Oamenii de stiinta au descoperit deja ca modificarile negative ale microbiomului intestinal au o probabilitate mare de a fi asociate cu obezitatea.
De asemenea, s-a demonstrat deja ca ceaiul verde promoveaza bacteriile intestinale sanatoase. In plus, catehinele, polifenoli antiinflamatori care se gasesc in ceaiul verde, au fost asociate cu activitatea anti-cancerigena si cu un risc mai mic de boli de inima si ficat.
„Doua treimi dintre adultii americani sunt supraponderali sau obezi si stim deja ca nu este suficient sa le spunem pur si simplu oamenilor sa manance mai putin si sa faca mai mult sport. Este important sa stabilim abordari complementare pentru promovarea sanatatii, ce pot preveni obezitatea si problemele conexe”, spune Richard Bruno, autorul principal al studiului si profesor de nutritie la Universitatea de Stat din Ohio.
Pornind de la aceste premize, echipa de cercetatori de la Universitatea din Ohio, condusa de Bruno, a decis sa exploreze daca exista argumente ca ceaiul verde previne obezitatea, inflamatia si alti factori asociati cu sanatatea metabolica precara.
“Rezultatele studiilor de pana acum cu privire la gestionarea obezitatii au fost foarte variate. Unele dintre ele par sa sprijine ceaiul verde ca fiind benefic pentru scaderea in greutate, in timp ce multe alte cercetari nu au aratat niciun efect, probabil din cauza complexitatii dietei in raport cu o serie de factori ce tin de stilul de viata. Scopul nostru este sa intelegem cum preintampina ingrasarea, ceea ce va duce la recomandari mai bune de sanatate”.
Pe baza cunostintelor obtinute din studiile anterioare, Bruno si colegii sai au presupus ca ceaiul verde ar putea preveni obezitatea si ar putea proteja impotriva inflamatiei la nivelul intestinului. Pentru a-si testa teoria, ei au pus la punct un experiment avand ca scop sa analizeze efectele ceaiului verde la soarecii masculi cu o dieta normala si la cei cu o dieta bogata in grasimi, conceputa in asa fel incat sa provoace obezitate. Ei au exclus soarecii femele, pentru ca acestia s-au dovedit a fi rezistenti la obezitatea indusa prin dieta si la rezistenta la insulina, un precursor al diabetului.
Experimentul a relevat ca soarecii care au avut o dieta suplimentata cu 2% extract de ceai verde s-au descurcat mult mai bine decat cei care au avut o dieta fara ceai verde.
Per ansamblu, beneficiile – publicate in Journal of Nutritional Biochemistry – par sa provina din imbunatatirea sanatatii intestinale, tradusa intr-un numar mai mare de microbi benefici in intestinul soarecilor si o permeabilitate mai redusa in peretele intestinal – o afectiune numita “intestin permeabil” la oameni.
“Studiul confera dovezi ca ceaiul verde incurajeaza cresterea bacteriilor benefice din intestin, iar asta duce la o serie de beneficii care reduc in mod semnificativ riscul de obezitate” a spus Richard Bruno.
Experimentul
De-a lungul a opt saptamani, cercetatorii au impartit soareciii in doua grupuri, in functie de dietele alcatuite special.
Primul grup a avut o dieta bogata in grasimi, menita sa duca la obezitate.
Grupul al doilea a avut o dieta obisnuita.
In ambele grupuri, jumatate dintre soareci au consumat extract de ceai verde amestecat in hrana pe care o primeau.
La capatul celor opt saptamani, cercetatorii au masurat cativa parametri importanti, printre care s-au numarat si:
- Grasimea corporala
- Greutatea tesutului gras
- Rezistenta la insulina
- Permeabilitatea intestinului
- Translocarea endotoxinelor (deplasarea catre sistemul circulator a unei componente derivate din bacteriile din intestin, care provoaca inflamatie si rezistenta la insulina)
- Inflamatia tesutului adipos
- Inflamatia intestinelor
- Compozitia microbiomului intestinal, recunoscut pentru contributia la o varietate de factori ce tin de sanatate.
Rezultatele
Grupul 1
Soarecii care au avut o dieta bogata in grasimi suplimentata cu veai verde:
- au pierdut cu 20% mai multa greutate;
- au avut un nivel mai scazut al rezistentei la insulina;
- au avut un nivel mai redus de inflamatie la nivelul tesutului adipos si la nivel intestinului;
- au fost protejati impotriva deplasarii endotoxinei din intestine in sistemul circulator;
- au avut intestine mai puternice si mai putin permeabile.
In general, ceaiul verde a parut sa contribuie la o comunitate microbiana mai sanatoasa in intestin.
Grupul 2
Soarecii care au avut o dieta normala, suplimentata cu ceai verde au avut aceleasi beneficii experimentate si de soarecii din grupul 1. Cu toate acestea, ele au fost relativ modeste in comparatie cu efectele observate la soarecii care au avut o dieta bogata in grasimi.
Concluzie
„Acest studiu ofera dovezi potrivit carora ceaiul verde incurajeaza dezvoltarea bacteriilor intestinale bune, ceea ce duce la o serie de beneficii care diminueaza semnificativ riscul de obezitate. Consumul de ceai verde din cadrul experimentului ar fi echivalent cu aproximativ 10 cani de ceai verde, consumat pe parcursul unei zile, in cazul oamenilor. Poate parea foarte mult, insa in unele parti ale lumii nu este ceva neobisnuit” a spus principalul autor al studiului si profesor de nutritie, Richard Bruno.
Aceste descoperiri au impus un nou studiu cu privire la beneficiile potentiale ale ceaiului verde la persoanele cu risc crescut de diabet si boli de inima. Insa, deocamdata, Bruno lucreaza la un studiu uman care va analiza efectele ceaiului verde asupra intestinului permeabil in cazul persoanelor care sufera de sindrom metabolic, o afectiune ce predispune la diabet de tip 2 si boli cardiace.
Bruno precizeaza, insa, ca aceste descoperiri se refera la soareci, nu la oameni, si de aceea avertizeaza cu privire la consumul uman de suplimente cu ceai verde. El recomanda consumul ceaiului pe parcursul unei zile intregi, din cauza modului in care organismul metabolizeaza catehinele din ceai. “Consumul unor cantitati mai mici insotite de mancare, pe parcursul zilei, asa cum s-a intamplat la soarecii din studiu, ar putea fi mai benefic.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.