Poti lucra ore intregi, la nesfarsit, dar va trebui sa contrabalansezi aceste ore la birou cu ajutorul unor comportamente care sa favorizeze fericirea si o stare de bine.
In anul 2018, Elon Musk a spus un lucru care a ramas celebru: acela ca oamenii au nevoie sa lucreze intre 80 si 100 de ore pe saptamana, daca vor sa schimbe lumea! Comentariile sale sunt o reflexie a ideii ca nu este suficient sa muncesti inteligent, trebuie sa muncesti si mult, de asemenea.
Din nefericire pentru Musk – desi acest mod de a munci, petrecand ore intregi in birou, l-a ajutat sa creeze afaceri de succes – e posibil sa plateasca un pret teribil pentru sanatatea sa si pentru afacerile viitoare. Pentru cei mai multi dintre noi, un program de munca de peste 80 de ore pe saptamana nu este sustenabil si duce la un nivel slab de concentrare, si la niveluri ridicate de stres nesustinut.
Iata de ce, din perspectiva sanatatii, Musk nu este un model pe care antreprenorii sa il urmeze, si o recunoaste chiar el. Antreprenorii au nevoie sa se protejeze impotriva problemelor de sanatate personala, in asa fel incat sa isi poata directiona afacerea in momente dificile.
Programul lung de munca nu este in afara oricarei discutii, insa cei care aleg acest drum trebuie sa isi contrabalanseze acest stil cu comportamente care sa favorizeze sanatatea si starea de bine.
Un timp suficient de somn imbunatateste productivitatea si reduce erorile
Expertii in materie de somn recomanda sa dormim intre sapte si noua ore pe noapte. Daca oamenii dorm mai putin de atat, pot incepe sa apara problemele.
Un studiu din anul 2016, realizat de Corporatia RAND, de exemplu, a descoperit ca lipsa somnului determina o persoana obisnuita sa piarda in jur de 11 zile de productivitate pe an, ceea ce se traduce in bani intr-o suma de 2280 de dolari. Pentru angajatii cu valoare ridicata, asa cum sunt managerii, aceasta cifra este probabil mult mai mare, dat fiind efectul de domino pe care il au deciziile pe care le iau acestia.
Mai mult, lipsa de somn ii poate face pe oamenii de afaceri sa comita erori (ca de pilda, tweet-urile indoielnice pe Twitter, vezi chiar cazul lui Elon Musk). Studiile arata ca persoanele care sufera de privare de somn sunt cu 20-30% mai predispuse sa comita greseli critice.
O dieta sanatoasa imbunatateste starea de spirit si rezultatele
Cultura noastra are tendinta de a subestima efectul a ceea ce mananci asupra sanatatii si productivitatii personale. Din fericire, insa, nu este si un aspect pe care autoritatile medicale il pierd din vedere! Organizatia Mondiala a Sanatatii, de pilda, a publicat o lucrare ce indica faptul ca o dieta echilibrata creste nivelul de productivitate cu aproximativ 20% – echivalentul unei zile de munca in plus in fiecare saptamana de mers la birou.
Tipul de alimente pe care le consumi poate avea un impact asupra starii tale de spirit. Cercetatorii de la British Journal of Health Psychology au descoperit dovezi ca un consum mai mare de sapte portii de fructe si legume pe zi imbunatateste in mod semnificativ starea de spirit a participantilor la studii si ii pregatesc mai bine pentru provocarile vietii.
Antreprenorii de top din intreaga lume garanteaza pentru antrenamentele lor sportive, iar asta nu ar trebui sa fie deloc o surpriza! Datele indica faptul ca activitatea fizica ofera numeroase beneficii, inclusiv o stare psihica mai buna, o sanatate generala imbunatatita si un nivel mai redus de stres.
Un studiu, de pilda, a descoperit ca productivitatea angajatilor a fost cu un uimitor procent de 72% mai mare in zilele in care participantii la studiu au facut sport, in comparatie cu zilele in care nu au facut. Un alt studiu a descoperit ca implementarea unei politici “stai jos mai putin si misca-te mai mult” a redus zilele pierdute din cauza lipsei de performanta si a imbunatatit relatiile interpersonale.
Recomandarea specialistilor este sa iti creezi o rutina zilnica si sa incerci pe cat posibil sa o mentii. Mergi la o sala si incurajeaza-ti familia sa aiba acelasi program ca tine. Nu numai ca sportul te face sa te simti mai sanatos, dar te face si mai fericit si mai echilibrat din punct de vedere mental.
Constientizand fiecare moment, reduci stresul si imbunatatesti procesul decizional
Oamenii de afaceri incearca adesea sa isi automatizeze vietile personale, in asa fel incat sa isi poata dedica intreaga energie muncii lor. Insa o astfel de abordare iti poate atrage consecinte nedorite, atunci cand este dusa la extrem, inclusiv lipsa de concentrare, un nivel ridicat de stres si un proces decizional mai slab.
Curentul mindfulness – constientizarea fiecarui moment, gand si emotie si concentrarea asupra sa – practicat mai nou de toata lumea, de la Steve Jobs pana la Richard Branson, se poate dovedi extrem de util. Un studiu realizat la Universitatea California a relevat ca numai doua saptamani de atrenament mindfulness iti poate amplifica in mod dramatic concentrarea. Un alt studiu realizat la Universitatea din Pennsylvania a descoperit ca practicile meditative au redus riscurile “costurilor nerecuperabile” si a contribuit la un proces decizional mai clar. In plus, si cercetarile efectuate la John Hopkins arata ca cei care practica meditatia mindfulness au parte de o reducere moderata dar observabila a nivelului general de stres.
Muzica reduce stresul si favorizeaza concentrarea
Muzica la birou poate avea un efect extraordinar de relaxant asupra creierului, reducand nivelurile de stres si de tensiune in intregul organism. Fondatorul MusicDigi, William Alfred spune ca “atunci cand asculti piesele tale preferate la birou vei reusi sa te ancorezi in moment, si sa te bucuri de ceea ce faci, chiar daca uneori este plictisitor sau stresant. In acest fel vei reusi sa ramai concentrat, motivat si in general mai fericit, pe toata durata unei zile”.
Sustinerea sociala poate amplifica fericirea in momente dificile
Oamenii de afaceri isi pot imbunatati starea de sanatate si afacerile, cautand sustinerea sociala atunci cand este necesar. Multi dintre leaderii unor companii de top au un mentor, iar cercetarile arata ca oamenii care au o relatie buna cu persoane din afara, dar si din interiorul firmei au parte de niveluri mai reduse de stres la locul de munca si de un plus de fericire perceputa.
Iata, asadar, de ce concentrarea pe sanatatea personala nu este o optiune pentru antreprenori. Ea este un instrument esential, care le permite acestora sa imbunatateasca functionarea companiei si sa ia decizii mai bune, permitandu-le sa devina stalpul organizatiei lor si persoana care este mereu acolo si care o face sa infloreasca.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.