Printre magia unei cafele espresso bune nu se numara doar gustul si aroma: in multe culturi – precum si in cea italiana – cafeaua are o valoare mai mare, urmand sa investeasca multe domenii si sa devina protagonistul anecdotelor si al stirilor, unele sustinute de cercetari stiintifice.
Iata zece curiozitati despre cafea pe care nu le stiai si care te vor uimi.
Etimologia cuvantului cafea este foarte veche
De unde vine numele de “cafea”? Istoria antica a cafelei isi pune originile in triburile crescatorilor din Etiopia. Si, de fapt, pentru unii cercetatori, etimologia termenului ar proveni dintr-un oras etiopian in care cafeaua a crescut liber si unde s-ar fi vazut primele sale utilizari: orasul Caffa. O alta teorie in schimb este termenul arab “qahwa”, apoi transformat in timp in turcescul “khave”, pentru a ajunge in cele din urma in Europa transformandu-se in “cafea”.
Un consum de miliarde
Cand spunem ca cafeaua este una dintre cele mai consumate bauturi de pe planeta, nu exageram: stiti cate cesti de cafea se consuma in fiecare zi in lume? Nu mai putin de 1 miliard si 6 milioane.
Tara care consuma cea mai multa cafea
Daca ai fi intrebat ce tara consuma cea mai multa cafea, cu siguranta te-ai gandi la Italia – unde cafeaua este o traditie consacrata – sau la Statele Unite cu pasiunea pentru cafeaua americana. Dar in schimb surpriza este ca: tara cu cel mai mare consum de cafea este… Finlanda. In topul clasamentului se afla si canadienii, austriecii, elvetienii si danezii.
Orasul italian in care se consuma cea mai multa cafea
Si daca in schimb am lua in calcul doar Italia, care ar fi orasul in care consumul de cafea este in top? Rezultatul nu este o mare surpriza: Napoli, desigur. Intre cafeaua suspendata si cafetiera napolitana, orasul napolitan este deosebit de indragit pentru un espresso bun.
Momentul ideal pentru o cafea buna
Nu vorbim doar despre cantitate, ci si despre calitate: exista, de fapt, cateva trucuri care pot face din consumul unei cesti de cafea o dubla placere. Nu ne referim la regulile etichetei si cafelei, ci la momentele in care consumul acestei bauturi ar fi perfect pentru ca ar da placere fara a provoca dependenta: timpul dintre orele 9.30 si 11.30 dimineata este cel mai perfect.
Cafea si toleranta
Daca crezi ca, cofeina continuta in cafea te poate face prea nervos si agresiv, stiinta te contrazice: conform cercetarilor, de fapt, pe langa actiunea energizanta si stimulatoare, cafeaua te ajuta sa fii si mai tolerant.
Cafeaua si cancerul
Desi vorbim adesea despre posibilele efecte secundare, cafeaua este o bautura cu nenumarate beneficii. Printre acestea se numara si scaderea unor tipuri de cancer, de exemplu cancerul de prostata si cancerul de san. Fie ca este de la un aparat profesional sau unul pe baza de capsule Dolce Gusto capsule compatibile cu multe aparate, cafeaua este la fel de benefica indiferent de optiunea aleasa.
Cea mai ciudata cafea din lume
Exista multe cafele speciale, obtinute cu cele mai rare soiuri de cafea si cele mai complexe procese; cu toate acestea, una este deosebit de caracteristic si original: se numeste Black Ivory si este obtinuta din balegar de elefant, un animal pasionat de boabe de cafea.
Cafeaua sta la baza fiecarei dimineti impreuna cu persoanele dragi apropiate sau alaturi de colegii de lucru. Indiferent cum alegi sa o bei aceasta este mereu la fel de gustoasa, iar acum stii si mai multe lucruri despre aceasta licoare neagra datatoare de energie.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.