Inseminarea norilor este o tehnologie existenta de aproximativ 70 de ani, incepand cu primul experiment derulat in anul 1946 de catre cercetatorul Vincent Shaefer. In cadrul acestui experiment, Shaefer a lansat aproximativ 2.7 kg de gheata uscata in norii de deasupra New York-ului, inregistrand rezultate aproape imediate: a inceput sa ninga deodata.
Ce este inseminarea norilor
Aceasta tehnologie implica lansarea de substante chimice sau sarcini electrice in nori. Cel mai frecvent compus chimic folosit in cadrul acestor experimente este iodura de argint. Acest compus chimic actioneaza prin atragerea picaturilor de ploaie din nori, care ingheata atunci cand sunt puse laolalta. Cand se leaga mai multe picaturi, acest bulgare de picaturi de apa inghetata devine prea greu pentru nor, astfel ca in cele din urma incepe sa cada sub forma de zapada.
Cresterea cantitatii de zapada de care are parte o tara creste si stratul de zapada aferent, ceea ce are un efect benefic asupra nivelurilor de apa din tara. Atunci cand stratul de apada incepe sa se topeasca in primavara, apa produsa poate fi o sursa principala de apa pentru populatie.
Desi studiile au avut rezultate impartite cu privire la aceste experimente de modificare a vremii, unele rezultate au aratat ca inseminarea norilor poate crea cu aproximativ 5-15% mai multe ninsori.
Dronele din Emiratele Arabe Unite
Centrul National de Meteorologie din Emiratele Arabe Unite a folosit recent drone pentru a zbura in nori si a elibera sarcinile electrice necesare pentru inseminarea norilor. Aceste sarcini electrice functioneaza similar cu iodura de argint, ajutand picaturile de apa sa se uneasca si sa formeze precipitatii.
Prin folosirea acestei metode, Emiratele Arabe Unite pot evita lansarea de substante chimice in aer, folosind pur si simplu sarcini electrice, cu acelasi rezultat.
In general UAE are parte de mai putin de 10 centimetri de precipitatii pe an, ceea ce face ca deficitul de apa sa fie o problema de amploare pentru tara.
Doua treimi din necesarul de apa din UAE sunt satisfacute prin folosirea apei subterane. Aceasta dependenta a devenit o problema din cauza temperaturilor ridicate care au cauzat niveluri mari de evaporare si o cerere crescuta, ca rezultat al cresterii populatiei.
Studiile au aratat ca inseminarea norilor are potentialul de a spori precipitatiile cu pana la 35%. Centrul National de Meteorologie spera ca aceasta crestere a precipitatiilor poate contribui la reducerea impactului deficitului de apa in zone care se confrunta cu aceasta problema.
Impactul secetei
In fiecare an aproximativ 55 de milioane de persoane sunt afectate de seceta si de deficitul de apa. Seceta ameninta zootehnia si recoltele, inmulteste bolile si decesele si duce la o migratie mai mare.
Aproximativ 40% din populatia lumii este afectata de deficitul de apa. Apa este necesara pentru agricultura, ceea ce inseamna ca o lipsa a apei poate duce la malnutritie si la nesiguranta hranei.
In plus, o problema este aceea ca femeile sunt afectate in proportii mai mari de deficitul de apa. In fiecare an, se pierd peste 40 de miliarde de ore pentru a aduce apa in Africa sub-sahariana, un job alocat in mare parte femeilor. Acestor femei li se cere in acest fel sa lipseasca de la scoala si in cele din urma chiar sa renunte la studii, ceea ce le mentine intr-un ciclu de saracie, cu foarte putine oportunitati.
Datele recente
De-a lungul anilor, rezultatele experimentelor privind modificarea vremii nu au fost concludente. Aceste experimente sunt extrem de dificil de perfectionat. Pentru a avea succes, ar trebui sa existe doua situatii cu aceleasi conditii meteo, una care sa foloseasca tehnologia inseminarii norilor si o alta care sa nu o foloseasca. Pentru ca vremea este imprevizibila si se poate schimba rapid, acest lucru este dificil de obtinut. Cu toate acestea, s-au facut progrese in ultimii ani care au indicat catre experimente de succes.
Asa cum aratam anterior, norii inseminati pot produce anual intre 5 si 15% mai multa zapada decat norii care nu au fost supusi inseminarii.
Potrivit acestor date, tehnologia inseminarii norilor are costuri de numai cativa dolari per acru-picior (unitate de masurare a volumulului echivalenta cu aproximativ 1233 metri cubi) de apa. Cu toate acestea, alte tehnologii de conservare a apei, asa cum sunt reciclarea si desalinizarea, pot costa adesea sute de dolari per acru-picior de apa.
Datele recente au aratat importanta urmaririi tehnologiei inseminarii norilor cu ajutorul cercetarilor viitoare. Pe masura ce deficitul de apa a crescut, organizatiile din toata lumea au continuat sa faca presiuni pentru cercetare in privinta acestei tehnologii.
Apa este una dintre cele mai importante resurse necesare in lume si cu mai multa informatie, noi experimente pot arata cum putem combate intr-un mod eficient deficitul tot mai accentuat de apa.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.