Una dintre cele mai comune modalitati de a incalzi o casa sau alt tip de cladire este cu acuptor pe gaz. Spre deosebire de un cuptor electric, un cuptor cu gaz transforma energia chimica stocata in metan bogatgaz naturalpentru a produce caldura. Desi gazul natural este mai curat decat alti combustibili fosili, emite inca carbon atunci cand este consumat si, prin urmare, este un emitator de gaze cu efect de sera. Principalul sau avantaj este ca este adesea o alternativa mai ieftina la facturile scumpe la incalzire electrica.
Gazul natural este folosit pentru a asigura incalzirea spatiilor prin incalzirea fie a aerului, fie intr-unsistem cu aer fortat, sau apa, intr-unsistem hidronic de incalzire. Ambele sisteme se bazeaza pe oricarepompesaufanipentru a impinge fie aerul incalzit, fie apa in intreaga cladire. Pe e-constructinstal.ro poti vedea mai multe detalii.
Principiu de baza
Un cuptor cu aer fortat pe gaz functioneaza pe un principiu similar cu un cuptor electric central. Ambele necesita acircuit de controlpentru a detecta temperatura spatiului de incalzit si un ventilator pentru a circula aerul in acel spatiu. Cuptorul este de obicei situat in subsolul sau spatiul de taraj al unei case.
Daca temperatura camerei scade prea mult, termostatul principal face clic si deschide supapa principala de gaz, care permite gazului combustibil sa umple schimbatorul de caldura. Gazul care intra este aprins printr-o lampa pilot, prin aprindere directa prin scanteie sau printr-un aprinzator cu suprafata fierbinte incalzit electric, similar unei bujii incandescente pentru motor diesel. Odata ce temperatura din schimbatorul de caldura a crescut la un nivel suficient, un termostat local sau un intrerupator cu temporizator activeazaventilator.
Un termostat de siguranta cu limita superioara este instalat in camera de plen pentru a decupla supapa principala de gaz in cazul in care ventilatorul nu se cupleaza si temperatura creste prea mare.
Ventilatorul impinge aerul incalzit prin sistemul de conducte si cladire, de obicei prin intermediul registrelor de podea. Deoarece aerul cald se ridica, este intotdeauna mai eficient sa instalati registre de caldura cat mai jos posibil si in apropierea locurilor cu pierderi mari de temperatura ambientala, cum ar fi ferestrele si peretii exteriori sau usi. Registrele de retur atrage aerul racit inapoi in cuptor si schimbatorul de caldura pentru a fi incalzit din nou.
Pe masura ce ventilatorul atrage aerul de retur, acesta il impinge printr-un filtru inainte de a-l incalzi din nou. Acest lucru ajuta la mentinerea unor niveluri sanatoase de calitate a aerului in cladire, iar filtrele trebuie inlocuite in mod regulat.
Daca se foloseste un sistem de incalzire hidronic in locul unui sistem cu aer fortat, o pompa va impinge apa incalzita catre calorifere din intreaga cladire pentru a-si disipa energia termica.
Unul dintre produsele secundare ale gazelor de ardere pentru a produce caldura este fumul, care trebuie evacuat in siguranta departe de casa. Schimbatorul de caldura mentine produsele secundare toxice ale arderii separate de aerul care circula in intreaga cladire. Cea mai mare parte a caldurii este transferata in aerul care circula, dar o parte inca se pierde prin evacuare. Schimbatoarele de caldura mai vechi aveau o eficienta de aproximativ 50%, ceea ce inseamna ca jumatate din caldura produsa a fost irosita in cos. Design-urile moderne au imbunatatit eficienta cu aproximativ 70% pana la 80%, iar cuptoarele recente de inalta eficienta pot atinge eficiente de distributie a caldurii de peste 90%.
Ce sunt termostatele si cum ajuta ele?
Termostatesunt ceea ce numim „comutatoare actionate de temperatura”, ceea ce inseamna ca isi vor deschide sau inchide automat contactele electrice la o schimbare a temperaturii ambientale. Aceasta inseamna ca putem seta termostatul din camera la un nivel confortabil si permite sistemului de incalzire sau racire sa regleze temperatura.
Termostatele care controleaza sarcinile de incalzire isi vor inchide contactele atunci cand temperatura scade sub punctul sau de referinta, in timp ce termostatele care controleaza sarcinile de racire se vor alimenta la cresterea temperaturii. Unele sisteme vor permite unui singur termostat sa controleze atat aparatele de incalzire, cat si cele de racire.
In interiorul unei locuinte rezidentiale medii, termostatele se gasesc in general in doua soiuri: termostate cu tensiune de linie , care controleaza direct fluxul de curent catre sarcina sau termostate de joasa tensiune , care controleaza indirect curentul catre sarcina.
Indiferent de tipul de termostat utilizat, acesta trebuie sa fie evaluat pentru tensiunea si curentul la care este de asteptat sa functioneze si sa le controleze.
Amplasarea termostatelor este, de asemenea, critica. De regula, plasam incalzitoarele noastre, fie plinte, fie orificii de ventilatie, in apropierea exteriorului camerelor si langa ferestre si alte zone cu pierderi mari de caldura. Pentru incalzirea cat mai eficienta a unei incaperi, termostatele trebuie instalate pe peretele opus sau cat mai departe posibil de o sursa de caldura.
Daca termostatul a fost instalat direct deasupra incalzitorului, de exemplu, ar detecta o temperatura ridicata si ar opri sarcina cu mult inainte ca incaperea sa se incinga la un nivel dorit. Instalandu-l pe peretele opus, ne asiguram ca caldura trebuie sa circule prin intreaga camera inainte ca senzorul sa deschida circuitul, oferind o incalzire mai echilibrata.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.