Ministrul japonez al tehnologiei digitale a „declarat razboi” dischetelor si altor tehnologii retro folosite de birocratii tarii. Taro Kono spune ca exista aproximativ 1.900 de proceduri guvernamentale care inca mai impun companiilor sa foloseasca dispozitivele de stocare, plus CD-uri si mini-discuri. Komo a adaugat ca reglementarile vor fi modernizate, astfel incat sa permita oamenilor sa utilizeze serviciile online.
In ciuda reputatiei sale legata de tehnologia avansata si de gadgeturile de ultima generatie, Japonia este renumita pentru ca se agata de tehnologia depasita la nivelul culturii sale de birou.
Dischetele sau floppy disk-urile, numite asa pentru ca la origine erau moi si pliabile – au fost create la sfarsitul anilor 1960, dar s-au demodat trei decenii mai tarziu, datorita solutiilor de stocare mai eficiente. Astfel, pentru a imita un stick de memorie cu o capacitate de stocare a informatiei de 32 de GB ar fi nevoie de peste 20.000 de dischete standard!
Insa mostenirea device-ului in forma de patrat poate fi vazuta si astazi peste tot, pentru ca aspectul sau vizual a inspirat iconita de “save” pe care o folosim cu totii pentru a salva documente diverse cand lucram pe PC.
O comisie guvernamentala japoneza a descoperit aproximativ 1.900 de domenii in care companiile sunt obligate sa foloseasca medii de stocare cum ar fi dischetele atunci cand fac aplicatii sau stocheaza date.
In timpul unei conferinte de presa recente, ministrul japonez al tehnologiei digitale a criticat, de asemenea, si utilizarea cu insistenta in Japonia a altor tehnologii invechite.
„Vreau sa scap de fax, si chiar am in plan sa fac asta” a spus el, in timp ce revenind la
dispozitivele de stocare, ministrul a intrebat ironic: „De unde se mai cumpara dischete in zilele noastre?”.
Nu este prima data cand Japonia ajunge pe prima pagina a ziarelor din cauza obiceiurilor sale de moda veche – care raman un paradox, date fiind aptitudinile acestei tari de a dezvolta produse noi si extrem de interesante.
De ce ramane Japonia cantonata in trecutul tehnologic?
Au fost oferite, de-a lungul timpului, diverse explicatii pentru aceasta problema de neinteles, inclusiv o alfabetizare digitala slaba si o cultura birocratica a carei atitudine este destul de conservatoare.
De asemenea, a fost un soc atunci cand in 2018, ministrul Securitatii Cibernetice din Japonia a recunoscut ca nu a folosit niciodata un computer, spunand ca a delegat intotdeauna sarcinile IT personalului sau.
Mai mult decat atat, ultimul furnizor de pager din Japonia si-a inchis serviciul abia in 2019, atunci cand ultimul sau abonat a explicat ca aceasta era metoda preferata de comunicare a mamei lui in varsta.
Iar Japonia pare sa nu fie singura societate nostalgica… S-a descoperit, de asemenea, ca in anii 2010, oficialii din SUA inca mai foloseau dischete pentru a-si gestiona armele nucleare, desi se pare ca aceasta practica a fost abandonata pana la sfarsitul deceniului.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.