Intr-o perioada in care liderii companiilor IT isi pregatesc organizatiile si se adapteaza la noul an, iata mai jos cateva idei cu privire la trendurile tehnologice care vor avea dupa toate probabilitatile cel mai mare impact.
Pentru ca anul 2020 este deja de mai bine de doua luni in urma noastra, acesta este momentul perfect pentru a privi inapoi catre cele mai de impact tendinte din industria IT din ultimele 12 luni, si pentru a anticipa unele dintre cele mai importante predictii pentru anul 2021. Iata mai jos care sunt cele 3 predictii care s-au evidential cel mai mult.
1. IoT se va dezlantui in sfarsit
In raportul Randstad cu privire la starea transformarii digitale in prezent, 63% dintre liderii din domeniul tehnologiei au declarat ca pandemia COVID-19 a facut organizatiile pe care le conduc sa adopte transformarea digitala mai devreme si mai rapid decat se asteptasera vreodata inainte de pandemie.
Poate ca pentru multi nu pare surprinzator, insa impactul pozitiv covarsitor pe care il raporteaza la nivel general chiar este unul covarsitor! 64% dintre lideri au spus ca afacerile lor au avut parte de ROI (rentabilitatea investitiei) in urma investitiilor recente in tehnologie, potrivit unui sondaj.
Aceste rezultate sugereaza ca ar putea fi, in sfarsit, contextul potrivit pentru ca IoT (Internet of Things) sa ajunga in mainstream.
Datele arata ca reducerea costurilor este principalul motor al investitiilor in IoT si, pe masura ce economia isi revine treptat, va ramane in prim planul atentiei pentru multi lideri de afaceri. Putem adauga la asta faptul ca numarul de dispozitive IoT conectate creste rapid. Potrivit Departamentului de Cercetare Statista, exista asteptari ca numarul total de dispozitive sa creasca pana la 75 de miliarde pana in 2025.
McKinsey se asteapta, de asemenea, ca aplicatiile IoT sa determine intre 4 si 11 trilioane de dolari in valoare de afaceri.
Iar numarul de aplicatii potentiale pentru IoT este efectiv nelimitat. Ele includ asistenta medicala conectata, monitorizare la distanta a activelor, productivitatea angatilor si evaluarea angajamentului.
2. Colaborarea la distanta va ramane in top
Potrivit unui sondaj la scara larga, realizat de KPMG, 70% dintre organizatii raporteaza o colaborare mai puternica intre echipe in perioada de pandemie. Aceasta este o marturie a modului in care instrumentele digitale pot debloca noi capacitati pentru companii. Avand in vedere ca aceiasi lideri au declarat ca productivitatea angajatilor a fost principalul factor care a alimentat investitiile tehnologice in 2020, este clar ca o colaborare facilitata de tehnologie va fi una dintre temele majore in anul urmator.
Cum va arata aceasta efectiv? Probabil ca nu atat de diferit pe cat arata astazi, pentru ca multi lideri de afaceri spun ca se asteapta ca munca de acasa ocazionata de pandemie sa dureze mai mult decat pandemia in sine.
In 2020 cateva companii au asistat si la impactul platformelor low-code – un alt factor determinant al inovatiei – si la capacitatea de a scurta calendarul mediu de implementare a noilor aplicatii. Acesta nu va face decat sa declanseze pe mai departe inovatia, pentru ca instrumentele low-code, bazate pe cloud pot permite liderilor de afaceri non-tech si dezvoltatorilor sa colaboreze.
3. Grijile legate de capitalul uman vor lua amploare
O revenire in 2021 la mediile de lucru traditionale, colocate, poate fi fezabila pentru unele companii, dar nu sunt asteptari sa fie la fel ca locurile de munca din perioada pre-pandemie. Mai mult, pronosticul multor analisti este ca in 2021 vor lucra de la distanta mai multi oameni decat in 2020. De exemplu, Forrester prezice ca la finele anului 2021 cifra va fi de trei ori mai mare decat nivelul dinainte de pandemie.
Indiferent de modul in care va arata in final, este clar ca munca la distanta este si va fi aici in viitorul apropiat, ramanand o optiune pentru majoritatea angajatilor. In teorie, ar putea deschide angajatorilor un bazin de talente mai diverse si independent geografic – dar realitatea pentru cei mai multi va fi ca angajarea in domeniul tehnologic este la fel de dificila ca intotdeauna.
In final, pentru ca ritmul schimbarii continua sa accelereze, recalificarea si perfectionarea angajatilor va fi mai importanta ca niciodata. Organizatiile care investesc in mod activ in dezvoltarea permanenta a talentelor au de castigat un avantaj in fata competitorilor, pot retine mai mult din cei mai valorosi colaboratori si se pot pozitiona pentru succes pe termen lung.
Sursa: https://searchcio.techtarget.com/post/3-technology-predictionsv
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.