Zmeii muzicali au ajuns in Europa in Evul Mediu din China, care, dupa ce au fost practicate gauri mici si un sistem de corzi vibratoare multiple, fluierau cu miscare si aer.
Jocurile de inteligenta le-au precedat pe cele ale exercitiilor fizice si jocurile de gandire, au urmat jocurile razboaielor si celor de indemanare, cum ar fi aruncarea la tinta, actual acum trei mii de ani.
Cele mai moderne jocuri inteligente au fost biliardul, din secolul al XIV-lea, care a fost initial jucat pe podea, pana cand producatorul de cabinet Henri Vigne a inventat masa de biliard, astfel incat Ludovic al XI-lea al Frantei sa o poata practica fara a fi nevoie sa o deranjeze.
Istoria jucariei in epoca moderna
Din secolul al XVI-lea este jocul parcheesi, inventat de imparatul indian Akbar cel Mare. Si un secol mai tarziu s-a nascut jocul gastei, care l-a fascinat pe Ludovic al XIV-lea, un monarh care nu dormea pentru ca nu se oprea sa joace ceea ce el numea jocul de masa venetian. Napoleon a fost, de asemenea, dependent de aceasta distractie.
In secolul al XVII-lea jucaria complicata a inceput sa explodeze: manechinele articulate; Case mobilate care reproduceau in trousseau mobilier minuscul, decoratiuni, atitudini si protagonisti ai vietii reale, de obicei cu efigii de personaje la moda, deoarece aveau tendinta de a reproduce conace importante ale vremii.
Astfel, la sfarsitul secolului al XVIII-lea, odata cu Revolutia Franceza, au aparut mici bastille din lemn pictate; iar in 1793 au fost vandute ghilotine de jucarie la Paris, in care copiii ghilotinau papusi reprezentand membri ai regalitatii sau nobilimii. Erau ghilotine de carton ale celebrului Toma. De asemenea, s-au jucat cu papusi incredibile imbracate in cel mai recent mod.
Istoria jucariei in epoca contemporana
In secolul al XIX-lea, Franta a facut papusi de culoare la moda cu camasi orbitoare, esarfe din dantela englezeasca, manusi vitrate si cizme cu toc inalt. In 1863 inventarea telegrafiei a inceput sa fie aplicata in lumea jucariilor, apropiindu-se de mentalitatea copilului de descoperirile la moda. https://www.piciolino.ro/ te asteapta cu jucarii interesant.
Acestea au fost jucarii educative care au fost intr-adevar. Jucarii mecanice care i-au familiarizat pe baieti cu lumea complexa a fizicii. Nimic nu l-a atras pe copil la fel de mult ca jucaria care se misca prin arcuri sau mecanisme: masina de cusut, trenul, masina mica.
In 1925 a fost organizata o cursa de masini de jucarie in Santiago de Cuba, in Parque de Céspedes din acel oras. Carucioarele mici erau echipate cu claxoane alimentate de baterii electrice minuscule, lampi intermitente cu intrerupatoarele respective pe un tablou de bord; Roti de cauciuc umflate, volan mobil.
Nimic nu lipsea: doar marimea ii despartea de realitatea materiala. Unul dintre cele mai fascinante capitole din istoria motorului este tocmai istoria motorului de carucior de jucarie.
Francezul Jorge Parent a construit un motor Trouvé care a revolutionat lumea tramvaielor, trenurilor, barcilor si animalelor mobile care ar putea in cele din urma sa porneasca si chiar sa circule rapid.
Cum au aparut jucariile?
O jucarie sau un jucarie este un obiect care este folosit in primul rand pentru a oferi divertisment . Exemplele simple includ blocuri de jucarie , jocuri de societate si papusi. Jucariile sunt adesea concepute pentru utilizare de catre copii, desi multe sunt concepute special pentru adulti si animale de companie.
Jucariile pot oferi beneficii utilitare, inclusiv exercitii fizice, constientizare culturala sau educatie academica. In plus, obiectele utilitare, in special cele care nu mai sunt necesare pentru scopul lor initial, pot fi folosite ca jucarii.
Exemplele includ copiii care construiesc un fort cu cutii de cereale goale si bobine de hartie absorbanta sau un copil mic care se joaca cu o telecomanda a televizorului sparta. Termenul „jucarie” poate fi folosit si pentru a se referi la obiecte utilitare achizitionate pentru placere, mai degraba decat pentru nevoie, sau pentru necesitati scumpe pentru care o mare parte din cost reprezinta capacitatea sa de a oferi distractie proprietarului, cum ar fi masinile de lux, motociclete, computere pentru jocuri si smartphone-uri emblematice.
Jocul cu jucariile poate fi o modalitate placuta de a antrena copiii mici pentru experiente de viata. Pentru a face jucarii sunt folosite diferite materiale precum lemnul, argila, hartia si plasticul. Formele mai noi de jucarii includ divertismentul digital interactiv si jucariile inteligente. Unele jucarii sunt produse in principal ca obiecte de colectie si sunt destinate doar expunerii.
Originea jucariilor este preistorica; papusi reprezentand sugari, animale si soldati, precum si reprezentari ale uneltelor folosite de adulti, sunt usor de gasit pe siturile arheologice. Originea cuvantului „jucarie” este necunoscuta, dar se crede ca a fost folosit pentru prima data in secolul al XIV-lea. Jucariile sunt facute in principal pentru copii. Se crede ca cea mai veche jucarie de papusi cunoscuta are 4.000 de ani.
Jocul cu jucariile este o parte importanta a imbatranirii. Copiii mai mici folosesc jucariile pentru a-si descoperi identitatea, pentru a ajuta la cunoastere , pentru a invata cauza si efectul, pentru a explora relatiile, pentru a deveni mai puternici fizic si pentru a-si exersa abilitatile necesare la varsta adulta. Adultii folosesc uneori jucariile pentru a forma si intari legaturile sociale, pentru a preda, pentru a ajuta la terapie si pentru a-si aminti si intari lectiile din tinerete.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.