Intr-o lume devastata de cresterea nivelului marii, de expansiunea deserturilor, de disparitia biodiversitatii si de temperaturile din ce in ce mai ridicate, productia alimentara este responsabila pentru aproximativ un sfert din emisiile de gaze cu efect de sera, responsabile pentru accelerarea incalzirii globale.
Oamenii de stiinta au descoperit recent ca limitarea incalzirii globale nu va fi posibila fara schimbari importante in alimentatia locuitorilor Pamantului. In acelasi timp, schimbarea climatica ameninta rezerva alimentara a lumii, pamantul si apa fiind exploatate intr-un ritm fara precedent.
Reformarea sistemului alimentar pentru salvarea planetei va necesita noi practici corporative, precum si o legislatie noua la nivel national si international. Insa comportamentele consumatorilor au o importanta uriasa!
Dieta ta obisnuita este probabil una dintre cele mai mari surse de emisii care afecteaza clima. Ce ar trebui sa faci? Sa mananci local? Sa cumperi de la fermieri mici? Sa alegi produse organice si comert echitabil? Sa eviti alimentele procesate? Sa mananci in functie de sezon? Optiunile sunt multe, iar mizele sunt mari, insa exista doua obiceiuri alimentare esentiale din punct de vedere al impactului fata de mediu. Pentru a salva planeta, renunta la risipa alimentara si consuma mai putina carne.
1. Reducerea risipei alimentare
Aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosita la nivel global, iar in Uniunea Europeana se estimeaza ca se irosesc 20% din totalul alimentelor produse.
Iar vestea uimitoare este ca 70% din risipa alimentara provine din gospodariile populatiei (peste 50% – 47 de milioane de tone), servicii de alimentatie publica si de vanzare cu amanuntul, potrivit unui raport Fusion din 2016.
Atunci cand arunci la gunoi un piept de pui stricat sau o rosie mucegaita, irosesti un bun care a produs o multime de gaze cu efect de sera. Si ca si cum nu ar suficient, il trimiti la groapa de gunoi, unde va emite metan.
Rezolvarea problemei risipei alimentare ar putea insemna economii pentru tari, emisii reduse de carbon, o presiune mai mica asupra gropilor de gunoi, reducerea numarului de animale din ferme si rezolvarea crizei foametei doar prin consumul intregii cantitati de hrana produse.
Daca fiecare familie ar consuma mai mult din ceea ce cumpara si ar cumpara mai putin, efectul asupra intregului sistem alimentar ar fi major. Furnizorii de alimente ar produce mai putin pentru a raspunde cererii mai eficiente. Supermarketurile ar stoca mai putina hrana si un numar mai mic de camioane ar trebui sa se deplaseze continuu de la fabrica la punctele de vanzare. In magazine ar fi nevoie de mai putine frigidere si facilitati industriale care sa tina mancarea la rece. In crescatorii ar fi mai putine vaci, iar pentru hrana lor ar fi nevoie de mai putine hectare de porumb si soia cultivate.
Cum poti face asta?
- Intelege importanta etichetelor cu termenul de valabilitate si invata sa le citesti. Nu orice data de pe ambalaj inseamna ca daca mananci produsul dupa acea data te vei imbolnavi. Unele etichete se refera la data pana la care ar trebui comercializate, altele sunt recomandari ce tin de prospetime si calitate. Ca idee, majoritatea alimentelor sunt sigure daca nu exista semne vizibile de alterare, mucegai sau miros puternic. Yvette Cabrera de la Consiliul pentru Apararea Resurselor Naturale indeamna oamenii sa isi foloseasca simturile, subliniind ca “simturile noastre au fost rafinate de-a lungul a milenii de selectie naturala, in mare parte pentru a ne ajuta sa stim daca o mancare este sigura sau nu”.
- Inceteaza sa mai arunci mancare in stare perfecta. Ai grija sa nu cumperi mai multa mancare decat poti consuma. Invata care sunt portiile pe care tu si familia ta le consumati in mod obisnuit si mananca si nu lasa resturi; tine mancarea in recipiente adecvate si la temperatura potrivita. Prepara si congeleaza alimentele perisabile, in loc sa le lasi sa stea si sa se strice. Si fa-ti lista de cumparaturi clara inainte de a merge la magazin. Astfel vei reusi sa nu arunci tone de mancare de care nici macar nu apuci sa te atingi.
2. Reducerea consumului de carne
Cea de-a doua mare schimbare pe care ar trebui sa o faci in dieta este legata de consumul de carne. Cand mergi la magazin nu este neaparat necesar sa cumperi produse locale, sa mananci organic, sa consumi alimente neprocesate sau sa eviti cutiile mari. Cea mai importanta optiune este sa mananci mai putina carne.
Aproximativ trei sferturi din terenurile agricole din lume sunt folosite pentru pasunatul animalelor sau pentru culturi care hranesc aceste animale. Acest lucru contribuie la defrisari, distruge rezervoarele naturale de carbon ale planetei, erodeaza biodiversitatea si foloseste apa proaspata in exces.
Principalul responsabil pentru toate acestea este carnea de vita. Bovinele se fac vinovate pentru aproape doua treimi din emisiile de gaze cu efect de sera din sectorul cresterii animalelor, in timp ce produsele de la vite si lactatele sunt responsabile pentru aproape 1/10 din emisiile globale. Carnea de vita produce aproape de 8 ori mai multe gaze cu efect de sera decat pestele si puiul din ferme, de 12 ori mai mult decat ouale si de 25 de ori mai mult decat tofu si cu mult mai mult decat leguminoasele, nucile, radacinoasele, bananele, cartofii, painea sau porumbul.
Exista doua motive pentru care carnea de vita este atat de rea: primul este ca necesita multe resurse – aproximativ 20 kg de porumb si proteina de soia pentru 1 kg de carne de vita; al doilea este ca in procesul de digestie al hranei vacile produc metan – un gaz cu efect de sera mai puternic decat dioxidul de carbon.
Daca vrei ca alimentatia ta sa fie in acord cu mediul, orienteaza-te mai mult catre linte si tofu. Nu trebuie sa devii complet vegan. E chiar mai bine ca toti locuitorii planetei sa reduca alimentatia pe baza de carne cu 40%, in loc ca doar 3% din populatie sa elimine in totalitate carnea din dieta!
Sursa: https://www.theatlantic.com/health/archive/2021/04/rules-eating-fight-climate-change/618515/
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.