Dovleacul este o planta cu adevarat importanta pentru gradina si, prin urmare, trebuie neaparat semanat sau plantat: produce o leguma gustoasa si foarte utila pentru gatit, care este interesanta si datorita duratei mari de conservare, daca este pastrata corect.
Dimensiunea pe care o ating unele soiuri de dovleac este o sursa de mare mandrie pentru multi cultivatori, care se mandresc cu dovleceii lor giganti, unii dintre ei devenind de-a dreptul uriasi.
Perioada de insamantare
Samanta de dovleac germineaza la o temperatura de aproximativ 25 de grade, iar rasadul are de suferit atunci cand termometrul scade sub 10 grade, frigul putand provoca moartea sau pitirea ireversibila a acestuia. Din acest motiv, seminte de dovleac Esenzi trebuie sa fie semanat primavara, odata ce temperaturile sunt stabile.
Daca doriti sa semanati semintele direct in gradina de legume, cel mai bine este sa faceti acest lucru incepand cu luna aprilie, pentru a nu suferi ingheturi tarzii sau ingheturi nocturne care pot pune in dificultate planta.
De asemenea, este posibil sa se decida sa se semene in avans, semanand in ghivece care sa fie tinute intr-un pat de seminte incalzit, caz in care se poate incepe cultivarea dovleacului prin plasarea semintelor in martie, transplantand apoi intre aprilie si mai.
Seminte de dovleac
Dovleacul are o samanta mare: la fiecare gram de samanta pot exista 5/10 seminte, in comparatie cu sutele de seminte ale altor plante, cum ar fi ardeii si rosiile. Forma semintei nu este ovala, ci are un punct pe o parte, ceea ce este util pentru a intelege directia sa. Samanta de dovleac este foarte usor de germinat, iar atunci cand nu o pastrati pentru plantare puteti decide sa o consumati prajita, o gustare hranitoare, utila si pentru garnisirea painii sau pentru aromatizarea salatelor.
Directia de semanat
Dovleacul poate fi semanat aruncand samanta intr-o gaura mica, dar pentru a face viata mai usoara pentru germeni si pentru a incuraja rasadul sa creasca, este util sa puneti samanta in directia corecta. Ovalul sau are un varf, care coincide cu partea din care vor iesi radacinile, asa ca este ideal sa puneti samanta cu varful indreptat in jos.
Adancimea de plantare si functionarea
Adancimea corecta la care se planteaza dovleceii este de 2 pana la 3 centimetri. Pentru a face acest lucru, cel mai bine este sa faceti gauri mici care sa fie plasate la distanta potrivita una fata de cealalta si sa puneti doua sau trei seminte in fiecare.
Dupa ce a incoltit, puteti sa subtiatiti in cele din urma prin indepartarea rasadurilor in exces. Aceasta presupune, desigur, semanatul in gradina de legume; daca, pe de alta parte, semintele sunt plasate in ghivece, schema de plantare va fi determinata in etapa de transplantare.
Pregatiti solul pentru insamantare
Dovleacul este o cultura foarte pretentioasa, care necesita un sol bine lucrat si drenat, precum si o fertilizare deosebit de bogata. Din acest motiv, daca doriti sa recoltati dovlecei de dimensiuni si calitate bune, trebuie sa distribuiti gunoiul de grajd matur intr-o doza de aproximativ 5/6 kilograme pe metru patrat; aceasta fertilizare de baza ofera un bun punct de plecare pentru dezvoltarea plantei mai intai si a fructelor mai tarziu.
Un supliment de potasiu poate fi un alt factor pozitiv, tot pentru a face fructele dulci. Acest lucru se obtine prin amestecarea putina cenusa in gunoiul de grajd.
De ce este recomandat sa mananci salate cat mai variate?
Taierea unui sfert de avocado si adaugarea lui in verdeata va va da, de asemenea, un impuls. Aceste alimente ajuta, de asemenea, organismul sa absoarba toti compusii de protectie, fitochimicele si luteina.
Adaugarea unei grasimi sanatoase in salata prin dressing sau prin adaugarea de nuci crude sanatoase sau avocado va face, de asemenea, mai satioasa, deoarece grasimile sunt printre cele mai satioase.
Nivelurile scazute de vitamina K au fost asociate cu o densitate minerala osoasa scazuta la femei. Pentru o crestere sanatoasa a oaselor, o portie zilnica recomandata poate fi gasita in doar 1 cana de creson (100%), radicchio (120%) sau spanac (170%).
Carotenoizii gasiti in frunzele verzi, cum ar fi spanacul, salata rosie si salata rosie, ajuta ochii sa se adapteze de la stralucire la intuneric si sa filtreze nivelurile de lumina de intensitate ridicata, protejandu-i de formarea radicalilor liberi daunatori.
Ei bine, se pare ca Popeye stia ceva. Nutrientii gasiti in spanac nu numai ca ajuta la construirea oaselor puternice, ci ajuta si la imbunatatirea performantei mitocondriilor – mici structuri din interiorul celulelor noastre care ajuta la producerea de energie, precum si la informarea si la puterea muschilor.
Salata romana contine doi nutrienti cheie in niveluri semnificative care ajuta la protejarea muschiului inimii: acid folic si fibre. S-a demonstrat ca nivelurile ridicate de folat ajuta la prevenirea accidentului vascular cerebral si a bolilor cardiovasculare.
Nivelurile ridicate de apa gasite in legumele din salata imbunatatesc hidratarea corpului nostru, care este necesara pentru tonul tineresc al pielii si diverse functii de baza ale corpului.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.