O dieta adecvata si sanatoasa subliniaza necesitatea de a acorda intotdeauna preferinta alimentelor nsturale sau minim procesate si a preparatelor culinare traditionale. Alimentele proaspete sau putin procesate, in mare varietate si predominant de origine vegetala, ar trebui sa stea la baza alimentelor.
Aceasta este regula de aur pentru orice masa, iar pranzul nu poate fi diferit. Mai ales daca ai in vedere ca aceasta este una dintre cele trei mese principale pe care le avem pe parcursul zilei si anume: micul dejun, pranzul si cina. Toate acestea impreuna corespund la aproximativ 90% din totalul caloriilor din dieta.
Si cine nu a auzit niciodata, in copilarie, sfatul ca “la pranz sa nu mananci gustari” sau “sa nu iti strici foamea mancand prostii”? Pentru a avea un pranz bun, trebuie sa fie cu mancare adevarata! Si acesta este un sfat care nu va imbatrani niciodata.
Rolul social al pranzului
Unii oameni aleg sa nu ia micul dejun, iar pranzul devine prima masa a zilei. Ca sa nu mai vorbim de rolul social pe care il are acest moment al zilei. Multi oameni ies la pranz cu prietenii si familia, facand din aceasta masa o oportunitate de a comunica si petrece timp impreuna.
Acest lucru intareste importanta hranei din punct de vedere social, mult dincolo de actul de a satisface foamea. Fiintele umane sunt sociale si obiceiul de a manca impreuna este inradacinat in istoria lor, la fel si impartirea responsabilitatilor pentru gasirea sau achizitionarea, pregatirea si gatirea alimentelor.
Impartasirea mesei si a activitatilor implicate in acest act este o modalitate simpla si profunda de a crea si dezvolta relatii intre oameni. In acest fel, mancatul este o parte naturala a vietii sociale. Mesele comune sunt momente pretioase pentru a cultiva si intari legaturile dintre oamenii care se iubesc. In plus, faciliteaza integrarea grupurilor, creste sentimentul de apartenenta si contribuie la buna indeplinire a sarcinilor la locul de munca sau la scoala.
Pentru cupluri, alaturi de o comanda sarmale, pranzul este momentul sa se cunoasca, sa schimbe pareri despre diferite probleme de familie si sa planifice viitorul. Pentru copii si adolescenti sunt ocazii excelente pentru ei de a dobandi bune obiceiuri si de a pune in valoare importanta meselor regulate, facute in medii adecvate. Pentru toate varstele, ofera exercitiul important de convietuire si impartasire.
Variatia alimentelor
La fel ca pentru micul dejun sau cina, combinatiile pot varia foarte mult in functie de fiecare regiune. Iar ceea ce nu lipseste in Romania este varietatea mancarurilor. Si asta este un lucru foarte bun din punct de vedere nutritional si gustativ.
Variatiile in jurul alimentelor din acelasi grup sunt, de asemenea, placute simturilor, deoarece permit diversificarea aromelor, culorilor si a texturilor alimentelor. Ele sunt, de asemenea, indispensabile pentru a se potrivi preferintelor regionale si personale.
Variatiile in jurul combinatiilor sunt esentiale. Aceste modificari se pot face cu substitutii intre tipuri de alimente cu compozitie nutritionala si utilizare culinara similare. Este cazul, de exemplu, al fasolei inlocuite cu linte sau naut.
Si pentru a incheia cu bucurie si pofta de mancare, desertul isi poate face aparitia sub forma fructelor sau a dulciurilor de casa. Cand vine vorba despre un pranz sanatos nu poti rata desertul, desigur! Cel mai important este sa asamblezi mereu o farfurie cat mai colorata, cu o varietate buna de alimente care sunt facute cu putina sare, grasimi sau uleiuri.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.