In acest moment, lumea se confrunta cu doua provocari alimentare esentiale: intrebarea iminenta legata de modul in care putem hrani in mod sustenabil populatia in crestere si criza fara precedent a foametei. Pentru a raspunde cu succes acestor probleme, trebuie sa inovam, sa colaboram si sa folosim fiecare instrument pe care il avem la dispozitie.
ADM – Archer-Daniels-Midland Company, compania multinationala de procesare a hranei si comert de marfuri, infiintata in 1902, cu sediul in Chicago – crede ca proteinele alternative au un rol fundamental in construirea unui viitor alimentar sustenabil pentru toata lumea. Daca augmentam si diversificam sursele existente de proteine ale lumii cu o gama de optiuni alternative, vom avea la dispozitie mai multe optiuni alimentare nutritive si mai multe solutii pentru a solutiona provocari precum foametea, siguranta alimentara si sustenabilitatea. Acesta este motivul pentru care ADM continua sa isi extinda si sa isi dezvolte gama solida de oferte traditionale de proteine vegetale, investind in acelasi timp si incheind parteneriate cu cei din ecosistemul cu o extindere rapida al start-up-urilor care fac pionierat in inovatii tehnologice de varf in sfera proteinelor.
Ce sunt proteinele alternative?
Proteinele alternative sunt surse de proteine non-traditionale, care nu provin din carne, peste sau produse lactate. Acestea reprezinta o alternativa la proteinele animale traditionale si pot include o varietate de surse de proteine vegetale, cum ar fi soia, mazare, naut, fasole sau quinoa.
In ultimii ani, proteinele alternative au devenit din ce in ce mai populare datorita inmultirii preocuparilor legate de sanatate, mediu si bunastare a animalelor. Ele pot fi benefice pentru sanatatea noastra, pentru ca adesea au un continut mai redus de grasimi saturate si un continut mai mare de fibre, vitamine si minerale decat proteinele animale.
De asemenea, proteinele alternative pot fi o optiune sustenabila si prietenoasa cu mediul, pentru ca nu necesita resursele considerabile necesare cresterii animalelor si reduc impactul asupra mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si prin utilizarea mai eficienta a resurselor de pamant si apa.
Astfel, proteinele alternative reprezinta o alternativa viabila la proteinele animale traditionale si sunt o alegere sanatoasa si sustenabila pentru consumatori si pentru industria alimentara.
Cum pot ajuta proteinele alternative?
Se preconizeaza ca populatia lumii va ajunge la 9,7 miliarde pana in 2050, insa deja ne confruntam cu limitele naturale ale ceea ce poate oferi ecosistemul nostru. Garantarea securitatii alimentare si hranirea sustenabila a oamenilor in anii ce urmeaza va necesita surse suplimentare de nutritie si schimbari in procesele de productie a alimentelor, care sa reduca impactul general al omenirii asupra mediului.
„Daca analizam aceasta problema in termeni de cerere si oferta, devine destul de evident ca paradigma actuala a proteinelor pur si simplu nu va functiona”, a declarat Jordan Bar Am, partener McKinsey & Company, in timpul celui mai recent panel SXSW al ADM, “Stiinta Erei Spatiale in lupta cu Foametea Globala. „Nu se pune problema ca vor fi doar mai multe guri de hranit, ci si intensitatea caloriilor solicitate de oameni se va schimba si se va baza mult mai mult pe sistemele noastre naturale. Pe masura ce consumatorii devin mai bogati, ei vor sa manance mai multa carne si lactate, si fiecare dintre acestea necesita mai multa apa si mai mult pamant, cu toate emisiile de carbon care vin la pachet”.
Si desi unele tari devin mai bogate, altele continua sa fie afectate de deficitul de hrana. Mai multi oameni ca niciodata se confrunta cu nesiguranta alimentara, din pricina conflictului geopolitic, tulburarilor din lantul de aprovizionare si consecintelor continue ale pandemiei. Programul Alimentar Mondial (PAM) estimeaza ca in acest moment 345 de milioane de persoane din 82 de tari se confrunta cu o nesiguranta alimentara acuta si aproximativ 50 de milioane de persoane din 45 de tari se afla in pragul foametei sau unor situatii asemanatoare.
Proteinele noi si inovatoare au potentialul de a deveni o solutie puternica pentru numeroase provocari ce tin de lantul de aprovizionare. Consolidarea surselor existente de proteine cu surse suplimentare de proteine va extinde optiunile alimentare nutritive, ceea ce va fi in beneficiul consumatorilor care cauta mai multe optiuni si mai multa variatie in dieta, imbunatatind si capacitatea de a hrani mai multi oameni. Iata care sunt unele dintre avantajele proteinelor alternative:
- Ele pot fi imbogatite cu fier, calciu si vitamine, devenind astfel atractive pentru consumatorii care poate ca nu au parte de suficienti nutrienti esentiali in dieta.
- Unele proteine alternative pot fi produse cu mai putine resurse naturale, ceea ce inseamna ca pot juca un rol in protejarea sanatatii planetei, raspunzand de asemenea cererii consumatorilor de a avea optiuni alimentare mai constiente de mediu, folosindu-se de tehnologii noi precum soia cu continut foarte mare de proteine si practici sustenabile precum agricultura regenerativa, pentru a veni cu solutii bazate pe natura pentru a raspunde nevoilor consumatorilor si clientilor.
- Odata cu dezvoltarea tehnologiilor si cu investitiile care se fac, va exista o crestere a numarului de proteine accesibile disponibile consumatorilor.
- Proteinele alternative au potentialul de a reduce volatilitatea surselor alimentare, pentru ca pot fi produse cu mai putine resurse naturale si sunt mai putin susceptibile la socuri acute precum evenimentele meteorologice.
- Ele ar putea juca un rol in sustinerea independentei alimentare, permitand tarilor sa isi produca si sa isi consume propriile alimente, fara sa fie dependente de alte state. Aceasta va reduce riscul nesigurantei alimentare in perioadele de conflict.
Inaugurarea unei Noi Ere a Proteinelor Alternative
Colaborarea radicala va fi vitala pentru succesul proteinelor alternative. ADM incheie parteneriate si investeste in companii de tehnologie alimentara precum GOOD Meat, o divizie a Eat Just, ca si Air Protein, Nature’s Fynd, New Culture si Believer Meats.
Aceste companii si tehnologiile lor sunt piese importante ale puzzle-ului, in vederea crearii de surse de proteine revolutionare – ce pot contribui la siguranta alimentara si la hranirea sustenabila a unei populatii in crestere – si in vederea lansarii unui numar mai mare de optiuni pentru consumatori.
“Promisiunea tehnologiei noastre este aceea de a fi capabili sa producem hrana fara un lant de aprovizionare” a spus fondatorul si CEO-ul Air Protein, Lisa Dyson, in timpul panelului SXSW al ADM. “Poti face asta oriunde, in orice mediu geografic, fie ca este vorba despre ploaie sau soare, zi sau noapte – doar cu aer, apa si energie”.
Produsele Air Protein sunt, de asemenea, negative din punct de vedere al emisiilor de carbon. In plus, ele contin vitamine, minerale si nutrienti si toti cei noua aminoacizi esentiali, ceea ce le face o sursa excelenta de nutritie.
De ce este nevoie in continuare?
Pentru ca aceste tehnologii revolutionare ale proteinelor aternative sa ajunga in mainstream si sa isi atinga potentialul complet ca solutii alimentare sustenabile, ele trebuie sa aiba un gust excelent si sa fie atat accesibile cat si ieftine.
ADM detine resursele si capacitatile necesare pentru a contribui la acesti pasi esentiali ce vor urma.
ADM colaboreaza, de asemenea, cu unele companii precum Believer Meats, o companie din zona carnii cultivate, a carei tehnologie creaza un produs cu un profil nutritional foarte similar cu cel al carnii traditionale din proteina animala.
“Construim in acest moment prima fabrica de carne cultivata la scara mare, din lume. Este vorba despre extindere, despre hrana, iar hrana trebuie sa fie buna” a spus fondatorul si directorul stiintific al Believer Meats, Yaakov Nahmias.
Construirea urmatoarei generatii de surse alternative de proteine va aduce progrese in materie de agricultura sustenabila, fermentare de precizie, inteligenta artificiala si multe altele. De asemenea, exista o oportunitate substantiala pentru ca granitele dintre categoriile de proteine bazate pe plante si proteine alternative dispar, iar tehnologiile hibride ce folosesc componente si tehnici cheie din fiecare categorie sunt aduse laolalta pentru a imbunatati functionalitatea, gustul, textura si profilul nutritional al ofertelor de produse alternative – toate acestea fiind importante pentru a obtine un plus de atractivitate la un nivel mai amplu. Companii precum ADM au capacitatea de a dezvolta solutii alimentare sustenabile oferind aceste atribute, contribuind la extinderea carnii cultivate si aducerea sa in mainstream, ca si a fermentarii de precizie si a alternativelor hibride bazate pe plante.
Pentru a proiecta, a extinde si a oferi consumatorilor din intreaga lume optiuni ample, va fi vital sa existe mai multa inovatie si colaborare in industria alimentara.
“Nu exista un singur raspuns sau un singur jucator care sa poata face asta” a spus presedintele Global Foods, Leticia Goncalves. “Colaborarea va fi esentiala, mai ales pentru ca ne gandim sa cream noi tehnologii, sa obtinem aprobarea factorilor legislativi, sa fim capabili sa scalam aceste tehnologii si sa generam cerere pentru consumatori – toate acestea vor necesita cu adevarat un intreg ecosistem”.
Avantajul ADM
ADM face pionierat in inovatia in materie de solutii de proteine alternative de 75 de ani si detine o expertiza ampla in dezvoltarea de formule proteice care intrunesc preferintele consumatorilor – de la gust si textura pana la nutritie si multe altele.
ADM a produs prima proteina vegetala texturata (TVP) iar, mai tarziu, primul burger de soia, a facut investitii importante in capacitatile sale si a imbunatatit extrem de mult gustul si aspectul acestor produse, in tot acest timp.
Portofoliul ADM include o gama diversa de ingrediente proteice de calitate inalta din peste 30 de surse si are o echipa extinsa de chefi si experti in gust care lucreaza cu ingrediente alimentare atat traditionale cat si noi, permise de tehnologie, pentru a crea experiente alimentare cu un gust excelent, pe care consumatorii le adora. Echipa ADM ia in calcul tipul de proteina folosita, ca si toti factorii senzoriali luati in mod obisnuit in considerare in prepararea produselor conventionale din carne – de la aroma si pana la compozitia de grasimi, atribute de sustenabilitate si multe altele.
In plus, selectia sa solida de ingrediente proteice texturate poate fi folosita pentru a formula produse hibride ce imbina proteinele vegetale si animale. Aceste hibride vor fi extrem de importante pe mai departe, pentru ca au potentialul de a contribui la crearea de noi optiuni de proteine mai atragatoare si mai accesibile, eliminand bresele dintre gust si textura si reducand costurile de productie.
ADM se foloseste de expertiza si scala sa unica pentru a aduce la viata o gama de solutii alimentare.
Sursa: https://www.adm.com/en-us/news/adm-stories/how-technology-can-help-us-fight-global-hunger/
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.