Fondatorii de afaceri masoara adesea valoarea business-ului lor in functie de efortul si munca necesare pentru a construi ceva pornind de la nimic – pentru a transforma ceea ce odinioara a fost doar o idee sau un vis intr-o intreprindere activa. Pentru un antreprenor poate fi dificil sa atribuie in mod obiectiv o valoare unei companii nascute din nenumarate nopti nedormite, ore lungi si dintr-un risc financiar personal mare. Dar cand vine timpul sa strangi bani pentru a-ti duce business-ul la urmatorul nivel, trebuie sa-ti evaluezi afacerea asa cum ar face-o un investitor.
Fie ca esti in cautarea unui capital de crestere pentru a finanta extinderea, fie ca vrei sa recapitalizezi o datorie sau ca ai nevoie de o strategie de iesire, ar trebui sa intelegi cum evalueaza finantatorii potentialele investitii.
Un drum pe care il urmeaza multi oameni de afaceri cand strang capital este sa caute investitii din partea unei societati private de capital.
Ce inseamna capital privat?
O companie de private equity este o firma de investitii specializata in cumpararea si investitia in companii private. De obicei, ei strang bani de la investitori institutionali, cum ar fi fonduri de pensii, fonduri de dotare si persoane bogate, si folosesc acesti bani pentru a investi in companii despre care cred ca au un potential mare de crestere.
Companiile PE folosesc in general o strategie de cumparare in care dobandesc o participatie de control intr-o companie, folosind de obicei efectul de indatorare (imprumut). Dupa ce firma dobandeste un pachet de control in companie, va lucra pentru a imbunatati performanta companiei, in general prin implementarea eficientei operationale, reducerea costurilor si cresterea veniturilor prin strategii de dezvoltare. Scopul este acela de a creste valoarea companiei si apoi de a iesi din investitie la o valoare mai mare decat cea investita, generand profituri pentru investitorii lor.
Un avantaj al strangerii de bani prin private equity este ca aceste firme adopta de obicei o abordare practica a investitiilor lor si ofera resurse si expertiza valoroase companiilor din portofoliu, inclusiv management si planificare strategica, pentru a le ajuta sa-si atinga potentialul maxim.
Companiile private equity difera de firmele traditionale de capital de risc prin faptul ca se concentreaza pe companiile aflate in stadii avansate, care sunt deja profitabile si au un istoric dovedit, in timp ce firmele de capital de risc tind sa se concentreze pe startup-uri in stadiu incipient cu potential ridicat de crestere.
Investitorii PE sunt cunoscuti pentru procesul lor riguros de due diligence (evaluare prealabila), in care inteleg pe deplin mecanica si performanta investitiilor target inainte de a taia un cec. Este important, asadar, sa stii ce cauta inainte de a-i aborda cu privire la afacerea ta. Abordand potentialii investitori cu aceasta mentalitate, iti vei mari sansele de a-ti asigura finantarea de care ai nevoie pentru a-ti dezvolta afacerea.
Pozitia pe piata si scalabilitatea
Companiile PE cauta de obicei afaceri cu un potential de crestere puternic, o echipa de management solida si o pozitie bine stabilita pe piata. De asemenea, ei se concentreaza in general asupra afacerilor care sunt profitabile sau au potentialul de a fi profitabile cu unele imbunatatiri sau schimbari.
In plus, firmele de PE pot cauta companii care au o cale clara catre o strategie de iesire, cum ar fi o oferta publica initiala sau o vanzare strategica. Afacerile care au un avantaj competitiv puternic si un model de afaceri scalabil sunt, de asemenea, atractive pentru firmele de PE.
Situatie financiara solida
Grupurile private equity se concentreaza asupra situatiei financiare a afacerilor. Scopul lor, la urma urmei, este de a creste valoarea companiilor din portofoliu prin imbunatatirea profitabilitatii si a fluxului de numerar. Spre deosebire de investitorii in stadiu incipient, asa cum sunt companiile cu capital de risc, firmele PE se concentreaza mai mult pe executia de succes decat pe o idee. Prin urmare, este important sa existe un plan financiar solid, care sa includa proiectii financiare detaliate si un plan pentru obtinerea profitabilitatii.
In timpul procesului de due diligence, firmele de PE vor aprofunda situatia financiara a companiei pentru a valida performanta acesteia cu privire la domeniile pe care le-ar putea imbunatati daca ar investi in companie. Pornind de aici, fondatorii de afaceri care cauta investitii PE trebuie sa se asigure ca au cel putin trei ani de situatii financiare care respecta principiile contabile general acceptate si ca inteleg ce spun aceste date financiare.
Plan de afaceri solid
Cand cauti investitori, este esential sa ai un plan de afaceri puternic. Planul tau de afaceri ar trebui sa sublinieze in mod clar misiunea, obiectivele si strategia de crestere a companiei tale. De asemenea, ar trebui sa detalieze piata target, peisajul competitiv si proiectiile financiare.
Planul de afaceri este ocazia pentru management sa arate ca are un plan executabil si o foaie de parcurs pentru succesul viitor. Un plan de afaceri bine scris si bine documentat ii va ajuta pe potentialii investitori sa vada potentialul de crestere si profitabilitate al afacerii tale.
Management expert
De asemenea, trebuie sa ai o echipa de management solida. Investitorii PE doresc sa vada ca afacerea este condusa de o echipa din care fac parte persoane experimentate si capabile. Daca echipa ta de management nu are experienta sau are un istoric slab, poate fi dificil sa obtii finantare.
Orice proprietar de afacere ar trebui sa isi inteleaga bine industria si sa poata clarifica factorii cheie care i-ar putea face compania mai valoroasa in timp si modul in care iti pozitionezi compania pentru a valorifica aceste tendinte.
Strategia de iesire
Firmele de PE investesc avand in minte un scop. Ele isi doresc sa investeasca in companii din care sa poata iesi la o valoare mai mare decat cea investita, generand profituri pentru investitorii lor. De obicei, ei urmaresc sa detina investitii pentru o perioada de trei pana la cinci ani, cu o perioada medie de detinere de aproximativ 4,5 ani. Atunci cand cauti investitii PE, va trebui sa arati ca afacerea ta poate obtine rezultate semnificative in acel interval de timp.
Cand cauti finantare din partea investitorilor private equity este important sa fii pregatit si sa gandesti ca un investitor PE. Avand un plan de afaceri puternic, o echipa de management solida, un parcurs clar catre o strategie de iesire si un accent pe imbunatatirea profitabilitatii si a fluxului de numerar, iti poti mari sansele de a obtine finantarea de care ai nevoie pentru a-ti dezvolta afacerea.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.