Vorbim despre asta peste tot, automatizarea locuintei sau echivalentul sau semantic „casa inteligenta”, invadeaza casele cu o viteza vertiginoasa. Pregateste-te sa-ti controlezi casa cu un singur deget!
Primele rasturnari cu automatizari centrala Salus a locuintelor ne-au invitat sa folosim telecomenzi pentru a comanda diferitele sisteme, in special TV si HiFi. De atunci s-a parcurs mult teren si acum ti se promite, in deceniile urmatoare, ca vei putea opera dispozitivele prin gandire!
Automatizarea locuintei invadeaza habitatul si suntem abia la inceput!
Casele inteligente implica o serie de dispozitive si aparate de zi cu zi care pot fi monitorizate si controlate de la distanta. Acestea pot include frigidere, masini de spalat, masini de spalat vase, televizoare, computere, sisteme de supraveghere sau de securitate si chiar dozatoare de mancare pentru animalele de companie!
Fiecare dispozitiv este conectat la un „gateway” sau central, toate controlate de un transmitator care poate fi telefonul tau mobil, un computer sau o interfata de internet.
Acum poti:
- Primi colete chiar si atunci cand nu esti acasa datorita cutiilor postale inteligente
- Inchide usile si ferestrele daca ai uitat sa le inchizi cand pleci dimineata
- Pornesti un termostat al radiatorului de la distanta
- Mai incongruent (cum am vazut mai sus), hranirea animalelor de companie prin stabilirea programului la alegere, atunci cand nu esti acasa!
- Programezi temperatura ideala pentru casa ta.
Deoarece o parte din tehnologie este relativ noua, iar granitele automatizarii locuintelor continua sa fie depasite in fiecare an, exista in mod natural, avantaje si dezavantaje pentru aceste dispozitive inteligente. Trebuie remarcat inca de la inceput ca, asa cum te-ai putea astepta, avantajele automatizarii inteligente a locuintei depasesc cu mult dezavantajele, mai ales daca esti preocupat de economiile de energie si de securitatea proprietatii tale.
Ce este o casa inteligenta?
O casa inteligenta este o casa care profita de cele mai noi tehnologii pentru automatizarea sarcinilor inerente vietii de acasa. Le ofera proprietarilor de case un nou nivel de control asupra modului in care functioneaza habitatul. In scurt; intelegi prin aceasta o serie intreaga de sarcini care nu mai sunt efectuate de tine, ci de algoritmi foarte complexi.
Casele inteligente pot fi construite de la zero odata cu constructia casei, intotdeauna cu automatizarea ca scop de proiectare, sau chiar construite din case existente si reintegrate in timpul unei renovari a habitatului.
Odata inaccesibil din punct de vedere financiar din cauza economiilor de scara, casele conectate au crescut in popularitate si multe companii au reusit sa avanseze tehnologia necesara pentru a aduce pe piata produse si dispozitive pentru casa inteligenta la preturi mai accesibile decat accesibile.
Iti faci viata de zi cu zi mai usoara
Usurarea vietii de zi cu zi prin automatizarea sarcinilor este unul dintre principalele motive pentru care casele inteligente sunt in crestere. Aceste case ofera utilizatorilor acces de la distanta la sisteme, inclusiv sisteme de incalzire, interfoane, muzica si dispozitive media din intreaga casa.
Suntem astfel capabili sa programam toate treburile casnice in functie de propriile nevoi. De asemenea, a avea capacitatea de a monitoriza si controla ceea ce se intampla acasa, de oriunde (in lume), poate fi un mare plus.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.