Vinul este o băutură iubită de mulți, iar valoarea unor sticle te îndeamnă să le oferi condiții optime. Dacă le păstrezi necorespunzător, riști să le scurtezi durata de viață sau mai rău, să le degradezi complet gustul. Ține cont de câteva sfaturi simple pentru a le asigura o evoluție ideală în colecția ta, apoi alege un vin Busuioaca de Bohotin din magazinul online al Cramei Budureasca cu care să îți începi colecția.
De ce trebuie păstrat vinul în condiții speciale?
Indiferent de cât timp plănuiești să păstrezi sticlele, este important să o faci corect și nu trebuie să îți faci griji pentru că nu este deloc dificil. Vinul este vulnerabil în fața a patru inamici principali: căldura, lumina, oxigenul și vibrațiile, iar căldura și lumina sunt cei mai periculoși factori. Pentru a-ți păstra vinurile în cea mai bună formă, trebuie să limitezi expunerea la acești factori.
Cum distruge căldura vinul?
Căldura este principalul inamic al vinului pentru că la fel ca în orice reacție chimică, căldura accelerează procesul de îmbătrânire, ceea ce duce la oxidare prematură. Te-ai putea gândi că asta este minunat și vinul tău se va învechi mai repede, dar din păcate, nu este așa. Căldura modifică aromele și compușii chimici ai vinului, alterându-i complet buchetul. Expunerea îndelungată la temperaturi ridicate va face ca până și cele mai nobile vinuri să aibă un gust neplăcut.
Temperatura ideală de păstrare
Mulți cred că vinul poate fi păstrat la temperatura camerei, ceea ce este greșit. Temperatura camerei din acest context nu se referă la camerele moderne, încălzite, ci la pivnițele răcoroase din urmă cu sute de ani. Temperatura ideală pentru majoritatea vinurilor este în jur de 13°C și este puțin probabil ca locuința ta să fie constant la această temperatură.
Dacă ai sticle de vin depozitate la temperatura camerei, nu îți face griji pentru că poți să le ții așa pentru câteva luni fără deteriorare majoră, atât timp cât sunt ferite de razele directe ale soarelui și de alte surse de căldură.
Cum afectează lumina vinul?
Te-ai întrebat vreodată de ce anumite vinuri sunt îmbuteliate în sticlă de culoare închisă? Acel pigment are rolul de a proteja lichidul de efectele nocive ale luminii. Atât lumina solară, cât și cea a becurilor pot afecta compușii chimici din vin, lăsându-i un miros și gust neplăcut. Vinurile albe și roze sunt cele mai sensibile la lumină, putând ajunge chiar să-și modifice culoarea spre un galben neatractiv.
Cum distruge oxigenul vinul?
Oxigenul în cantități infime este benefic vinului, ajutându-l să se matureze grațios. Totuși, cantitățile mari de oxigen duc la oxidare rapidă, ceea ce va face vinul să se deterioreze, motiv pentru care vedem că sticlele se păstrează de obicei pe orizontală. Lichidul trebuie să intre în contact constant cu dopul de plută, împiedicându-l să se usuce și să se micșoreze, permițând intrarea oxigenului în sticlă.
Cum afectează vibrațiile vinul?
Deși vibrațiile nu sunt o problemă majoră pe termen scurt, sunt de evitat dacă ai în plan să păstrezi anumite vinuri pe perioade de câțiva ani. Mișcarea constantă împiedică sedimentele naturale din vin să se așeze, iar decantarea unui vin învechit are rolul de a filtra sedimentele. Dacă sticla a fost mereu agitată, acele sedimente se vor împrăștia în întregul lichid, făcând decantarea imposibilă. Deși sedimentele nu sunt dăunătoare, textura băuturii va fi neplăcută.
Aceste reguli sunt create cu precădere cu gândul la vinurile de colecție, destinate învechirii. Dacă ai o sticlă pe care o vei consuma în scurt timp, condițiile de păstrare devin mult mai flexibile. Caută un loc răcoros și întunecat în locuința ta, ferit de surse majore de vibrații.