Vă întrebaţi uneori ce îi face pe unii oameni să vrea să se scufunde în apă deschisă neîncălzită, indiferent de vreme?
Știm cu toții că exercițiile în aer liber pot ameliora anxietatea și depresia. Dar sunt din ce în ce mai mulți oameni care aleg înotul în apă deschisă.
Beneficiile înotului în apă deschisă au fost documentate pe scară largă, entuziaștii susținând că această activitate dă un sentiment de euforie; relaxează și calmează durerile; ameliorează depresia și întărește sistemul imunitar. Apa rece este entuziasmantă, îți îmbunătățește starea de spirit și te înveseleşte.
Beneficii
Ideea că există beneficii fizice și psihice ale scăldatului în apă naturală există de secole – gândiți-vă la propriile noastre orașe balneare, la băile romane și turcești cu bazinele lor calde și reci și la personalități istorice precum Florence Nightingale și Charles Dickens, care afirmau că au fost vindecați prin forme tradiționale de hidroterapie. Scufundarea în apă rece face ca sângele să fie pompat la extremități și creierul să elibereze endorfine, oferindu-vă o exaltare naturală și o senzație generală de bine.
De asemenea, se spune că înotul în apă rece practicat în mod regulat determină începerea unui proces cunoscut sub numele de adaptare la frig, ceea ce face corpul să se adapteze mai mult la apa rece, făcând ca înotul în ea să se simtă foarte plăcut. Mărturii despre îmbunătățirea stării de spirit, a libidoului și a sistemului imunitar sunt numeroase. Adăugați la asta plăcerea de a fi într-un cadru natural, cum ar fi mările, lacurile, râurile și cascadele și puteți înțelege de ce se pretinde că este o evadare din stres și o oază în era digitală modernă.
Studii
Primul studiu care a examinat eficacitatea înotului cu apă rece în lupta împotriva depresiei a fost condus de doctorul Chris van Tulleken, de la University College London, și de profesorul Mike Tipton și dr. Heather Massey, doi oameni de știință de la Universitatea din Portsmouth. Ei au urmărit un studiu de caz al lui Sarah, o femeie de 24 de ani cu tulburare depresivă majoră și anxietate, care luase medicamente de la 17 ani. Sarah a început să înoate săptămânal în apă rece și deschisă. Depresia și anxietatea ei s-au atenuat și, în timp, a reușit să înceteze complet să ia medicamente.
V-am convins să încercaţi? Iată câteva sfaturi pentru a începe.
Sfaturi
Căutați locuri sigure pentru a înota. Nu înotați niciodată în canale, râuri urbane, lacuri stagnante sau adâncimi de stuf.
Sunteți responsabil pentru propria dvs. siguranță, prin urmare, în mod ideal, nu înotați singur – fie alăturați-vă unui club de înot în apă deschisă, fie asigurați-vă că aveți un partener de înot.
Asigurați-vă că nu vă este frig înainte de a intra în apă. Purtați multe haine călduroase și încălziţi-vă înainte de a intra în apă și din nou când ieșiţi.
Stabiliţi, înainte de a începe, unde veți intra și unde veți ieşi din apă.
Dacă apa este foarte rece, nu stați prea mult timp – 20 de minute este o durată rezonabilă.
Purtați o cască de înot colorată dacă înotați în locuri unde sunt bărci, astfel încât să fiți cât mai vizibil.
Concluzie
Înotul în apă deschisă este un tip de activitate cu multiple beneficii pentru sănătatea noastră fizică şi mentală. Totuşi, dacă nu vă simţiţi pregătiţi pentru o astfel de provocare sau vi se pare prea periculos, varianta unei piscine în propria curte este oricând o opţiune excelentă. Pe piscinepremium.ro puteţi găsi toate informaţiile de care aveţi nevoie şi servicii complete, de la proiectare până la construcţie şi finisaje.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.