Raman insa valabile ingrijorarile cu privire la viata privata si la siguranta cantitatii uriase de date medicale.
Imagineaza-ti o astfel de imagine: Undeva intr-un birou din Londra, un fiu sau o fiica urmarind pe telefonul mobil un clip video live cu mama sa in varsta, care trebaluieste prin casa, la o distanta de 8700 km, in orasul chinez Kunming.
Tehnologia reuseste, iata, sa comprime distantele dintre oameni, iar tinerii care vor sa isi ingrijeasca parintii de la distanta, mai ales daca acestia locuiesc singuri si nu au parte de sprijin, o pot face acum cu ajutorul unor sisteme cu microfoane si boxe incorporate. Astfel de sisteme nu permit doar monitorizarea unei persoane varstnice, ci si interactiunea, dialogul si chiar discutii despre ultimele valori aparute pe monitorul de tensiune arteriala al parintilor, cu atat mai mult daca acestia sunt cardiaci.
China a implementat rapid o gama de tehnologii de ultima generatie menite sa mai elibereze din povara asupra spitalelor, sistemelor de ingrijire si familiilor care au in ingrijire persoane bolnave si varstnice. Insa progresele cele mai evidente in materie de adoptare timpurie de solutii noi in China au legatura in primul rand cu inteligenta artificiala medicala, este de parere Eric Topol, medic american si autor al lucrarii “Medicina profunda: Cum poate Inteligenta Artificiale sa faca asistenta medicala din nou umana”.
China a trecut mai rapid decat SUA de la cercetare la implementare in ceea ce priveste inteligenta artificiala medicala, in parte ca urmare a disponibilitatii datelor de calitate, spune Topol. “China are un avantaj urias de date cand vine vorba despre cercetarea in domeniul inteligentei artificiale medicale”, spune acesta, explicand ca cercetatorii chinezi pot antrena modele de inteligenta artificiala pe seturi de date care acopera provincii intregi. Colegii lor americani, in schimb, sunt limitati sa lucreze cu informatii provenite doar dintr-un spital odata – acestea fiind operate in general de companii private, care pastreaza fisele medicale pe servere interne.
Inteligenta Artificiala este folosita la nivel amplu in sistemul medical pentru a ajuta medicii sa analizeze tomografii si radiografii si sa imbunatateasca viteza si acuratetea diagnosticelor.
Scanarea retinei AI – o inovatie utila in medicina
Airdoc, un concern din domeniul inteligentei artificiale medicale din Beijing, a devenit recent prima companie care a obtinut aprobare pentru implementarea in spitalele din China a softului sau de scanare a retinei. “Ochiul este o fereastra catre restul corpului” spune He Chao, director de tehnologie la Airdoc, notand ca schimbarile la nivelul retinei, inclusiv decolorarea acesteia, pot oferi indicii cu privire la diverse afectiuni printre care si hipertensiunea arteriala si diabetul.
“In China, o parte a adoptarii timpurii a inteligentei artificiale medicale este determinata de nevoie” spune Topol, adaugand ca in China nu exista suficienti radiologi si medici incat sa faca fata populatiei.
Scannerele de retina Airdoc au fost implementate in spitalele rurale in care nu exista specialisti oftalmologi – China are 44.800 de astfel de specialisti care ar trebui sa deserveasca 1.4 miliarde de chinezi cu o rata rapida de imbatranire.
Succesul unor companii precum Airdoc s-a bazat pe accesul lor la volume mari de date medicale diverse provenite de la pacienti chinezi. Acest adevarat tezaur de informatii permite cercetatorilor sa antreneze algoritmi care vor efectua in final functii in medii clinice, precum diagnosticarea bolilor prin imagini si scanari medicale.
In cazul miopiei – care afecteaza 53% dintre copiii si adolscentii din China – Airdoc a dezvoltat un model de invatare automata ce masoara dimensiunea si forma cristalinului. Interventia chirurgicala de implant de cristalin din colamer este o procedura din ce in ce mai comuna, in care se implanteaza pacientului un cristalin artificial, intre cristalinul natural al ochiului si iris, pentru a se obtine astfel o vedere mai clara. Procesul este destul de complex, insa, din pricina posibilelor schimbari post-operatorii la nivelul pupilei si irisului, care ar putea insemna ca noul cristalin nu corespunde corect.
Un articol publicat in Jurnalul Britanic de Oftalmologie descrie modul in care modelul de invatare automata al Airdoc ofera o acuratete de peste 80% in prognozarea acestor modificari si in alegerea dimensiunii corecte a cristalonului implantat.
Transformarea digitala a domeniului medical – o necesitate
“Spitalele sunt motivate sa urmeze aceasta transformare digitala, pentru ca China se confrunta cu o problema dificila in ingrijirea medicala” spune Sally Ye, analist medical din Shanghai in cadrul companiei de consultanta tehnologica Omdia. “Infrastructura medicala este insuficienta, iar digitalizarea AI este un mod de a rezolva aceasta problema”.
Potrivit lui Ye, companiile chineze din domeniul inteligentei artificiale au un avantaj fata de cele din restul lumii, deoarece China are extrem de multa forta de munca la pret mic, necesara pentru inregistrarea datelor medicale si pentru standardizarea acestora pentru invatarea automata.
„China are o forta de munca importanta, formata din experti in analiza datelor, ingineri IT si profesionisti medicali ce pot lucra la aceste proiecte care necesita forta de munca la un cost relativ scazut”, spune ea.
Politicienii de la Beijing si-au manifestat sprijinul pentru companiile de inteligenta artificiala medicala ce vin cu inovatii tehnologice menite sa reduca povara de pe umerii sistemului spitalicesc al tarii. Tehnologia din domeniul medical si al sanatatii formeaza un pilon de baza al politicii de referinta intitulata „China sanatoasa 2030”.
Dupa publicarea acestei politici, in 2016, au venit sume importante de bani catre inteligenta artificiala medicala, marile companii de internet si start-up-urile luptandu-se sa fie primele care obtin aprobarea autoritatilor de reglementare, astfel incat solutiile lor sa fie implementate in spitalele chineze.
Numai in 2020, start-up-urile chineze au atras finantare in valoare de 1,4 miliarde de dolari, comparativ cu 2,4 miliarde de dolari cat au atras omologii lor americani, iar cele doua tari au insumat 90% din investitiile globale in start-up-urile medicale din domeniul inteligentei artificiale, se arata in cercetarea Omdia.
Protectia datelor confidentiale
Insa cursa pentru avansare a incurajat unele companii sa obtina date si prin canale nereglementate. CN-Healthcare, o platforma medicala chinezeasca de media si consultanta, a raportat ca, in 2017, brokerii de date vindeau fise medicale de la spitale companiilor de inteligenta artificiala. “Companiile de inteligenta artificiala medicala nu au o intelegere reala a ceea ce inseamna protectia datelor” spune Deng Yong, profesor de legislatie medicala la
Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii din Beijing, adaugand ca acestea au avut tendinta de a vedea respectarea datelor ca un obstacol in calea lor.
Este scump sa te asiguri ca datele medicale sunt atat anonime cat si sigure, iar Deng spune ca a existat, de aceea, o tendinta de a o lua pe scurtaturi.
Un grup de cercetatori chinezi a descoperit anul trecut vulnerabilitatile tehnice ale modului in care datele pacientilor sunt procesate in spitalele de pe continent, ajungandu-se la situatii care au expus identitatile indivizilor intr-o incalcare a securitatii datelor.
Hackerii au vanat, de asemenea, fise medicale protejate insuficient sau date de pe diapozitive portabile de sanatate, care pot fi vandute altor companii medicale sau infractorilor, care folosesc informatiile pentru a santaja si pentru a face afirmatii medicale false.
In 2020, un grup american din sfera securitatii cibernetice pe nume Cyble, a indentificat un furt de date in cadrul companiei de inteligenta artificiala medicala din China, Huiying, un producator de dispozitive de imagistica medicala. Beenu Arora, fondator si director executiv la Cyble, spune ca fisele medicale personale si rezultatele testelor Covid-19 au fost furate din serverele companiei si puse la vanzare pe dark web. Huiying nu a comentat pe acest subiect.
Arora spune ca digitalizarea sistemului sanitar, un trend accelerat in perioada pandemiei, a sporit intensitatea atacurilor cibernetice asupra serviciilor medicale de ingrijire si a celor farmaceutice. “Aceste brese pot duce la folosirea istoricelor pacientilor pentru potentiale abuzuri sau activitati infractionale” spune el.
Vulnerabilitati ca cele gasite in baza de date a Huiying nu sunt specifice doar Chinei. Blogul de tehnologie The Verge a anuntat la inceputul lunii decembrie, pe baza datelor guvernamentale, ca informatiile medicale personale ale unui numar de peste 40 de milioane de persoane din SUA au fost expuse in brese de date in cursul anului 2021.
Insa daca organizatiile americane din domeniul sanatatii trebuie sa raporteze bresele in sistemele medicale si de sanatate atunci cand acestea afecteaza un numar de peste 500 de persoane, in China nu exista aceleasi conditii.
Cu toate acestea, un partener in cadrul unei companii de avocatura din Shanghai spune ca desi au existat brese de securitate a datelor in China, niciuna dintre acestea nu a fost “foarte grava”, adaugand ca “trendul general in China este catre construirea unui regim mai bun de protejare a confidentialitatii”.
Airdoc are “cele mai stricte proceduri”, compania investind in protectia datelor atat prin anonimizarea fiselor medicale cu care sunt antrenati algoritmii sai, cat si prin invitarea companiilor externe de cybersecuritate sa testeze vulnerabilitatile, potrivit directorului de tehnologie, He Chao. “Aceste costuri sunt o necesitate” spune Chao, care adauga ca este vorba despre o companie care se bazeaza pe date.
Aceste masuri de securitate devin un standard in industrie, dupa ce Beijingul a introdus in noiembrie Legea privind protectia datelor cu caracter personal, avand ca scop sa previna furturile de date si alte utilizari infame ale informatiilor personale sensibile.
In mare parte similar cu Regulamentul general al UE privind protectia datelor, PIPL stipuleaza ca este nevoie de consimtamantul explicit al unei persoane pentru a colecta datele medicale ale acesteia si pune garantarea sigurantei datelor in sarcina companiilor de inteligenta artificiala medicala.
Comunitatea AI din China dezbate modul in care ar putea securiza cel mai bine confidentialitatea datelor, spune Jeffrey Ding, cercetator postdoctoral la Centrul pentru Securitate si Cooperare Internationala al Universitatii Stanford din SUA si autor al buletinului informativ ChinAI.
„Invatarea federalizata devine din ce in ce mai populara in China ca instrument de confidentialitate”, spune Ding, referindu-se la practica de a raspandi seturi de date pe mai multe servere pentru a consolida securitatea. „Nu poti garanta niciodata confidentialitatea”, spune Topol, „dar AI ne ajuta sa devenim mult mai buni in aceasta privinta”.
Sursa: https://www.ft.com/content/c1fe6fbf-8a87-4328-9e75-816009a07a59
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.