Elastografia este o noua metoda de imagistica care face posibila formularea unor afirmatii despre duritatea si elasticitatea tesutului. Metoda neinvaziva este adecvata in special pentru diagnosticarea tumorilor (de exemplu, cancer de san, cancer de prostata, cancer de ficat), deoarece tesutul bolnav are o textura diferita de tesutul sanatos.
Aceste diferente pot fi facute vizibile pe o elastograma. Ulcerele sunt de obicei mai dure si prezinta o culoare diferita pe o elastograma decat tesutul sanatos. Elastografia este o dezvoltare ulterioara a ultrasunetelor conventionale sau MRT. Se face distinctia intre elastografia cu ultrasunete si elastografia MR.
De mentionat este faptul ca o elastografie Cluj Napoca furnizeaza informatii suplimentare unei sonografii conventionale sau tomografiei prin rezonanta magnetica, si face posibila formularea afirmatiilor despre duritatea si densitatea tesutului examinat.
Ocazia unei elastografii
- Control medical preventiv: Elastografia singura nu este un control medical preventiv; numai in legatura cu alte forme de imagistica poate duce ocazional la un diagnostic extins.
- Diagnostic: Elastografia este adecvata in special pentru evaluarea tumorilor (de exemplu, san, ficat sau prostata) si pentru evaluarea tesuturilor moi, cum ar fi tendoanele, glanda tiroida (de exemplu, cancerul tiroidian) sau testiculele.
Controlul de urmarire, interventia chirurgicala / urmarirea tratamentului: Elastografia este de asemenea potrivita pentru monitorizarea de urmarire si tratamentul de urmarire a tumorilor.
Ce se intampla in elastografie?
Se pot resimti modificari patologice in tesuturi, iar elastografia foloseste acest lucru. Este o dezvoltare ulterioara a metodei conventionale de sonografie sau tomografie prin rezonanta magnetica. Diferentele de elasticitate a tesutului examinat sunt prezentate in culori si astfel se pot trage concluzii despre modificarile patologice ale tesutului.
Elastografia poate fi utilizata pentru a evalua daca o tumoare este maligna sau benigna. Tesutul bolnav cum ar fi tumorile, are o fermitate diferita de tesutul sanatos si exact asta se arata intr-o elastograma.
Elastografia este o examinare suplimentara la tomografia cu ultrasunete sau cu rezonanta magnetica, care este utilizata pentru a evalua in continuare ambiguitatile care pot ramane dupa o examinare.
Se face distinctia intre 2 forme de elastografie:
- Elastografie cu ultrasunete.
- Elastografie prin rezonanta magnetica.
Elastografie cu ultrasunete
Daca o examinare cu ultrasunete normala nu ofera suficiente informatii, o elastografie Cluj Napoca cu ultrasunete poate oferi informatii suplimentare. In majoritatea tehnicilor de elastografie cu ultrasunete, examinatorul foloseste un cap de ultrasunete special pentru a aplica o presiune usoara asupra organului in cauza, cum ar fi sanii de exemplu.
Aceasta presiune este imperceptibila pentru pacient. Spre deosebire de o imagine cu ultrasunete conventionala, o elastograma este afisata in culori. In acest fel, se pot obtine informatii suplimentare despre elasticitatea unei schimbari de tesut.
Elastografie prin rezonanta magnetica
Elastografia MR face de asemenea vizibila duritatea si elasticitatea tesuturilor. Cu ajutorul undelor sonore de joasa frecventa, se declanseaza o miscare in tesut, care este apoi inregistrata intr-un tomograf cu rezonanta magnetica. Este utilizata in principal pentru a determina proprietatile fizice (de exemplu, duritatea sau densitatea) glandei mamare sau a tesutului hepatic.
Riscurile elastografiei
Elastografia este efectuata in primul rand de un radiolog, internist sau urolog si nu prezinta niciun risc pentru pacient, si este nedureroasa. Nici elastografia MR, nici ultrografia nu sunt expuse la radiatii, astfel incat ambele examinari pot fi efectuate si in timpul sarcinii.
Ce puteti contribui la succesul unei elastografii?
Inainte de a face o elastografie MR, ar trebui sa indepartati toate obiectele metalice, cum ar fi piercing-uri, bijuterii, aparate auditive sau proteze dentare amovibile (detasabile). Nu este nevoie sa fii sobru inainte de elastografie.
In mare parte, acestea sunt informatiile de baza pe care cu siguranta toata lumea ar trebui sa le cunoasca in ceea ce priveste o elastografie, inainte de a cauta o clinica privata pentru a se programa in vederea unei asemenea examinari.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.