Sciatica in sine nu este o boala, ci un simptom foarte deranjant al multor probleme potentiale ale spatelui, pelvisului sau soldului. Persoanele care au probleme sciatice au parte adesea de dureri care pornesc de la nivelul feselor si care coboara pe picior. Cu toate acestea, durerea nu trebuie sa isi aiba neaparat originea in zona spatelui, ci poate fi cauzata si de o leziune a pelvisului sau a soldului, sau poate aparea ca urmare a unei presiuni directe pe nervul sciatic.
Durerea poate fi usoara sau atat de grava incat persoana care resimte o astfel de durere poate avea probleme in a sta in picioare, pe scaun sau chiar in a dormi. Exista o gama de tratamente pentru sciatica, ce include cateva intinderi care pot contribui la ameliorarea durerii.
Imagine de ansamblu
Nervul sciatic este un nerv care porneste din zona lombara, pe ambele parti ale coloanei. El trece prin fese si solduri inainte de a se ramifica pe fiecare picior. Nervul sciatic este cel mai lung nerv din corpul uman si este responsabil pentru simturile in zona exterioara a piciorului si in laba piciorului.
Sciatica in sine nu este o leziune sau o boala, ci se refera la un simptom al unui numar mare de probleme.
Sciatica este, de fapt, o durere a nervului care merge prin fese, pe spatele piciorului si ajunge in glezna sau in laba piciorului.
Unele persoane care sufera de dureri sciatice descriu durerea ca fiind ascutita sau arzatoare. In plus, ei pot resimti slabiciune la nivelul piciorului afectat. Durerea se poate inrautati la miscari bruste, asa cum este tusea.
Intinderi pentru ameliorarea durerii
Exista o serie de intinderi care pot oferi o usoara ameliorare a durerii pe care o resimtim la nivelul nervului sciatic.
In principiu, majoritatea persoanelor cu sciatica gasesc intinderile foarte bune pentru ameliorarea durerii, insa e bine sa stai de vorba cu un medic inainte de a face orice fel de intindere pentru nervul sciatic, astfel incat sa eviti orice leziune ulterioara.
Un medic sau un fizioterapeut poate recomanda executarea catorva intinderi in fiecare zi. Printre acestea se numara:
- genunchii la piept;
- cobra sau cobra modificata;
- intinderile de sold din sezand;
- intinderile pentru muschii hamstring din stand;
- rasucirile de coloana din sezand;
- genunchii la umeri.
Daca vreunul dintre aceste exercitii determina intensificarea durerii sciatice, opreste-te imediat! Este normal sa simti intinderile in timpul acestor miscari, dar nu este normal ca durerea sciatica sa se intensifice!
Tratament
Alaturi de intinderi, persoanele care sufera de simptome sciatice incearca si remedii casnice pentru a-si ameliora durerea si senzatia de disconfort. Printre remediile home made se numara si cele de mai jos.
- Gheata. Tratarea cu gheata a zonei dureroase pentru 20 de minute, de cateva ori pe zi, in primele doua sau trei zile dupa debutul durerii.
- Caldura. Folosirea caldurii pe zona dureroasa dupa primele cateva zile.
- Anti-inflamatoarele. Administrarea de medicamente anti-inflamatoare pentru ameliorarea durerii. Ibuprofenul este un remediu pe care il poti cumpara atat din farmacii cat si online, fara reteta.
Daca resimti dureri sciatice pentru mai mult de o luna, e obligatoriu sa mergi la medic. In plus, durerile sciatice severe trebuie sa te trimita la medic fara intarziere!
Cauze
Sciatica este un simptom al unei probleme si nu problema in sine. Ca atare, ea are multe cauze potentiale, iar tratamentul pentru durerea sciatica depinde in general de motivul care determina aparitia sa. Unele dintre cauzele cele mai comune ale sciaticii incud:
- o hernie de disc sau alunecarea uneia dintre pernutele elastice dintre oasele spinale;
- o ingustare a maduvei spinarii care pune presiune pe coloana, cunoscuta drept stenoza spinala lombara;
- o boala progresiva care erodeaza pernutele din coloana vertebrala, cunoscuta ca boala de disc degenerativa;
- sarcina;
- alte leziuni ale spatelui care pun o presiune excesiva pe nervul sciatic.
Preventie
Nu este intotdeauna posibil sa previi durerea sciatica. Cu toate acestea, unele modificari ale stilului de viata pot contribui in mod semnificativ la reducerea riscului de a trece din nou prin crize de sciatica.
In general, miscarea regulata si construirea unui trunchi puternic poate preveni crizele de sciatica. In plus, mentinerea unei posturi bune in timp ce stai jos sau in picioare este importanta si va reduce riscurile de a dezvolta probleme de sciatica.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.