Nivelul pH-ului din vagin contribuie la mentinerea acestui organ usor acid si sanatos. Flora normala sau bacteriile sanatoase din vagin prospera atunci cand pH-ul este la un nivel echilibrat. Aceste bacterii inofensive, alaturi de secretiile vaginale, mentin vaginul curat si la adapost de infectii.
Vom discuta in cele ce urmeaza despre definitia nivelurilor pH-ului, despre pH-ul normal al vaginului si despre legatura sa cu flora normala. De asemenea, vom aborda simptomele unui pH dezechilibrat, precum si remediile casnice care contribuie la mentinerea unui nivel echilibrat al acestuia. Daca suspectezi un dezechilibru, exista teste pe care le poti face acasa si care sunt usor de interpretat.
Nivelul normal al pH-ului
Termenul pH provine de la potentialul de hidrogen. Nivelurile pH-ului se bazeaza pe o scala de la 0 la 14 si masoara aciditatea si alcalinitatea. Cifrele mai mici de 7 indica un pH acid, in timp ce numerele mari indica un pH alcalin (bazic).
Scala pH-ului
Scala pH-ului merge de la 0 (acid) pana la 14 (bazic):
- Un nivel al pH-ului mai mic de 7 – acid
- Un nivel al pH-ului 7 – neutru
- Un nivel al pH-ului mai mare de 7 – bazic
Nivelurile pH-ului in organism vaariaza. pH-ul vaginului este in mod natural acid si este cuprins in general intre 3.8 si 4.5.
Nivelurile pH-ului substantelor comune
Pentru o perspectiva mai ampla, ai mai jos nivelurile catorva dintre substantele sau alimentele comune:
- Acidul gastric – 1
- Sucul de lamaie – 2
- Otetul – 2.2
- Sucul de portocale – 3.3 – 4.2
- Muraturi – 3.5 – 3.9
- Cafea – 5
- Apa pura -7
- Apa de mare – 8
- Bicarbonat de sodiu – 8.3
- Amoniac – 11
- Apa cu sapun – 11-12
- Soda caustica – 13
Simptomele nivelurilor dezechilibrate ale pH-ului
Inainte de a discuta despre echilibrul pH-ului vaginal, este important sa abordam tema florei vaginale normale. Flora normala este compusa din microorganisme sanatoase, precum bacterii, drojdii si fungi. Ea poate fi considerata un adevarat mini-ecosistem din vagin, esential pentru mentinerea unui echilibru sanatos al vaginului. Un nivel al pH-ului intre 3.8 si 4.5 este ideal pentru dezvoltarea florei normale.
Medicatia, dieta, hormonii si factorii ce tin de lifestyle pot afecta echilibrul.
Niveluri mai mari de 4.5 ale pH-ului creaza un mediu in care bacteriile daunatoare pot creste mai usor, ceea ce ar putea duce la aparitia vaginitei bacteriene.
Simptomele de infectie vaginala, ce pot duce la un dezechilibru al pH-ului vaginal includ:
- Roseata, iritatie, umflare sau mancarime in jurul vaginului sau labiilor.
- Senzatie de arsura la urinare sau in timpul contactului sexual.
- Miros puternic sau neplacut, sau un miros de peste.
- Secretie verzuie, gri sau galbena.
- Textura ingrosata a secretiei.
- Simptome mai pregnante dupa menstruatie (ciclul menstrual) sau dupa contact sexual.
Vaginita atrofica
Vaginita atrofica, subtierea tesutului vaginal, poate cauza de asemenea arsuri sau disconfort. Aceasta se intampla mai frecvent in cazul femeilor aflate la perimenopauza sau menopauza, ca urmare a scaderii nivelului de estrogen.
Testarea
Testele pentru verificarea pH-ului vaginal la domiciliu sunt denumite si kituri de screening pentru femei si sunt similare cu cele folosite in cabinetele medicale. Unele dintre ele au in compunere hartie de turnesol, in timp ce altele un tampon vaginal. Colecteaza proba acasa, comparand rezultatele cu o diagrama pH cu culori, usor de citit.
Exista teste similare si pentru microbiomul vaginal, insa acestea trebuie trimise la laborator.
Urmeaza instructiunile cu atentie
Urmeaza cu atentie instructiunile pentru aceste teste la domiciliu, pentru a avea parte de rezultate cat mai exacte. Multe dintre ele nu sunt valide daca sunt facute la un interval de timp prea scurt dupa un raport sexual sau dupa ciclul menstrual.
Cum citim rezultatele
Un pH peste 4.5
Nivelurile de peste 4,5 ale pH-ului pot indica prezenta unei infectii, cum ar fi vaginita bacteriana. In acest caz, va trebui sa mergi la medic pentru testari mai amanuntite si pentru un plan de tratament.
Un pH normal sau usor scazut
Daca resimti mancarimi, arsura sau inrosire locala, iar pH-ul tau este normal sau usor scazut, poate fi vorba despre o infectie cu candida. Daca ai mai avut astfel de infectii in trecut, medicul iti poate recomanda medicamente fara reteta.
Remedii
Medicul iti poate prescrie produse care sa mentina pH-ul vaginal echilibrat, insa pana atunci iata cateva dintre lucrurile pe care le poti face si tu acasa.
Probioticele
Probioticele fac parte din flora normala din organism, inclusiv din vagin. Cand ele sunt in dezechilibru, bacteriile daunatoare sau drojdiile se pot inmulti, cauzand o infectie.
Lactobacilii
Lactobacilii sunt un exemplu de bacterie utila din flora vaginala. Acidul lactic, produs de lactobacili, creaza un mediu acid care contribuie la prevenirea inmultirii bacteriilor daunatoare.
Antibioticele sunt foarte utile pentru distrugerea bacterilor care ne fac rau, insa ele pot ucide in acelasi timp si bacteriile bune in acest proces. In consecinta, pH-ul vaginal creste si devine mai alcalin, creand un mediu perfect pentru cresterea patogenilor. Astfel, bacteriile pot duce la vaginita bacteriana, iar fungi precum candida albicans pot cauza o infectie cu drojdii.
Consumul unei diete echilibrate, bogata in fibre este unul dintre cele mai bune moduri de a mentine probioticele la un nivel sanatos. Probioticele apar in mod natural in alimente fermentate precum:
- Iaurt;
- Muraturi;
- Kombucha (ceai fermentat);
- Kefir;
- Lapte batut;
- Paine cu drojdie;
- Varza murata;
- Supa miso.
Daca nu ai destule probiotice in dieta, medicul iti poate recomanda suplimente orale sau supozitoare vaginale. Retine ca aceste suplimente au o eficacitate discutabila si e nevoie de mai multe cercetari.
Eficienta probioticelor
Desi studiile au avut rezultate combinate cu privire la eficienta probioticelor, majoritatea sunt in favoarea utilizarii lor. Probioticele sunt considerate sigure si pot oferi beneficii pentru imbunatatirea sanatatii generale si pentru echilibrarea nivelului pH-ului vaginal.
Usturoiul
Usturoiul este renumit pentru proprietatile sale antibacteriene si antifungic. Unele studii arata ca el poate lupta cu infectiile vaginale. Atunci cand este consumat ca parte a unei diete sanatoase, usturoiul este in general sigur. Suplimentele orale pe baza de usturoi sunt disponibile in farmacii. E indicat sa nu folosesti usturoi direct in vagin sau in jurul acestuia!
Suplimentele cu usturoi
Stai de vorba cu medicul tau inainte de a lua suplimente cu usturoi. Cantitatile mari pot creste riscul de sangerare si pot interfera cu eficienta unora dintre medicamente.
Otet din cidru de mere
Multe persoane adauga otetul din cidru de mere la rutina lor de sanatate datorita efectelor sale antibacteriene si antifungice. Daca vrei sa incerci si tu aceasta solutie, administrarea sa se face pe cale orala. Poti consuma otet de mere diluat in apa sau sub forma de supliment. Folosirea sa direct in vagin, fie si sub forma diluata, nu este deloc recomandata! Aceasta intrebuintare poate fi daunatoare pentru tesuturile vaginale si pentru echilibrul pH-ului.
Mentine hidratarea
Consumul unei cantitati suficiente de apa te ajuta sa elimini toxinele si sa reglezi ecosistemul vaginal. Deshidratarea poate duce la mancarimi in jurul vaginului sau poate inrautati infectiile cu drojdii.
Daca ai vazut la magazin recipiente cu apa alcalina si te-ai intrebat daca e mai buna decat apa obisnuita, este important sa stii ca deocamdata nu exista dovezi ca apa alcalina ar avea beneficii pentru sanatea vaginala. E mai bine sa iti mentii hidratarea consumand suficienta apa pura.
Cat de multa apa trebuie sa bei?
In mod ideal, femeile trebuie sa consume aproximativ 2.7 litri de apa pe zi. Daca nu esti convins ca bei destula apa, iata mai jos cateva semne ca ai nevoie de o cantitate mai mare:
- Sete;
- Urina cu o culoare galben, galben inchis sau portocaliu;
- Oboseala in exces;
- Senzatie frecventa de foame;
- Piele descuamata sau uscata;
- Respiratie neplacuta.
Gestioneaza stresul
Stresul creste nivelul de cortizol, care afecteaza echilibrul acid-bazic din vagin. Unii factori de stres sunt mai presus de capacitatea noastra de control, astfel ca gestionarea lor este urmatoarea optiune pe care o ai la dispozitie. Printre tehnicile cu care poti face fata stresului se numara:
- Sportul regulat;
- Dieta sanatoasa;
- Suficient somn;
- Respiratia profunda;
- Hobby-uri sau activitati placute;
- Evitarea fumatului;
- Evitarea abuzului de medicamente si droguri;
- Consumul limitat sau deloc de alcool.
Mai putin zahar in dieta
Nivelul ridicat de zahar din organism poate duce la cresterea pH-ului sau poate alimenta inmultirea drojdiilor. Evita sau limiteaza excesul de zahar din alimente si bauturi precum:
- Alcool;
- Sucuri acidulate;
- Paine sau paste rafinate;
- Inghetata;
- Bomboane.
Zaharurile naturale din fructe
Consumul de zaharuri naturale din fructe este sanatos in portii mici, daca medicul nu ti-a recomandat sa-l eviti. Cu toate acestea, el poate contine zahar si poate afecta pH-ul vaginal. Fii atent la modul in care iti afecteaza organismul si fa modificari in dieta in consecinta.
Evita dusurile vaginale
Dusurile vaginale inseamna curatarea interiorului vaginului cu apa sau cu o solutie speciala pentru irigatii vaginale. Desi majoritatea medicilor nu le recomanda – pentru ca pot cauza dezechilibre ale pH-ului si pot afecta flora normala – femeile cred adesea ca trebuie sa isi faca astfel de dusuri interne.
Mai mult, dusurile pot agrava infectiile, impingand bacteriile in uter, in trompele uterine si in ovare si ducand astfel la o problema serioasa de sanatate numita boala inflamatorie pelvina.
Vaginul se curata singur
Mediul acid, flora normala si secretiile mentin interiorul vaginului curat. Secretiile elimina sangele, sperma si secretiile in exces. Pentru a mentine exteriorul curat, foloseste doar apa curata pe zonele externe la baie sau la dus.
Poarta lenjerie lejera din bumbac
Materialele sintetice retin transpiratia si umezeala, permitand astfel bacteriilor si drojdiilor sa se inmulteasca. Purtarea de lenjerie respirabila si din bumbac ofera aerisirea zonei intime. Este indicat, de asemenea, sa te schimbi imediat dupa inot sau dupa o ce transpiri, pentru a mentine zona uscata. Ambele reduc riscul de infectii vaginale si de tract urinar.
Mijloace de protectie de bariera in timpul contactului sexual
Lichidul seminal are un nivel al pH-ului cuprins intre 7.1 si 8. Sexul neprotejat creste pentru scurt timp pH-ul vaginului. Un pH mare este util atunci cand incerci sa concepi un copil, pentru ca el contribuie la protejarea lichidului seminal. Metodele de bariera, asa cum este prezervativul, impiedica expunerea vaginului la pH-ul mai mare al lichidului seminal.
Cand sa mergi la medic?
Contacteaza-ti medicul daca ai:
- Secretii vaginale anormale;
- Durere abdominala sau pelvina (in abdomenul inferior, intre solduri);
- Febra;
- Daca ai incercat acasa remedii naturale si simptomele nu trec in cateva zile;
- Daca observi ca ai simptome frecvent.
Sumar
Un vagin sanatos are un nivel acid al pH-ului, care ajuta bacteriile benefice (flora normala) sa se dezvolte. Alaturi de secretie, nivelurile pH-ului si flora normala mentin vaginul curat si echilibrat.
Testele pentru acasa sunt disponibile pentru a-ti testa nivelul pH-ului vaginal daca suspectezi ca este dezechilibrat. Suna sau mergi la medic daca resimti durere sau febra. Daca secretia este verde, gri sau galbena si are un miros neplacut, sau este groasa, cu o consistenta asemanatoare branzei de vaci, mergi la medic.
Exista cateva metode pe care le poti incerca acasa preventiv, daca simptomele sunt usoare sau daca mai ai de asteptat pana in ziua programarii. Suna-ti medicul daca simptomele persista si dupa cateva zile de remedii casnice, sau daca simptomele se modifica sau se inrautatesc.
Simptomele vaginale neplacute precum iritaia, umflarea, durerea, secretia neobisnuita sau mirosul neplacut pot parea jenante. Insa fluctuatiile in echilibrul pH-ului sunt foarte normale si se intampla mai deveme sau mai tarziu, tuturor persoanelor, uneori si de mai multe ori. Nu lasa jena sa te impiedice sa mergi la medic, pentru ca nu vei face decat sa determini agravarea simptomelor.
Intrebari frecvente
De la ce vine abrevierea pH?
pH inseamna “potentialul de hidrogen” si este un mod de a descrie cat de acida sau bazica este o substanta. Nivelul pH-ului variaza de la o zona la alta a organismului.
Cum testezi nivelul pH-ului?
Kiturile de screening pentru femei includ tampoane vaginale si rezultate colorate usor de citit, cu care iti poti verifica nivelul pH-ului. De asemenea, exista si teste similar care se pot trimite la laborator pentru o analiza a microbiomului vaginal.
Urmeaza cu atentie instructiunile pentru fiecare tip de test, astfel incat rezultatele sa fie cat mai corecte. Medicul tau iti poate recomanda si analize de urina pentru a exclude eventuale infectii.
Care este diferenta intre acid si alcalin?
pHul este masurat pe o scala de la 0 la 14, unde 7 este un nivel neutru. Cifrele mai mici de 7 reprezinta un pH acid, iar cele mai mari un pH bazic sau alcalin. Diferenta dintre acid si alcalin ne duce inapoi la chimie: substantele acide au mai mult hidrogen liber decat cele alcaline.
Care este pH-ul lichidului seminal?
Lichidul seminal are un pH cuprins intre 7.1 si 8.
Sursa: https://www.verywellhealth.com/natural-remedies-to-restore-ph-balance-5208998
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.