Potrivit WWF, este nevoie de 2.700 de litri de apa pentru a produce bumbacul necesar pentru un singur tricou.
Cu toate acestea, bumbacul organic – care este de obicei produs fara substante chimice sintetice, cum ar fi ingrasamintele si pesticidele – este cu totul alta lume. Asociatia Solului spune ca foloseste doar 243 de litri fata de normal. De aceea, tot mai multe branduri – precum Stella McCartney sau H&M – promoveaza utilizarea fibrelor naturale.
Dar merita sa ne intrebam, este un tricou din bumbac organic atat de durabil? Este o intrebare simpla, fara un raspuns clar.
Da, trebuie sa tineti cont de consumul de apa, dar si de emisiile de carbon, mijloacele de transport si de ambalare de-a lungul intregului lant de distributie. Si cel mai important, ce se intampla cu imbracamintea atunci cand nu o mai porti? “Nu este perfect, nimic nu este perfect in aceasta viata”, spune Liesl Truscott, directorul pentru Europa si Strategia Materialelor din cadrul Textile Exchange, despre productia de bumbac organic. “Scara este inca o problema.” De fapt, mai putin de un procent din bumbacul produs in prezent este organic, deci exista un mare potential de imbunatatire a procesului de fabricatie a acestei fibre. Expertii in mediu spun ca bumbacul organic este cu adevarat sustenabil si ca ne putem face obiceiurile de consum putin mai ecologice.
Ce inseamna productia de bumbac organic pentru mediu?
Mai putina apa este folosita pentru bumbacul organic, dar este dificil. Potrivit unui raport din 2017 privind Schimburile textilelor, bumbacul organic utilizeaza cu 9% mai putina apa “albastra” (din acvifere si corpuri de apa de suprafata, cum ar fi lacurile si raurile) decat bumbacul conventional. “Majoritatea bumbacului organic este cultivat in ferme mici, care folosesc de obicei apa de ploaie si nu atat de multe sisteme de irigare”, explica Truscott.
“De asemenea, pentru ca pesticidele si ingrasamintele nu sunt folosite, nu aveti nevoie de la fel de multa apa.” Bumbacul organic nu implica faptul ca cultura este transgenica, ceea ce necesita de obicei mai multa apa; la randul sau, lucrand pe un sol fara pesticide, procesul economiseste apa.
De fapt, 95% din apa folosita pentru cultivarea bumbacului organic este apa organica (apa de ploaie sau stocata pe terenul propriu-zis). S-a mai spus contrariul: ca, din cauza productiei scazute de bumbac organic (in comparatie cu culturile traditionale), acesta are nevoie de mai multa apa. “Argumentul este ca organicul este mai putin eficient la hectar”, spune Christine Altenbuchner, profesor de Resurse Naturale si Biologie la Universitatea din Viena despre mult-citatul raport Cotton Inc. “Cu toate acestea, trebuie sa luati in considerare si producatorii de bumbac organic care lucreaza alte culturi pe campurile lor.” Recomandam bluza Kipawa cu fermoar.
Polueaza mai putin apa. Cultivarea bumbacului organic – in comparatie cu bumbacul traditional – reduce, de asemenea, nivelurile de poluare a apei cu 98%, potrivit unui raport din 2011 privind amprenta de apa, deoarece nu sunt utilizate substante sintetice precum pesticidele si ingrasamintele.
Avantajul fibrelor naturale
Industria fast fashion profita in mod nedrept de lucratorii sai. Munca de sclavi este inca o practica comuna in tarile in curs de dezvoltare, iar industria modei este unul dintre cei mai mari exploatatori.
Salariile mici reprezinta o mare parte din motivul pentru care poi cumpara un tricou pentru doar cativa dolari. Lucratorii au putine drepturi si li se ofera putina protectie impotriva conditiilor de munca periculoase.
Un risc putin luat in considerare vine sub forma de coloranti – si nu sunt doar lucratorii ale caror vieti sunt in pericol.
Mii de substante chimice toxice sunt folosite pentru a vopsi imbracamintea. Pe langa cei care trebuie sa manipuleze direct colorantii otravitori, o mare parte din deseuri sunt aruncate in caile navigabile locale.
Din cauza proceselor de fabricatie murdare, se crede ca aproximativ 90% din apele subterane ale Chinei sunt poluate. Sinteticele sunt din nou de vina aici, dar fibrele naturale nu sunt imune.
Cand vine vorba de fibre naturale, trebuie sa te uiti indeaproape la modul in care este produsa imbracamintea. Textilele ecologice au standarde minime pe care producatorii trebuie sa le respecte in ceea ce priveste reglementarile de munca si tipul de substante chimice care pot fi utilizate.
Un alt aspect pe care putini il iau in considerare atunci cand cumpara este cantitatea de furturi de proprietate intelectuala care are loc in industria fast fashion.
Mega-conglomeratele fura designeri, atat mari cat si mici, si pot declansa imitatii intr-un ritm incredibil de rapid, in doar doua saptamani.
Urmarirea repercusiunilor legale poate fi lenta si este adesea ineficienta. Marile case de design pot primi, de obicei, lovitura, dar artistii mici, independenti, se retrag frecvent, incapabili sa concureze cu fraudele ieftine.
Dupa cum s-a mentionat mai sus, majoritatea textilelor sintetice sunt derivate din petrol, o resursa limitata care este, din pacate, cel mai mare poluator de mediu.
Industria modei este chiar in spatele industriei petroliere, nu in ultimul rand din cauza petrolului care intra in crearea modei. Aproximativ 70 de milioane de barili de petrol sunt utilizati in fiecare an de industria de imbracaminte.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.