Ce este o infectie de tract urinar?
Infectiile de tract urinar (ITU) sunt foarte frecvente. O analiza din 2022 a constatat ca peste 404,6 milioane de oameni au avut ITU la nivel mondial, in 2019.
Infectiile urinare apar atunci cand bacteriile – de obicei din piele sau din zona rectului – patrund in uretra. O ITU poate aparea de-a lungul oricarei parti a tractului urinar, insa in principiu infectiile vezicii urinare sunt cele mai frecvente.
Desi infectiile de tract urinar pot afecta pe oricine, femeile sunt mai predispuse, pentru ca uretra feminina – tubul prin care urina este eliminata din vezica – este mai scurta decat uretra masculina.
Distanta mai scurta face ca bacteriile sa ajunga mai usor in vezica. De asemenea, apropierea uretrei de vagin si de rect – care sunt surse de bacterii – joaca si ea un rol.
Printre factorii de risc pentru infectiile de tract urinar se mai regasesc:
- istoricul de ITU;
- activitatea sexuala;-
- igiena defectuoasa;
- varsta (copiii si adultii mai in varsta sunt mai predispusi la ITU);
- sarcina;
- schimbarile florei bacteriene vaginale, cauzate de spermicide sau de menopauza;
- probleme structurale ale tractului urinar, ca de pilda o prostata marita;
- un cateter;
- anumite afectiuni, asa cum este si diabetul.
Simptomele infectiilor de tract urinar
Printre simptomele cele mai comune ale ITU se numara:
- senzatia de arsura la urinare;
- urinari frecvente;
- urina tulbure sau inchisa la culoare;
- urina cu miros puternic;
- o senzatie de golire incompleta a vezicii urinare;
- dureri pelvine.
Bacteriile provoaca aproape 95% dintre infectiile de tract urinar, insa si ciupercile pot provoca infectii.
Desi infectiile urinare se trateaza de obicei cu antibiotice, exista mai multe modalitati naturale de a contribui la gestionarea infectiilor si de a reduce riscul de recidiva.
Vei regasi mai jos sase remedii casnice pe care le poti folosi pentru a trata ITU.
1. Bea suficiente lichide
Deshidratarea este asociata unui risc mai mare de infectii urinare. Explicatia este ca urinarea regulata poate contribui la eliminarea bacteriilor din tractul urinar, prevenind astfel infectia. Cand esti deshidratat, nu urinezi la fel de des, ceea ce poate crea un teren propice pentru bacterii.
Un studiu din 2019 a analizat persoanele internate in sanatorii si azile de batrani si a alocat un program de baut participantilor, pentru ca acestia sa-si mareasca aportul de lichide. Respectarea programului a dus la o reducere cu 58% a infectiilor urinare care au necesitat antibiotice.
Intr-un studiu randomizat din 2020, 140 de participante aflate in perioada de premenopauza si predispuse la infectii urinare au participat la un studiu de 12 luni, pentru a testa daca un aport mai mare de lichide le-ar reduce riscul de cistita recurenta si de a dezvolta o infectie urinara. Cercetatorii au descoperit ca o crestere a aportului de lichide a dus la o scadere a frecventei infectiilor de tract urinar.
Pentru a mentine un nivel adecvat de hidratare si pentru a-ti satisface nevoile de lichide, cel mai bine este sa bei apa pe tot parcursul zilei si de fiecare data cand ti se face sete.
2. Creste aportul de vitamina C
Unele dovezi sugereaza ca un aport mai mare de vitamina C ar putea proteja impotriva infectiilor urinare. Se crede ca vitamina C are efectul de a creste aciditatea urinei, ucigand astfel bacteriile care provoaca infectia.
Un studiu clinic din 2018 care a implicat copii de sex feminin cu ITU a constatat ca suplimentarea tratamentului cu antibiotice cu acid ascorbic a redus simptomele infectiilor de tract urinar.
Un mic studiu randomizat placebo din 2020, care a implicat 19 persoane care au suferit un transplant de rinichi, a constatat ca persoanele carora li s-a administrat vitamina C intravenos au avut un nivel de bacterii in urina semnificativ mai mic in comparatie cu grupul placebo.
Rezultatele unui mic studiu din 2016 au aratat si ele ca vitamina C alaturi de alte doua remedii naturale populare pentru ITU – merisor si probioticul Lactobacillus rhamnosus – ar putea fi un tratament eficient pentru infectiile urinare recurente.
Fructele si legumele in mod deosebit au un continut foarte mare de vitamina C si sunt un mod bun de a-ti mari aportul.
Ardeii rosii, portocalele, grapefruitul si kiwi contin toate cantitatea zilnica recomandata de vitamina C intr-o singura portie.
In ciuda acestor date, sunt necesare mai multe cercetari pentru a demonstra eficacitatea vitaminei C in reducerea riscului de ITU. In plus, exista opinii contradictorii cu privire la capacitatea vitaminei C de a schimba cu adevarat aciditatea urinei suficient incat sa distruga bacteriile. Cu toate acestea, cresterea aportului de vitamina C are toate sansele sa-i ofere sistemului tau imunitar un sprijin suplimentar.
3. Bea suc de merisor neindulcit
Consumul de suc neindulcit de merisor este unul dintre cele mai cunoscute remedii naturale pentru infectii urinare. Daca nu iti place sucul de merisor neindulcit, poti sa consumi merisoare sub forma de capsula.
Merisoarele actioneaza prin prevenirea aderentei bacteriilor la tractul urinar.
Intr-un studiu din 2016, participantii cu antecedente recente de infectii de tract urinar au consumat un pahar de 240 ml de suc de merisor in fiecare zi, timp de 24 de saptamani. Cei care au baut suc de merisor au avut mai putine episoade de ITU decat grupul de control.
Un alt studiu a aratat ca produsele pe baza de merisor pot reduce numarul de infectii de tract urinar ce pot fi experimentate in decurs de un an, in special pentru persoanele cu infectii urinare recurente.
Intr-un studiu mai recent, participantii cu antecedente de infectii urinare recurente necomplicate au raportat o reducere a infectiilor dupa ce au luat un supliment de merisor cu sase luni inainte.
Insa exista si studii care sugereaza ca sucul de merisor ar putea sa nu fie atat de eficient in prevenirea ITU.
Din cauza rezultatelor inconsecvente ale studiilor recente, cercetatorii au publicat o analiza a studiilor existente pe aceasta tema in 2021. Ei au identificat initial 3.421 de studii si, in cele din urma, au gasit 23 de studii cu date suficiente pentru a fi incluse.
Rezultatele meta-analizei au aratat ca suplimentarea cu merisor a redus semnificativ incidenta infectiilor urinare. Desi cercetatorii au sugerat ca merisorul sa fie utilizat impreuna cu alte terapii pentru a trata si a preveni infectiile urinare, ei au remarcat, de asemenea, ca mai multe dintre studiile incluse au avut limitari.
Chiar daca dovezile sunt contradictorii, sucul de merisor poate contribui la reducerea riscului de infectii urinare. Nu este foarte clar insa daca el va functiona ca tratament pentru o ITU activa.
Retine ca orice beneficii posibile ale acestui remediu casnic se aplica numai sucului de merisor neindulcit, si nu variantelor indulcite. Sucul de merisor cu zaharuri adaugate nu te va ajuta in tratarea unei ITU active.
4. Ia probiotice
Probioticele sunt microorganisme benefice care pot fi introduse in organism prin intermediul alimentatiei sau prin suplimente. Ele pot promova un echilibru sanatos al bacteriilor din intestin.
Probioticele sunt disponibile sub forma de suplimente, sau pot fi gasite in alimente fermentate, precum chefir, kimchi, kombucha si iaurt probiotic.
Consumul de probiotice a fost asociat cu multe lucruri, de la o sanatate digestiva mai buna, pana la imbunatatirea functiei imunitare.
Unele studii au demonstrat, de asemenea, ca probioticele pot reduce riscul de infectii de tract urinar. Aceste studii au implicat utilizarea probioticelor administrate oral si vaginal, precum si a diferitelor tulpini de probiotice.
Antibioticele – principala linie de aparare impotriva infectiilor urinare – pot provoca tulburari ale nivelului de bacterii intestinale. Probioticele pot fi benefice in refacerea florei intestinale dupa tratamentul cu antibiotice.
Studiile au demonstrat ca probioticele pot creste nivelul de bacterii intestinale bune si pot reduce efectele secundare asociate cu utilizarea antibioticelor.
5. Adopta obiceiuri sanatoase de igiena
Prevenirea infectiilor de tract urinar incepe cu practicarea unor obiceiuri bune de igiena si folosire a toaletei.
In primul rand, este important sa nu te abtii prea mult atunci cand simti nevoia sa urinezi, pentru ca astfel poti provoca acumularea de bacterii, ajungand la infectie.
Urinatul dupa sex este asociat dintotdeauna cu un risc redus de infectii urinare prin prevenirea raspandirii bacteriilor. Mai mult chiar, acest obicei este recomandat si de autoritatile din domeniul sanatatii.
In plus, persoanele predispuse la ITU trebuie sa evite folosirea spermicidelor, acestea fiind asociate cu o crestere a infectiilor de tract urinar.
In final, dupa folosirea toaletei sterge-te intotdeauna bine din fata catre spate – valabil mai ales pentru femei. Stergerea din spate in fata poate determina raspandirea bacteriilor in tractul urinar si este asociata cu un risc crescut de ITU.
6. Incearca suplimente naturale
Exista cateva suplimente naturale ce pot reduce riscul de a dezvolta o infectie de tract urinar. Iata mai jos cateva dintre aceste suplimente, studiate si disponibile toate sub forma de capsule:
- D-manoza. D-manoza este un tip de zahar care se gaseste in merisoare. Cercetarile sugereaza ca este eficienta in tratarea ITU si prevenirea recurentei.
- Extract de merisor. Asemeni sucului de merisor, extractul de merisor functioneaza impiedicand bacteriile sa adere la tractul urinar.
- Extract de usturoi. Cercetarile arata ca usturoiul si extractul de usturoi au proprietati antimicrobiene, astfel incat acestea pot fi capabile sa blocheze cresterea si inmultirea bacteriilor pentru a preveni infectiile urinare.
Alte modalitati de gestionare a infectiilor de tract urinar
Iata mai jos cateva modalitati prin care poti gestiona simptomele ITU si care pot contribui, de asemenea, la prevenirea recidivei:
- Mentine o buna hidratare.
- Evita sau limiteaza alimentele si bauturile care pot irita vezica urinara, cum ar fi cafeaua, bauturile racoritoare si citricele.
- Evita sa te abtii prea mult timp din a urina.
- Aplica un pad pentru incalzire sau o sticla cu apa fierbinte pentru a minimiza disconfortul vezicii urinare.
- Mergi la medic pentru a-ti recomanda cele mai bune medicamente pentru durere pe baza de reteta sau nu.
- Administreaza intotdeauna antibioticele asa cum ti le-a prescris medicul.
Cand trebuie sa stai de vorba cu medicul despre infectia de tract urinar?
Este important sa stai de vorba cu un medic daca ai simptome de ITU. Desi remediile naturale iti pot fi de ajutor, un medic specialist poate diagnostica o infectie de tract urinar si poate prescrie antibiotice pentru a trata infectia.
Lasate netratate, infectiile de tract urinar prezinta un risc de complicatii severe, inclusiv raspandirea la rinichi. Nu ignora semnele unei infectii severe.
Ia legatura cu medicul daca ai oricare dintre simptomele de mai jos.
- febra peste 39,5°C;
- tremuraturi;
- frisoane;
- stare de greata;
- varsaturi;
- sange in urina.
Intrebari frecvente
De ce prezinta femeile un risc mai mare de infectii urinare?
Persoanele cu organe reproducatoare feminine au un risc mai mare de a face o infectie urinara din cauza anatomiei lor. Uretra feminina, tubul prin care urina este eliminata din vezica urinara, este mai scurta decat la persoanele nascute cu anatomie masculina.
Uretra feminina este, de asemenea, destul de aproape de organele reproducatoare feminine. Aceasta inseamna ca bacteriile din actul sexual, precum si produse ca spermicidul pot fi in contact strans cu uretra si vezica urinara.
Femeile se confrunta, de asemenea, cu menopauza si sarcina, doua evenimente biologice ce transforma bacteriile din tractul reproductiv si digestiv si creeaza conditii care fac mai probabile infectiile urinare.
Tratamentul pentru ITU variaza in functie de cauza?
Tratamentul pentru infectiile de tract urinar variaza in functie de cauza infectiei. Anumite infectii urinare, in special cele cronice si recurente, vor avea nevoie de tratament cu antibiotice si nu doar de simple remedii la domiciliu.
Daca ti se prescriu antibiotice pentru a trata o ITU, medicul va alege antibioticul specific tipului de bacterie care ti-a declansat infectia.
Produsele fara reteta te ajuta sa scapi de ITU?
E posibil. Produsele fara reteta contin ingrediente active care au proprietati antibacteriene.
In combinatie cu un compus antiinflamator, aceste produse sunt menite sa ajute organismul sa distruga bacteriile daunatoare.
Pentru infectiile bacteriene puternice, insa, e posibil ca ingredientele active din produsele fara reteta sa nu fie suficiente. De asemenea, majoritatea acestor produse sunt promovate ca o protectie impotriva infectiilor urinare, nu neaparat ca tratament pentru infectiile actuale, active.
Poti scapa de o infectie de tract urinar in mod natural acasa sau ai nevoie de antibiotice?
Uneori, e posibil sa scapi de o infectie de tract urinar in mod natural, odihnindu-te, consumand o catitate mare de apa, luand suplimente alimentare si dand infectiei timp sa se vindece. Un studiu din 2017 sugereaza ca undeva intre 25% si 42% dintre infectiile urinare se rezolva in mod natural fara utilizarea antibioticelor.
Exista insa si situatii in care nu este deloc acceptabil sa astepti impasibil. Infectiile urinare netratate pot duce la complicatii ce pot pune viata in pericol, provocand chiar sepsis.
Cand trebuie sa mergi la medic pentru o ITU?
Infectiile urinare au un risc de complicatii severe daca nu sunt tratate. ITU care iti afecteaza rinichii si vezica urinara trebuie tratate de un profesionist. Nu ignora semnele unei infectii severe. Semnele ca e timpul sa mergi la medic sunt:
- febra peste 39,5 °C;
- tremurat;
- frisoane;
- greata;
- varsaturi;
- sangerari in urina.
Ce se intampla cu o infectie urinara netratata?
Lasata netratata, o infectie urinara se poate raspandi mai sus in tractul urinar pana la rinichi sau uretere, tuburile care leaga vezica urinara de rinichi.
Infectiile urinare superioare pot provoca simptome severe, pot afecta rinichii si se pot raspandi in fluxul sanguin, punand viata in pericol.
Infectiile urinare pot provoca infectii ale rinichilor?
Da, infectiile de tract urinar pot ajunge la rinichi, iar daca nu sunt tratate prompt au potentialul de a-i afecta.
Solicita imediat tratament medical daca ai urmatoarele semne de infectie a rinichilor:
- febra 38°C sau mai mult;
- frisoane;
- durere in spate sau laterale;
- stare de agitatie sau neliniste;
- confuzie.
Care sunt semnele ca infectia ta urinara se vindeca?
Infectiile urinare dispar de obicei in 3 pana la 5 zile de la inceperea tratamentului. Ar trebui sa incepi sa observi o imbunatatire treptata a durerii si a altor simptome.
Daca nu observi nicio imbunatatire in acest interval de timp sau daca simptomele se agraveaza, stai de vorba cu medicul tau.
Concluzie
Infectiile de tract urinar sunt o problema comuna si frustranta, mai ales daca este recurenta.
Remediile casnice si produsele fara reteta pot contribui la prevenirea infectiilor urinare, insa nu intotdeauna pot elimina complet bacteriile care iti cauzeaza infectia. Daca incerci remedii la domiciliu, dar inca ai simptome, mergi la medic pentru a evita orice complicatii.
Mentine o buna hidratare, practica obiceiuri care promoveaza sanatatea si include in dieta ingrediente care lupta impotriva infectiilor urinare, toate acestea fiind moduri de a reduce riscul acestor infectii in viitor.
Sursa: https://www.healthline.com/health/uti-home-remedies#what-is-a-uti
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.