Stima de sine este foarta motoare care sta in spatele increderii noastre in noi insine, a modului in care ne percepem si simtim despre noi insine, si reuneste simtul propriei valorii si importante.
Cercetarile arata ca peste 80% dintre oameni se confrunta cu probleme legate de un nivel scazut al stimei de sine, un procent complesitor daca ne gandim ca o stima de sine solida poate avea un impact pozitiv si poate transforma pe deplin fiecare zona din viata ta – de la relatii la cariera, de la sanatate si stare de bine pana la implinire si succes.
Stima de sine trebuie sa creasca si sa fie hranita in timp. In cele ce urmeaza vom incerca sa subliniem lucrurile pe care le poti face chiar acum pentru a-ti spori stima de sine. Odata parcursi acesti pasi, vei realiza care este potentialul tau ascuns si valoarea propriei persoane.
Ce este stima de sine?
Desi dictionarul o defineste drept “respect de sine si incredere in valoarea si capacitatile proprii”, stima de sine este sentimentul general pe care il ai cu privire la propia ta valoare.
Increderea in sine, pe de alta parte, are legatura mai mult cu felul in care te simti cu privire la capacitatile tale si difera de la situatie la situatie.
Poti avea o stima de sine excelenta (te poti simti bine, in general, in pielea ta), dar o incredere redusa in tine cu privire la o situatie sau eveniment anume: vorbitul in public, de pilda), sau poti avea o incredere in tine foarte buna pe un segment anume (de pilda sportul pe care il practici) dar o stima de sine scazuta, per ansamblu.
Un simt puternic si solid al stimei de sine vine din strafundul fiintei, din increderea in faptul ca esti important, din increderea in valoarea ta ca persoana si din faptul ca simti ca esti vrednic.
De unde vine stima de sine?
Stima de sine poate izvori din multe zone. Ea este influentata in linii mari de modul in care alti oameni te vad si te trateaza, si de relatiile cu cei din jur, acesta fiind si motivul pentru care influenta parintilor are cel mai mare impact asupra stimei de sine.
- O copilarie nefericita. Cei care au crescut alaturi de parinti critici, abuzivi sau neglijenti sunt mai predispusi sa se confrunte cu provocari legate de propria valoare; in timp ce aceia care au avut parte de acceptare, de aprobare si de afectiune au sanse mai mari sa aiba un simt mai accentuat al propriei valori.
- Experiente traumatizante. Nivelul scazut al stimei de sine poate fi provocat, de asemenea, si de experiente sau evenimente traumatizante, cum ar fi un lucru spus de cineva sau o actiune a cuiva, orice iti provoaca sentimente de rusine, de vina si de lipsa de vrednicie.
- Experiente ce tin de esec. Pentru unele persoane, stima de sine scazuta are legatura cu succesul si cu implinirea, sau cu lipsa acestora, inclusiv experiente in care s-au confruntat cu esecul, in care nu au reusit sa isi atinga obiectivele sau asteptarile.
- Discutiile negative cu sine. Multe cazuri de stima de sine scazuta sunt perpetuate de o perceptie negativa despre sine. Poate fi vorba despre o poveste pe care ti-ai creat-o singur sau despre ceva nascocit despre tine in urma cu ceva timp si in care continui sa crezi.
Poate ca in cazul tau, la fel ca in multe alte situatii, stima scazuta de sine porneste din ceea ce simti vis-à-vis de modul in care arati si de imaginea pe care o ai despre corpul tau. Nu e vorba doar despre cum arati, efectiv, ci despre ceea ce simti cu privire la modul in care arati. Suntem bombardati zilnic cu mesaje legate de faptul ca suntem prea grasi, prea slabi, prea scunzi, prea inalti, prea orice…, sau ca nu suntem suficient de… orice.
Ce se intampla cand iti lipseste stima de sine?
Stima de sine scazuta poate duce la probleme serioase ce tin de sanatatea fizica si mentala, inclusiv anxietate, depresie, tulburari alimentare si adictie. Mai mult, cercetarile arata ca persoanele care, in adolescenta, au avut un nivel scazut al stimei de sine, au capatat la varsta adulta mai multe probleme fizice si mentale, au o rata mai mare a condamnarilor pentru infractiuni diverse, au venituri mai mici si se confrunta cu probleme legate de lipsa de serviciu pe termen lung.
La polul opus, un simt puternic al stimei de sine te va ajuta sa ai parte de o sanatate si stare de bine mai bune, de relatii calitative si de niveluri mai ridicate de fericire, implinire si succes. Mai mult, un studiu a facut chiar o legatura intre un nivel mai ridicat al stimei de sine si un potential mai mare de castig.
Evalueaza-ti stima de sine
Persoanele cu o stima de sine scazuta sau afectata, se pot percepe ca nepotrivite, incompetente si chiar nedemne de iubire. Desi la nivel constient aceste persoane stiu ca ceea ce simt nu este real, nu pot scapa de aceasta senzatie. Asta face ca provocarile legate de stima de sine sa fie extrem de complicate. Adesea nu este vorba despre realitate, ci despre perceptive si atat!
Persoanele cu o stima de sine scazuta pot parea retrase din punct de vedere social sau tacute, negative, nesigure, indecise, nefericite sau chiar furioase. Ele sunt mai predispuse la relatii nesanatoase, la teama de esec si la ingrijorari exagerate cu privire la ceea ce gandesc ceilalti.
La polul opus, persoanele cu o stima de sine crescuta au foarte adesea un sentiment foarte puternic al propriei valori, au sentimente de incredere si de acceptare. Ele au tendinta sa se implice in relatii sanatoase (si sa le respinga pe cele rele), sa aiba grija de ceilalti, si sa fie mai rezistente atunci cand se confrunta cu esecuri si obstacole. In general, ele au tendinta sa sustina mai mult ideile in care cred si nu le este teama sa spuna ceea ce gandesc.
Stima de sine poate fi masurata pe o scara mergand de la un nivel ridicat pana la unul scazut: in timp ce stima de sine prea scazuta are dezavantajele sale evidente, stima de sine ridicata poate fi uneori in exces. Cei care au un simt exagerat al stimei de sine pot parea prea increzuti, narcisisti si aroganti.
Infograficul de mai jos ilustreaza exact diferentele dintre persoanele cu o stima de sine scazuta si cele cu o stima de sine ridicata.
Extrem de importanta pe tot parcursul vietii este gasirea echilibrului intre un simt solid al propriei valori si modestie.
Cum iti poti cladi stima de sine? Un ghid pas cu pas.
Problemele legate de stima de sine au, in principiu, ca punct de pornire decalajul dintre ceea ce esti in prezent si ceea ce crezi ca ar trebui sa fii. Paradoxal, majoritatea cauzelor unei stime scazute de sine apar din modul in care te vad sau te trateaza ceilalti, si cu toate acestea solutia de a creste sima de sine trebuie sa vina din interior catre exterior si nu invers.
Cladirea stimei de sine nu este insa o misiune atat de usoara. Desi ar fi ideal sa existe o bagheta magica pentru recuperarea stimei de sine, ceea ce invatam in viata este ca e nevoie de timp pentru a construi si a hrani stima de sine. Dar este o investitie care merita. Odata ce ai facut asta, te vei bucura o viata intreaga de rasplata si de beneficiile sale.
Iata mai jos unele dintre cele mai bune strategii pentru a porni in calatoria de recapatare a stimei de sine.
1. Mergi la cauza principala
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru a-ti recapata stima de sine este sa identifici cauza principala pentru stima scauta de sine. Poate ca dintre toate cauzele de mai sus, exista una in mod deosebit care ti-a sunat cunoscut… Poate ca ai auzit frecvent in familie ca nu esti destul de bun si ca nu vei ajunge niciodata cineva… In general, cuvintele si comportamentele parintilor sunt cele care au cel mai mare impact asupra stimei de sine scazute.
Indiferent ce experiente ai avut sau care este punctul lor de pornire, cel mai indicat este sa apelezi pe cineva care sa te ajute in procesul de a identifica problema si de a incerca sa ii faci fata. Gaseste un consilier, un terapeut, un antrenor sau pe cineva pregatit sa te ajute sa descoperi si sa repari aceste traume, experiente din trecut si probleme de baza. Acestia au instrumentele, tacticile si strategiile necesare si, mai presus de toate, te ajuta sa experimentezi intr-un spatiu sigur.
Desi poti face foarte multe pe cont propriu, daca nu mergi la cauza principala acel sentiment se va strecura inapoi in viata ta, in timp. Nu poti fugi de adevar si nu poti pansa ranile vechi! Trebuie sa ajungi la sursa raului. Nu va fi usor, insa daca vrei sa iti construiesti o stima de sine ridicata, trebuie sa o faci!
2. Priveste-te din perspectiva altora
Priveste-te asa cum te vad ceilalti si stai de vorba cu tine insuti asa cum ar vorbi cei din jur. Ce inseamna asta? Gandeste-te la persoana care te iubeste cel mai mult in lumea asta. Neconditionat. Concentreaza-te si imagineaza-ti ca stai in locul acesteia si ca te vezi prin ochii sai. Priveste din perspectiva sa, pentru a te vedea asa cum te vede persoana respectiva. Ce remarci la tine? Ce spun oamenii despre tine? Ce le place la tine? Ce vad in tine?
3. Da tot ce poti
Atunci cand faci tot ce tine de tine si iti dai toata silinta in fiecare zi a existentei tale, vei incepe sa te simti mai bine cu privire la propria-ti persoana. Pe de alta parte, este perfect normal sa simti ca acest “tot ce poti” se schimba de la o zi la alta si ca in unele zile, “tot ce poti” nu este la fel de mult ca in ziua anterioara, de pilda. E in regula! Este important sa iti reamintesti ca faci tot ce poti mai bine cu ceea ce ai, in acel moment, in acea zi, in acea situatie, cu timpul pe care il ai la dispozitie, cu nivelul tau de abilitati si cunostinte.
Cand stii sigur ca ai facut tot posibilul, nu trebuie sa ai regrete si nici sa te simti prost sau vinovat. Daca faci tot posibilul si apoi cineva te critica, este mai usor sa respingi criticile daca stii ca ai facut tot ce poti.
Ori de cate ori te gandesti la ceva ce ai spus sau ti se pare ca nu ai facut ceva bine, sau esti doar dezamagit cu privire la deznodamantul une zile si la faptul ca nu ai obtinut ceva la care sperai, intreaba-te daca ai facut tot posibilul. Daca raspunsul este DA, nu e nimic de facut pana data viitoare.
4. Implica-te in activitati care iti aduc satisfactie
Cuvantul cheie in acest caz este “satisfactie”. Gaseste lucruri care sa iti aduca o senzatie profunda de satisfactie si un sentiment de implinire.
Foarte des ne implicam in activitati sau in relatii care ne fac sa ne simtim goi sau groznic cu privire la noi insine. E vremea sa ne concentram mai mult atentia, timpul si energia pentru a face acele lucruri benefice corpului nostru, mintii si spiritului nostru si sa ne implicam in lucruri care ne fac sa ne simtim completi si impliniti.
Identifica ceea ce te satisface la nivel mental (fie rezolvarea unei probleme importante, fie crearea unui lucru nou), la nivel emotional (iesiri cu prietenii sau actiuni de voluntariat), la nivel fizic (sport, alimentatie corecta, sau ingrijirea corpului) si la nivel spiritual (meditatie, rugaciune, etc).
Cand te implici in ceva care te face sa te simti bine si, foarte important, care te face sa te simti valoros, vei capata o stima de sine mai ridicata.
5. Identifica cine esti si fii TU cu adevarat
Constiinta de sine si analiza sufletului sunt esentiale pentru succesul in viata si pentru stima de sine. In unele cazuri lipsa stimei de sine provine din lipsa cunostintelor cu privire la cine esti cu adevarat si din neintelegerea propriei valori.
Extrem de multe persoane petrec timp pretios incercand sa se integreze si sa placa altora, incat si-au pierdut de tot simtul propriei persoane.
Petrece timp, asadar, incercand sa te cunosti pe tine. Identifica cine esti cu adevarat. Iata unele lucruri la care te poti gandi in acest proces:
- Indentifica-ti talentele si punctele forte;
- Constientizeaza-ti valorile si lucrurile cu adevarat importante pentru tine;
- Gandeste-te cum vrei sa contribui si sa servesti lumii;
- Constientizeaza-ti punctele slabe.
6. Accepta-te asa cum esti
Hotaraste sa te accepti pe tine insuti, in imperfectiunea ta perfecta si constientizeaza ca indiferent ce ti s-a spus, ce s-a intamplat, ce lucruri rele ai trait sau ce provocari ai avut de intampinat, tu esti suficient! Mai mult, faci tot ce poti cu ceea ce ai! Cu totii ne dorim sa fim acceptati asa cum suntem cu adevarat, insa inainte de toate trebuie sa ne acceptam noi insine.
7. Nu te mai lasa pe ultimul loc
Cand ii lasi pe cei din jur sa puna presiune pe tine, cand pui nevoile tutor mai presus de propriile tale nevoi sau cedezi la tot ceea ce vor cei din jur, pentru ca nu vrei sa tulburi apele, stima de sine scade.
Atunci cand pui nevoile altora mai presus de nevoile tale, mintea ta gandeste in termeni de “probabil ca nu sunt atat de important”. Fapul ca pui mereu nevoile si dorintele celorlalti pe primul plan iti afecteaza in mod negativ sanatatea si starea de bine. Desigur, asta nu inseamna ca nu mai trebuie sa ai grija de partenerul de viata sau de copii, sa nu iti mai respecti deadline-urile de la serviciu sau sa nu iti mai sustii prietenii. Dar trebuie sa ai grija si de tine!
Uitam de noi insine pentru a ne integra, pentru a fi iubiti si pentru a beneficia de recunoastere. Dar renuntand in mod constant la propria persoana, nu te vei simti niciodata cu adevarat satisfacut.
Cat de des permiti ca ceea ce cred altii despre tine si ceea ce au nevoie de la tine sa iti dicteze actiunile si deciziile?
Fii puternic, fii asertiv si sustine-ti punctele de vedere. E vremea sa te ocupi si de nevoile TALE. Identifica ce anume iti doresti in si pentru viata ta.
Stabileste ce este important pentru tine, pentru ca numind exact aceste lucruri vei avea o busola interioara care sa te ghideze. Identifica granitele si partile ne-negociabile din viata ta. Ce nu iti mai doresti sa suporti de acum incolo? Fii concis cu privire la aceste aspecte inca de acum, pentru ca atunci cand va fi cazul sa poti spune politicos NU, beneficiind de ghidajele interioare pentru a face asta.
8. Cauta sa vezi intotdeauna binele
Avem in general tendinta de a gasi ceea ce cautam. Mai simplu spus, oamenii au tendinta (adesea inconstient) sa caute lucruri care confirma ceea ce cred deja ca este adevarat.
Acelasi lucru este valabil si pentru modul in care te percepi pe tine insuti: daca ai senzatia ca esti inutil sau nedemn de iubire, vei gasi date care sa sustina aceasta idee. Insa daca te percepi ca fiind valoros si frumos sau curajos si puternic, vei gasi in curand date care sa sustina aceste lucruri.
Partea dificila cu persoanele care au o stima de sine scazuta este ca au capatat obiceiul de a vedea doar ceea ce este gresit. Adesea, in subconstientul lor exista un mesaj negativ, iar in unele cazuri s-au perfectionat in a-si identifica greselile si punctele slabe.
Cea mai simpla modalitate de a schimba ceea ce vezi? Cauta altceva! Remarca si momentele in care faci ceva bun.
Incearca urmatoarea varianta: ia un jurnal si noteaza in fiecare zi, timp de 21 de zile, 3 lucruri pe care le apreciezi sau care iti plac la tine. Poti include aici si recunoasterea succeselor, lucrurile de care esti mandru sau lucrurile la care remarci ca te pricepi.
Desi poate parea dificil la inceput, in curand vei incepe sa iti reconectezi creierul, in asa fel incat sa vezi mai mult din ceea ce este bun si mai putin din ceea ce este rau.
9. Inceteaza cu autosugestia negativa
Mare parte din sistemul tau de credinte provine din povestile negative pe care ti le spui despre tine insuti. Mintea crede ceea ce ii spui, iar daca povestea pe care i-o spui in continuu este una despre greselile pe care le-ai facut, vei continua sa iti intaresti sistemul de credinte in acest sens.
Spune-ti ca esti inutil si incapabil, iar mintea ta va crede exact asta. Spune-ti, insa, ca esti minunat si extrem de competent, si iti vei convinge mintea sa creada ce ii spui! Pune stop discursurilor negative si inlocuieste-le cu discutii pozitive cu tine insuti.
10. Gaseste-ti “tribul”
Pentru ca o parte extrem de importanta din stima noastra de sine este influentata de relatiile pe care le avem si de modul in care altii ne vad si ne trateaza, este extrem de important sa te inconjori de persoane sanatoase, care iti ridica moralul, care te incurajeaza si te sustin.
Asta nu inseamna ca trebuie sa ai in jur o gasca intreaga de lingai care sa te laude si sa te complimenteze mereu. Trebuie sa fie o sustinere sincera si reala.
Gaseste oameni care te cunosc cu adevarat – oameni care pot vorbi despre valoarea pe care o aduci, despre talentele si valoarea ta, oameni care pot fi sinceri cu tine, impartasind partea pozitiva si constructiva intr-un mod inaltator.
11. Asuma-ti riscuri
Multe minti excelente spun ca esecul a fost practic cheia succesului lor de astazi, piatra de hotar pentru maretia lor si catalizatorul pentru evolutia prin care au trecut.
In mod cert stii deja povestile despre Michael Jordan care a fost scos din echipa de baschet a scolii, sau despre Oprah Winfrey careia i s-a spus ca nu este facuta sa apara la TV sau despre Steven Spielberg care a fost respins la facultatea de film nu o data, ci de trei ori.
Asumarea riscurilor, esecurile traite si rezistenta pe care ajungi sa o castigi reprezinta cheia pentru cresterea stimei de sine. Pana la urma, daca nu iti asumi niciodata riscuri, nu vei sti niciodata si vei ramane blocat in povestea ta.
De fiecare data cand depasesti o provocare mica sau cand iti revii dupa o cadere, construiesti ceva important. Oamenii nu regreta ca au cazut, ci regreta ca nu au incercat. Cu cat incerci si te implici mai mult cu atat vei fi mai puternic si vei capata valoarea propriei persoane.
12. Gaseste sens si creaza obiective
Toti oamenii trebuie sa invete, sa se dezvolte, sa evolueze si sa contribuie. Atunci cand suferi de stima de sine scazuta, poti intra intr-un cerc vicios: nu te simti bine cu privire la propria persoana, asa ca nu iesi in fata si nu faci lucruri sa se intample. Pentru ca nu ai succes, te simti lipsit de valoare. Ei bine, e vremea sa iesi din acest cerc!
Fa pasi care sa iti permita sa devii cine poti fi cu adevarat. Poate ca trebuie sa gasesti ceva anume care sa iti dea un sens, sau poate ca este vorba despre pasii pe care trebuie sa ii faci pentru a ajunge din punctul actual pana acolo unde vrei sa fii. De pilda, faptul ca ii ajuti pe ceilalti – contributia, voluntariatul si bunatatea – s-au dovedit a determina nu numai cresterea stimei de sine, ci si gradul de fericire, sanatate si satisfactie.
Incepe cu ceva mic si incearca sa cresti progresiv. Fiecare succes mic va aduce un grad mai mare de incredere si pana la urma, un simt mai accentuat al stimei de sine.
Drumul catre stima de sine
Sa fim sinceri, drumul catre recapatarea stimei de sine nu este o calatorie simpla. Poate fi dificil, dar provocarea este cea care da profunzime, forta, caracter si rezistenta.
Iar daca la capatul drumului rasplata este o stima de sine mai ridicata, care sa duca la relatii de calitate, la o cariera mai buna, la o stare de sanatate mai buna, la succese mai mari si la un simt mai accentuat al valorii de sine, chiar merita!
Desi traim intr-o societate in care suntem in mod constant bombardati cu mesaje de tip “nu esti destul de bun” sau “se putea mult mai bine”, nu uita niciun moment ca esti o persoana speciala, meriti sa primesti iubire, fericire si succes, pentru ca esti vrednic de ele. Esti perfect in imperfectiunea ta. Nu ai ajuns din intamplare pe aceasta planeta si exact in acest moment. Nu esti o greseala si, chiar daca te simti nepotrivit, nedemn de iubire sau inutil, trebuie sa stii ca nu esti deloc asa! Esti de ajuns asa cum esti! Poate ca nu vei putea sa interiorizezi si sa crezi toate aceste lucruri imediat, dar in sinea ta stii ca sunt adevarate!
Sursa: https://www.lifehack.org/688465/how-to-build-self-esteem
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.