Poate si cu ajutorul pandemiei, drumetiile au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani, si pare ca aceasta pasiune pe care oamenii si-au descoperit-o sau redescoperit-o pentru natura si orice inseamna iesiri in aer liber va continua si in 2023 si pe mai departe.
Daca iti doresti sa te aventurezi in salbaticie – fie si pe distante mai mici – ar trebui sa stii ce sa porti in drumetii, astfel incat sa te simti confortabil si sa fii pregatit pentru orice iti pot rezerva traseele pe care mergi.
Vei gasi mai jos o lista cu elementele de baza ce tin de garderoba de drumetie, dar si informatii mai aprofundate adaptate fiecarui sezon in parte.
Atentie! Regula numarul 1 cand faci bagajul pentru drumetii este sa ai intotdeauna la tine straturi suplimentare calduroase si/sau impermeabile, precum si elemente de dormit, dar si hrana si apa in cantitati extra.
Poate ca ti se pare ridicol sa pui in rucsacul de o zi un polar, pantaloni caldurosi, o patura si un cort mic atunci cand prognoza arata soare si 25 de grade, insa cei care fac drumetii de o zi sunt mai vulnerabili la accidente mortale decat cei care pornesc la drum pentru mai multe zile, pentru ca sunt mai multe sanse ca primii sa fie nepregatiti. Daca te departezi de traseu (fie intentionat, fie accidental), o iei intr-o directie gresita sau cazi, exista un risc mare sa iti petreci o noapte sau chiar mai multe in salbaticie. Daca vii pregatit cu imbracaminte calduroasa si uscata, hrana suplimentara si adapost de un fel sau altul, ai sanse mult mai mari sa supravietuiesti.
Asa ca fii prevazator si ia cu tine si elemente de care aparent nu ai nevoie.
Ce sa porti in drumetii: elementele de baza
La inceput, vei avea tendinta (normala, de altfel) sa exagerezi cu grijile pe care ti le faci si sa iei prea multe elemente in bagaj. Alternativa mai buna este sa gandesti strategic atunci cand iti faci bagajul.
Multi incepatori isi iau prea multe la ei, ceea ce poate face drumetia mai dificila pentru corp decat ar trebui. E ceva normal sa vezi oameni cu doua sau trei pulovere voluminoase din bumbac, cinci tricouri si cinci perechi de sosete, insa drumetii cu experienta isi iau cu ei un rucsac cat mai usor posibil, cu cele mai calitative si mai usoare elemente esentiale.
- Alege materiale care elimina transpiratia. Bumbacul nu este un prieten de nadejde pe trasee (iar despre denim nici macar nu e cazul sa vorbim), pentru ca retine apa, ceea ce inseamna ca orice gram de transpiratie se va lipi de tricou, sosete sau chiloti si va ramane acolo pe tot parcursul drumetiei.
- Ia-ti intotdeauna incaltamintea adecvata. Pentru unii, incaltamintea adecvata inseamna o pereche de ghete de drumetie adevarate, cu suport suplimentar pentru glezna, in timp ce altii se echipeaza pur si simplu cu incaltaminte de alergare pe trail sau chiar cu adidasii obisnuiti de sala (insa cu aderenta si suficienta sustinere pentru picioare, nu sneakersi casual de strada sau tenisi).
- Alege haine care sa iti permita sa te misti. Poate parea evident, insa va trebui sa te poti misca foarte liber, sa te poti catara pe stanci, sa ridici bratele pentru a da la o parte crengi de copac sau sa faci miscari de tip genuflexiune pentru a te aseza pe cate o piatra.
- Pantalonii lungi sunt mai buni decat cei scurti. Nu este o regula universala, insa in general, iti va fi mai bine intr-o pereche de pantaloni rezistenti de drumetie decat in pantaloni scurti. Daca traseul pe care il parcurgi are zone cu tufisuri mari sau zone de iarba, ramuri joase, pietre proeminente sau alte obstacole – asa cum se intampla pe aproape toate traseele – pantalonii scurti iti vor expune picioarele la zgarieturi, taieturi, vanatai, iedera otravitoare, capuse si alte pericole.
- Straturile sunt cel mai bun prieten al tau. Nu poti alege intre o bluza cu maneca lunga si un tricou? Poarta-le pe ambele. Nu esti sigur daca ai nevoie de un polar sau de o jacheta mai usoara? Ia-le pe amandoua. Iti faci griji ca iti va fi frig la picioare in pantaloni scurti? Pune in rucsac si niste pantaloni lungi. Cand ai indoieli – si chiar si cand nu ai indoieli – ia intotdeauna la tine straturi suplimentare.
Ce sa porti in drumetii in fiecare sezon?
Cel mai bun lucru pe care trebuie sa-l faci atunci cand iti planifici drumetia si bagajul pentru ea este sa urmaresti prognoza meteo pentru ziua excursiei, precum si cu o zi inainte si pentru urmatoarele 48 de ore. Vei intelege astfel mai bine conditiile din ziua drumetiei si vei putea anticipa eventuale schimbari. De asemenea, ia cu tine un strat suplimentar in afara de ceea ce crezi ca vei avea nevoie (pentru orice eventualitate).
- Primavara/toamna: camasa sau bluza cu maneca lunga, jacheta, polar, pantaloni scurti sau pantaloni lungi.
- Vara: maiou sau bustiera, bluza de corp, jacheta, pantaloni scurti sau pantaloni lungi.
- Iarna: camasa sau tricou cu maneca lunga, bluza de corp care elimina transpiratia, polar, jacheta impermeabila, pantaloni de ploaie impermeabili.
Ce porti in drumetii primavara si toamna
Am combinat aceste doua sezoane pentru ca sunt mai asemanatoare decat crezi. Ambele pot fi oarecum imprevizibile in ceea ce priveste vremea – intr-o zi poate ploua, iar in ziua urmatoare pot fi 21 de grade si insorit, toate urmate de vanturi racoroase si cer intunecat – asa ca este si mai imperativ sa porti haine in straturi.
Poarta sau ia cu tine in rucsac un hanorac impermeabil sau rezistent la apa, care poate proteja si impotriva vantului rece. Adesea acest tip de articol vestimentar este super usor si usor de strans intr-un colt al rucsacului si este foarte util in cazul in care vremea incepe sa se schimbe.
Daca preferi sa faci drumetii pe vreme mai rece, lana este excelenta, pentru ca poate absorbi umiditatea fara sa dea senzatia de umezeala sau de raceala. Exista si multe tesaturi sintetice care sunt bune: de pilda un amestec de nailon sau poliester. Asigura-te ca poliesterul sau nailonul sunt in procent mai mic de 20%, pentru ca altfel imbracamintea nu va fi respirabila.
In functie de prognoza, poti opta pentru orice combinatie dintre urmatoarele: maiouri, tricouri, bluze cu maneca lunga, jachete pentru vant, polare, pantaloni scurti sau pantaloni lungi. Asigura-te ca alegi un rucsac suficient de mare incat sa iti incapa toate hainele pe care nu le porti in momentul in care pornesti la drum, dar si mancare, apa si alte articole necesare. De asemenea, adauga la bagaj si palarii cu boruri largi, pentru a-ti proteja ochii si fata de soare, sau caciuli si manusi calduroase pentru zilele mai reci.
Ce porti vara in drumetii
Exista doua aspecte principale la care trebuie sa fii atent atunci cand te imbraci sau iti faci bagajul pentru drumetiile de vara: pericolele din mediu (capusele sau iedera otravitoare, de pilda) si sa te simti mereu uscat si racorit. Asa cum aratam mai sus, pantalonii lungi sunt mai buni pentru a-ti proteja picioarele pe traseu, insa e posibil sa fie prea mult la amiaza. Indiferent de straturile pe care le alegi, opteaza intotdeauna pentru piese din tesaturi care elimina transpiratia si pentru croieli mai largi, in culori mai deschise, in detrimentul celor stramte si in culori inchise.
Cauta, de asemenea, piese cu protectie solara inclusa si nu uita sa iei la tine o crema cu factor de protectie solara, pe care sa o reaplici o data la cateva ore. Poarta o palarie cu boruri largi care sa-ti acopere atat fata cat si gatul si sa iti tina racoare. Daca stii ca transpiri foarte mult de obicei, ia-ti la tine si tricouri de schimb, chiar daca e doar o drumetie de o zi.
Ce porti iarna in drumetii
Sincer vorbind, nu recomandam drumetiile iarna decat daca locuiesti intr-o zona mai calda. Conditiile de zapada pot fi foarte periculoase (avalanse, crevase ascunse si troiene), mai ales daca nu esti un drumet experimentat. Chiar si in locurile in care zapada si gheata nu sunt o problema, trebuie sa fii inteligent in ceea ce priveste alegerea pieselor vestimentare pe care le porti.
Incepi cu straturi de baza din materiale care elimina transpiratia, stranse pe corp dar care iti permit totusi o raza completa de miscare. Adauga apoi un strat intermediar izolator – de pilda din polar, lana sau alt material calduros – si acopera totul cu un strat exterior impermeabil, rezistent la intemperii.
Vino pregatit cu manusi, palarii, fulare sau esarfe pentru gat si sosete foarte calduroase pentru ca extremitatile tale sa se simta complet confortabil in timpul mersului.
Daca in restul anului ai mai iesit pe trasee si in pantofi sport, iarna iti recomandam sa investesti in niste ghete rezistente la intemperii, mai ales daca te-ai hotarat sa mergi sustinut in expeditii in perioada noiembrie – martie. Bocancii iti vor mentine picioarele mult mai calde si vor avea o aderenta mai buna pe poteci inghetate sau pe terenuri dure si inghetate.
Un ultim sfat: ia cu tine o lanterna sau o frontala. In timpul iernii sunt mai putine ore de lumina si nu e bine sa fii luat prin surprindere de intuneric pe traseu. Tine sursa de lumina cat mai adanc in rucsac, astfel incat sa reduci riscul ca bateriile sa se epuizeze din cauza frigului.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.