Endocrinologia este o ramura a medicinei care se ocupa de sistemul endocrin, care controleaza hormonii din corpul tau. Un endocrinolog este un medic specializat in domeniul endocrinologiei.
Endocrinologii diagnosticheaza si trateaza o gama larga de afectiuni care afecteaza sistemul endocrin, inclusiv diabetul zaharat, tulburarile tiroidiene, osteoporoza, deficienta hormonului de crestere, infertilitatea, problemele cu colesterolul, hipertensiunea arteriala (tensiune arteriala crescuta), obezitatea si multe altele.
La ce sa va asteptati de la o consultatie cu un endocrinolog?
Controlul incepe cu o discutie, unde pacientul raporteaza medicului simptomele care il deranjeaza si il determina sa solicite consiliere endocrina.
Medicul endocrinolog va efectua apoi un examen fizic pe baza informatiilor din discutia initiala, iar tu vei conveni asupra unui plan de actiune pentru a ajunge la un diagnostic definitiv si a initia tratamentul optim.
Dupa discutia si examinarea initiala, medicul endocrinolog va recomanda studiile imagistice si investigatiile necesare stabilirii diagnosticului. Pentru a obtine informatii cat mai exacte posibil, medicul va poate adresa o serie de intrebari suplimentare, dintre care cele mai importante sunt: Cand au inceput simptomele? Sunt simptomele continue sau periodice?
Este indicat sa colaborati mereu cu un cabinet specializat pentru consult endocrionologie Bucuresti, deoarece numai in aceste conditii veti primi oricand informatii complete despre anumite afectiuni si aveti posibilitatea de a lua cele mai bune decizii referitor la tratamentele pe care le veti urma.
Functionarea sistemului endocrin
Glandele si organele sistemului endocrin elibereaza hormoni care regleaza o serie de functii vitale ale corpului nostru. Aceste glande includ hipotalamusul, corpul pineal, pituitara, tiroida, paratiroidele, suprarenalele, pancreasul, testiculele si ovarele.
Hormonii din corpul tau au toti sarcini specifice de indeplinit. Exista pana la 40 de hormoni diferiti care circula in sange in orice moment. Odata eliberat in fluxul sanguin, un hormon calatoreste prin corp pana cand ajunge la destinatia (destinatiile) specifice pentru a-si indeplini functia. Aceste destinatii, numite tinte, pot fi localizate fie pe alte glande endocrine, fie pe alte organe si tesuturi din organism.
Cand un hormon isi atinge tinta, ii spune acelei parti a corpului tau ce lucru trebuie sa faci, cand sa o faci si pentru cat timp. Hormonii sunt adesea numiti „mesageri”, deoarece ajuta diferitele parti ale corpului sa comunice. In general, ei sunt implicati in multe procese diferite din organism, inclusiv:
- Controlul zaharului din sange;
- Crestere si dezvoltare;
- Metabolism (procesul de obtinere si mentinere a energiei in organism);
- Reglarea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale;
- Dezvoltarea si functia sexuala;
- Reproducere;
- Starea de spirit.
Ce se intampla cand sistemul endocrin nu functioneaza?
Functia hormonala este un act de echilibru. Prea mult sau prea putin dintr-un hormon poate avea un impact asupra eliberarii altor hormoni, astfel va aparea un dezechilibru hormonal. Aceste dezechilibre pot fi adesea corectate chiar de organism. Corpul tau are mecanisme proprii pentru a tine evidenta si a raspunde la orice modificari ale nivelurilor hormonale pentru a le readuce la normal si a restabili echilibrul.
Uneori, totusi, acest sistem nu functioneaza corespunzator si poate exista o problema pe care organismul nu o poate rezolva singur. In acest caz, un medic primar va va trimite la un endocrinolog, care este un expert in tratarea afectiunilor frecvent complexe (si adesea cronice) care pot implica mai multe sisteme diferite din organism.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.