Zero
Cantitatea sigura de bauturi alcoolice pe care o poti consuma in timpul sarcinii este… zero! Noi cercetari au descoperit ca pana si una sau doua bauturi alcoolice pot afecta pentru tot restul vietii un copil nenascut. Asadar, daca ai crezut ca un cocktail la o petrecere de aniversare sau in seara de Revelion nu are ce rau sa-ti faca, te-ai inselat!
Acel unic pahar de sampanie poate cauza rezistenta la insulina, mai ales la baieti, iar astfel fiul tau poate deveni diabetic la un moment dat, in cursul vietii.
Studiul
Studiul recent a fost efectuat pe rozatoare si publicat in Jurnalul de Fiziologie. Potrivit studiului, o cantitate minima de alcool a fost capabila sa creasca probabilitatea dezvoltarii diabetului la sobolanii nou nascuti.
Experimentul a mimat comportamentul pe care oamenii il numesc in general “baut la ocazii speciale”. Astfel, femelele sobolan gestante au primit alcool doar de doua ori pe tot parcursul sarcinii. In timpul acestor doua ocazii, concentratia de alcool din sangele sobolanilor a ajuns la numai 0.05%.
Rezultatele
La fetusii de sex masculin, alcoolul administrat prenatal a determinat aparitia semnelor de diabet in jurul varstei de 6 luni. Acea bautura aparent nesemnificativa, consumata de catre mama, aproape l-a facut pe puiul de sobolan sa devina diabetic. Nivelul sau de insulina a atins un nivel mai mare decat ar fi trebuit, facand astfel dificila mentinerea unui nivel sanatos al glicemiei.
De ce baietii?
Probabil ca te intrebi de ce acest efect a fost observat doar la puii de sobolan de sex masculin. Rezistenta la insulina a aparut preponderent la sexul masculin ca urmare a schimbarilor hormonale ale puilor sobolani ajunsi la varsta adulta.
Estrogenul, hormonul feminin, protejeaza impotriva rezistentei la insulina. Masculii au niveluri scazute de estrogen, astfel ca nu beneficiaza de protectia impotriva rezistentei la insulina.
Un alt motiv poate fi acela ca in cursul sarcinii, stresul prenatal afecteaza placenta intr-un mod specific, in functie de sexul fetusului. Cu alte cuvinte, stresul afecteaza dezvoltarea fetala si cresterea in mod diferit in functie de tipul de placenta.
Concluzie
Nu iti pune partenera insarcinata, prietena sau o membra a familiei intr-o situatie in care sa se simta obligata sa bea pentru a lua parte la o ocazie speciala. Respecta-i decizia de a se mentine cat se poate de sanatoasa pentru binele copilului. Nu o incuraja sa bea alcool.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.