Elastografia este un program complementar efectuat in timpul ecografiei mamare, dupa mamografie. Este o examinare rapida si non-invaziva care depaseste simpla analiza morfologica. Este generata o unda de forfecare, iar viteza undei este masurata in timp real, care este corelata cu duritatea tesuturilor. Se obtin cartografierea culorilor si analiza cantitativa.
La Centrul de imagistica din Cluj-Napoca, scanerele cu ultrasunete sunt echipate cu functia de elastografie Cluj.
Ce face functia de elastografie?
Principiul este ca exista o diferenta clara de duritate intre cancere si leziuni benigne. Leziunile maligne sunt de obicei mai dure si mai putin deformabile decat leziunile benigne. Ele sunt, de asemenea, insotite de o zona perilezionala de duritate. Elasticitatea (E) este exprimata in kPascal.
De asemenea, este interesant de masurat elasticitatea grasimii perilezionale si sa se ia in considerare raportul leziune/grasime deoarece acest raport este mai mare pentru leziunile maligne decat pentru leziunile benigne.
Interesul este o mai buna caracterizare a leziunilor mamare. Ajuta la diagnosticarea cancerelor pe imagini mai putin suspecte (ACR3-> ACR4). Evita biopsiile negative (ACR4a->ACR3) si, prin urmare, creste specificitatea (61% -> 78,5%).
Pe langa imagistica morfologica, se poate studia si golul axilar, ca si pentru leziunile mamare. Mai multe articole arata o duritate mai mare a ganglionilor limfatici metastatici. In practica, zona este dificil de analizat din cauza anatomiei, precum leziuni in apropierea mamelonului
Elastografie cu ultrasunete mamare
Elastografia in ecografie mamara este o noua tehnica complementara care permite o mai buna caracterizare a leziunilor. Intr-adevar, aceasta tehnica ofera informatii despre compresibilitatea tesuturilor (imagistica functionala) care nu pot fi evaluate in imagistica de modul B (imagistica morfologica). In prezent, elastografia este implementata pe majoritatea dispozitivelor de pe piata si poate fi folosita in mod curent.
De ce?
Ecografia de mod B este o tehnica complementara mamografiei ale carei indicatii sunt binecunoscute (caracterizarea maselor, explorarea anomaliilor palpabile fara translatie mamografica, examenul de prima linie la femeile tinere sau gravide, explorarea sanilor densi si a golurilor axilare, supravegherea la femeile in stare ridicata, risc familial (mutatii BRCA1 si 2), ghidarea prelevarii percutanate.
Este un examen foarte sensibil dar cu specificitati variabile, estimate intre 45-93%, in functie de tipul de leziune, dispozitivul folosit si experienta operatorului. Astfel, se preleveaza un numar mare de probe percutanate in scop diagnostic pentru leziuni benigne, surse de anxietate pentru pacienti si cu un cost semnificativ pentru sistemul public de sanatate.
Elastografia a fost dezvoltata spre sfarsitul anilor 80. Aceasta tehnica a fost dezvoltata cu scopul de a imbunatati specificitatea ecografiei modului B prin adaugarea la criteriile de ecostructura si morfologie informatii functionale suplimentare privind compresibilitatea leziunii.
Palparea sanilor, in timpul examenului clinic, ofera o evaluare clinica initiala a leziunilor mamare. Masele palpabile care sunt dure, slab limitate sau chiar atasate de piele sau profunde, corespund leziunilor maligne, in timp ce leziunile moi, mobile si bine definite sunt mai predispuse sa fie benigne. Cu toate acestea, evaluarea leziunilor este limitata in cazul leziunilor mici sau leziunilor localizate profund in glanda, chiar imposibil in cazul leziunilor subclinice.
Astfel, elastografia face posibila obtinerea de informatii despre compresibilitatea si duritatea leziunii, calitativ sau cantitativ, fara palpare clinica.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.