Daca ti-ai propus sa iti deschizi o afacere, probabil ca ai inceput deja sa te gandesti la lucruri precum inchirierea unei proprietati comerciale, deplasarea la birou sau gestionarea angajatilor. Insa acest ghid iti va arata cum poti incepe pas cu pas o afacere mica si acasa, fara sa fie nevoie de cheltuieli suplimentare.
Odata cu inflorirea afacerilor mici la domiciliu, tot mai multi oameni descopera moduri noi de a folosi munca la distanta pentru a intra in antreprenoriat avand ca sediu chiar propria casa!
In lumea conectata de astazi, in care tehnologia ne permite mai multa flexibilitate in modul in care functionam, afacerile la domiciliu se prezinta in forme foarte variate.
Unele afaceri necesita sa transformi o camera goala intr-un mini-depozit pentru produse, in timp ce altele se desfasoara complet online. Insa in general, poti incepe acest tip de afaceri folosind spatiul si mijloacele pe care le ai deja.
Care sunt avantajele si dezavantajele inceperii unei afaceri acasa
O afacere la domiciliu este o societate – fie full time, fie derulata ca un job extra – pe care o poti gestiona folosindu-ti propria casa ca punct de baza pentru operatiuni. Exista, de asemenea, si afaceri home-based – in mod deosebit cele care vand online, nu cumpara si nu detin un inventar foarte mare – care pot fi gestionate chiar si din mers, fara necsitatea de a fi legat de casa sau de un sediu.
Evident, exista avantaje si dezavantaje de care trebuie sa tii cont atunci cand decizi daca o afacere la domiciliu este sau nu potrivita pentru tine.
Pro
- O afacere low-cost are mai putine costuri generale (precum taxele de depozit), plus potentialele deduceri de taxe pe care le poti solicita.
- Optiunea de a vinde produse sau servicii la nivel local sau international.
- Echilibrul flexibil munca-viata, care este ideal daca esti, de pilda, un parinte care sta acasa sau pensionar.
- Poti crea o afacere de familie in care rudele sau partenerul de viata se pot implica dupa necesitati.
Contra
- E posibil sa fii nevoit sa transformi spatiul de acasa astfel incat sa sustina nevoile afacerii (de pilda, depozitarea stocului, crearea unui birou acasa sau depozitarea echipamentelor). Adevarata provocare e sa poti face asta fara sa-ti tulburi viata de familie.
- Tot va trebui sa respecti unele reglementari legate de afacerea pe care vrei sa o incepi (de exemplu, poate fi necesar sa inchiriezi o bucatarie comerciala, daca vrei sa vinzi produse alimentare).
- Afacerea poate ajunge sa depaseasca spatiul casei si vei avea nevoie sa inchiriezi un spatiu suplimentar si sa angajezi personal.
- Faptul ca lucrezi de acasa iti ofera multa libertate, dar te poate face sa te simti si singur, astfel ca daca esti genul de persoana careia ii place sa fie mereu printre oameni, iti va fi dificil.
25 de idei profitabile de afaceri de acasa pe care le poti incepe azi
Desi exista o multime de moduri in care poti aborda primii pasi ai unei afaceri cu sediul la tine acasa, cele de mai jos sunt unele dintre cele mai abordabile cai de a crea o afacere profitabila.
1. Cumpara produse en-gros si vinde-le online
Multe afaceri se bazeaza pe un concept simplu de importare a unor produse en-gros si de vanzare a acestora individual, in scopul obtinerii unui profit.
Poate ca ai calatorit recent in alta tara si ai dat peste produse unice care nu sunt usor disponibile pe piata din tara ta, desi simti ca ar exista cerere pentru aceste produse. Sau poate ai deja in vedere o anumita piata de nisa si stii care este modul perfect de a raspunde nevoilor de pe aceasta piata.
Oricum ar fi, daca aceste produse sunt usor de depozitat si de transportat, e posibil sa ai la dispozitie cateva idei de afaceri home-based.
Initial poti chiar sa iti folosesti casa ca showroom pentru a vinde la nivel local, ceea ce iti va da ocazia sa te extinzi cu un spatiu suplimentar de depozitare si cu angajati, pe masura ce validezi ideea, iar vanzarile incep sa creasca.
2. Vinde produse homemade
Daca esti producator (sau stii pe cineva care este), poti incerca sa transformi acest hobby in business. Chiar daca trebuie sa iti creezi produsele in alta parte – intr-un studio, intr-o bucatarie comerciala sau intr-un atelier – le poti depozita si vinde acasa.
Cand poti controla aproape fiecare aspect legat de produsele pe care le vinzi, le poti face mai rentabile, le poti imbunatati calitatea sau le poti indrepta catre un public anume, targetand cererea de pe piata.
Fie ca alegi sa incepi pe un marketplace ca Etsy sau vrei sa iti construiesti propriul magazin si brand, vanzarea creatiilor personale e un mod excelent de a-ti impartasi pasiunea cu ceilalti si de a castiga si bani din asta. Trebuie doar sa fii atent la reglementarile cu privire la produsele care se mananca sau care vin in contact cu pielea.
Cel mai tare avantaj legat de producerea produselor personale este ca nu trebuie neaparat sa fie un business coplesitor. Cand vei fi gata sa iti scalezi afacerea, poti stabili un plan si apoi sa iti cauti angajati noi, care sa te ajute cu productia.
3. Deschide o afacere e-commerce prin dropshipping
Daca pana acum am vorbit despre idei de business pentru care trebuie sa iti tii acasa stocurile, exista o multime de idei de afaceri online pe care le poti incerca si pentru care nu trebuie sa iti bati capul cu stocuri sau expeditii.
Aceste afaceri folosesc un model de dropshipping, in care o terta parte produce, stocheaza si trimite produsele in numele tau, lasandu-ti ca responsabilitati doar marketingul si serviciul de relatii cu clientii.
Furnizorul de dropshipping poate fi local sau international, dar trebuie sa te asiguri ca gasesti un furnizor in care sa ai incredere ca va oferi o experienta constanta post-vanzare pentru clienti.
Tine intotdeauna totul sub control, astfel incat sa nu pui reputatia afacerii in pericol.
Dropshipping-ul presupune practic sa devii distribuitor al produselor unei terte parti, acoperind costurile marketingului (atat financiare, cat si de timp) urmand apoi sa castigi diferenta dintre pretul de achizitie si cel de vanzare pentru fiecare produs.
4. Lanseaza o afacere de imprimare la cerere
Folosind un model similar de dropshipping, o afacere de imprimare la cerere nu necesita sa detii un stoc si nici sa expediezi ceva. Imprimarea la cerere iti ofera flexibilitatea de a personaliza produsele white label cu modele creative personale.
Exista diverse variante de produse imprimate la cerere pe care le poti vinde: carti, caciuli, rucsacuri, paturi, perne, cani, pantofi, hanorace, huse de telefon, ceasuri si multe atele, in functie de furnizorul cu care alegi sa lucrezi.
Multe afaceri print-on-demand se concentreaza pe deservirea unei anumite nise sau unei identitati comune.
De la proprietarii de animale de companie pana la vegani si gameri, exista o multime de comunitati pasionate pentru care poti crea produse personalizate. Mai mult, daca ai skill-urile necesare iti poti crea chiar propriile modele. Daca nu te pricepi, poti angaja oricand un creativ care sa te ajute.
5. Ofera servicii online
Serviciile sunt si mai usor de vandut de acasa decat produsele, insa problema este timpul pe care il aloci. Zicala „timpul inseamna bani” nu a fost nicicand mai adevarata decat in cazul unei afaceri bazate pe servicii.
Profesionistii creativi – asa cum sunt designerii sau agentii de marketing – ar putea lucra freelance sau s-ar putea consulta cu alte companii, jongland cu mai multi clienti si de multe ori fiind plecati de la birou, cu drumuri ocazionale. Altii poti functiona pe baza de programari sau rezervari, oferindu-si serviciile in mod direct persoanelor fizice.
Idei de afaceri la domiciliu bazate pe servicii pot fi:
- redactare freelance;
- asistenta virtuala;
- marketing;
- design;
- consultanta SEO.
Afacerile bazate pe servicii necesita adesea o relationare foarte buna si referinte verbale pentru a gasi clienti potriviti, insa clientii multumiti vor ramane fideli serviciilor tale in timp.
Din acest motiv, nu ai neaparat nevoie de un numar mare de clienti pentru a-ti fi bine, asa cum ai avea nevoie intr-o afacere bazata pe produse. In functie de serviciile pe care le oferi, o mana de clienti de calitate poate fi suficienta pentru a te sustine full-time cat lucrezi de acasa.
6. Preda ore sau cursuri online
Daca ai un skill pe care il poti preda, nu doar ca iti vei putea impartasi cunostintele pe forumuri, pentru a-ti vedea numele afisat, ci il poti transforma si in cursuri online. Exista un public pentru aproape orice skill, fie ca este vorba de engleza ca a doua limba, marketing avansat sau ponturi legate de intretinerea zilnica a casei.
Cand predai online, nu ai doar flexibilitatea de a o face din spatiul tau confortabil de acasa, ci poti alege sa oferi ore live sau inregistrate. De pilda, poti oferi cursuri live la un pret premium, in timp ce sedintele inregistrate poti fi achizitionate la un pret redus.
Poti alege, de asemenea, dimensiunea si lungimea orelor. Daca iti plac grupurile mici sau chiar sedintele unu-la-unu, gandeste-te la meditatii, mentorat sau la antrenorat de genii.
Daca iti plac grupurile mai mici, organizeaza sedinte sau cursuri mai ample. Poti preda zilnic, saptamanal sau poti gasi o alta frecventa care sa iti convina mai mult.
Nu esti interesat de interactiunea cu ceilalti? Creaza un curs care sa poata fi descarcat complet, contra-cost. Tot ce iti trebuie este continutul, fie ca este vorba despre un curs video, despre template-uri, articole sau un sistem how-to. Foloseste un instrument de screen-recording, precum Screen Flow, pentru a face capturi de ecran si de voce cand parcurgi materialul alaturi de studenti.
Indiferent cum vezi problema, orele online sunt o idee profitabila de afacere de acasa, pentru ca necesita cheltuieli generale scazute, fiind practic vorba doar despre o investitie de timp.
7. Transforma-ti serviciile sau expertiza in produs
Asa cum aratam mai sus, unul dintre cele mai mari dezavantaje ale faptului ca ai o afacere bazata pe servicii este ca esti platit strict pentru timp, abilitati si efort.
Transformarea serviciului tau in produs – crearea de produse fizice sau digitale care utilizeaza expertiza si eficientizeaza sau complimenteaza serviciul pe care il oferi – poate adauga surse suplimentare de venit afacerii tale. Astfel, te poti adresa bazei actuale de clienti, sau poti gasi un nou target in acelasi spatiu.
Iata cateva idei prin care poti adauga produse afacerii tale:
- Cursuri
- Design
- Active cu licenta (clipuri video, imagini foto, muzica, etc)
- Rapoarte care se pot descarca
- Template-uri digitale
- Produse
- E-book-uri
Asa cum se poate vedea, cele mai multe dintre ideile de mai sus implica media digitala impachetata ca produs, ceea ce nu presupune deci stocuri pe care trebuie sa le depozitezi acasa. Daca ai o afacere home-based pe Shopify, poti vinde produse digitale folosind aplicatiile Digital Downloads sau SendOwl.
8. Construieste un public pe care sa il poti monetiza
Daca esti creator de continut, ai deja un public considerabil online sau te-ai gandit intotdeauna sa-ti faci un blog, un canal de YouTube, un cont de Instagram sau un podcast, caz in care ai un potential important sa iti maresti masa de urmaritori si sa o monetizezi folosind oricare dintre ideile de mai sus.
Poti lua in calcul, de asemenea, si sa devii afiliat – sa vinzi alte produse sau servicii pentru un comision – sau sa accepti plata pentru postari sponsorizate, oferind astfel brandurilor sansa de a se conecta cu publicul tau.
Construirea unei audiente loiale necesita rabdare, coerenta si concentrare. Acesta nu este cel mai usor mod de a incepe o afacere acasa, mai ales pe termen scurt, dar poti incerca sa construiesti o baza de urmaritori in jurul a ceva ce iti place sa faci – acesta fiind de altfel cel mai implinitor si trainic mod de a face afaceri, oferindu-ti si flexibilitatea de a avea mai multe fluxuri de venit in acelasi timp.
Potentialul de a monetiza publicul depinde adesea de nisa pe care alegi sa functionezi. Daca incepi de la zero sau daca esti in curs de crestere a audientei, fa tot posibilul sa inveti cum sa cresti cel mai bine si sa monetizezi cele mai populare canale: Instagram, YouTube, podcasturi, bloguri, etc.
9. Cumpara o afacere de e-commerce existenta
Daca esti mai interesat sa investesti intr-o sursa de venit pe care o poti mentine in timp ce esti acasa sau in deplasare, te poti gandi si la cumpararea unei afaceri consacrate din zona de e-commerce.
Preturile variaza foarte mult in functie de o serie intreaga de factori, inclusiv veniturile totale generate, potentialul de profit, activele disponibile (o lista de e-mailuri sau urmaritorii din social media), stocul si multe altele. Unii selleri te vor integra chiar, si te vor invata cum sa le gestionezi magazinul.
Exchange este un marketplace sustinut de Shopify pentru cumpararea si vanzarea de magazine online. Poti cauta prin listari pentru a gasi afaceri excelente, care se potrivesc bugetului tau, nivelului de experienta si nevoilor.
Poate ca vrei sa cumperi o afacere consacrata si esti dispus sa investesti mai multi bani pentru a o achizitiona. Sau poate iti atrage atentia un business cu un potential neexploatat, de la care vrei sa construiesti.
10. Lanseaza o afacere cu subscription box-uri
Industria subscription box-urilor va creste, conform estimarilor, cu 20% pe an in perioada 2021-2026. Cresterea sa exploziva din ultima vreme a condus la aparitia unor branduri noi care se adreseaza direct consumatorilor si care targeteaza aceasta nisa, ca si la adoptarea de catre branduri majore, precum Sephora sau Walmart.
Poti incepe si tu o afacere in acest sector. Daca ai deja o afacere in domeniul comertului electronic, poti reuni produsele in surplus sau pe cele ramase pe stoc pentru a crea subscription box-uri. Te vei asigura astfel ca vei folosi produsele care altfel ar deveni un stoc mort.
Subscription box-urile nu trebuie neaparat sa se refere la vanzari. Poti face astfel de business-uri cu haine de inchiriat, de pilda: cand clientii se plictisesc de o serie de haine le trimit inapoi, iar firma ta le poate inchiria altui client pentru a genera un venit si mai mare.
11. Transforma-ti animalul de companie in influencer
Retelele de socializare sunt pline de animale de companie influenceri, ce promoveaza branduri precum BarkBox, atragand mii de aprecieri cu dragalasenia lor. Daca ai un animal de companie l-ai putea transforma si tu intr-un influencer in social media si sa lucrezi cu branduri diverse interesate sa-si promoveze produsele online.
Cel mai stilat caine din lume, Bodhi the Menswear Dog, si-a facut un adevarat renume pe Instagram in mod deosebit. Vei gasi pe feed-ul sau colaborari cu branduri diverse precum Booking, Spotify sau Poly&Bark.
Nu ai animale acasa? Ai grija de animalutele altora. Aplicatii precum Rover sunt ideale pentru pet sitting sau plimbat cainii altora. Industria ingrijirii animalelor de companie a fost evaluata in 2020 la 232 de miliarde de dolari.
Daca vrei sa faci bani stand acasa, poti incerca si sa oferi proprietarilor de animale un loc unde sa-si lase prietenii patrupezi cand pleaca din oras.
12. Vinde produsele pe care nu le mai vrei
Pe masura ce consumatorii devin mai constienti fata de mediul inconjurator, ei cauta si modalitati de a-si ajusta obiceiurile de shopping, astfel incat sa sustina sustenabilitatea. Hainele revandute reprezinta o industrie de 4 miliarde de dolari numai in SUA!
Poti incepe cu pasi mici, pornind cu afacerea ta mica de acasa – site-uri precum Poshmark sau Mercari sunt minunate pentru a-ti vinde hainele pe care nu le mai doresti, dar poti folosi si Craiglist sau Facebook Marketplace.
13. Joaca jocuri video
Chiar daca multe persoane cred ca jocurile video sunt doar o pierdere de timp, ele sunt de fapt un hobby care poate aduce profit. Si nu e nimic mai home-based decat sa stai pe canapeaua ta preferata si sa faci astfel bani.
E-sporturile si platformele de streaming de jocuri video precum Twitch ofera acum jucatorilor oportunitatea de a castiga notorietate – si in final bani – prin talentele lor.
Numai industria e-sporturilor valoreaza peste 1,5 miliarde de dolari, iar un streamer Twitch poate atrage pana la 100.000 de spectatori simultan.
Cum iti poti monetiza activitatea? Sponsorizarile sunt una dintre cele mai bune modalitati de a incepe o afacere competitiva acasa, bazata pe jocurile video. Companiile te vor plati sa le joci jocurile si sa difuzezi informatia catre publicul tau.
Mai mult, jocurile video sunt recunoscute drept un booster minunat pentru CV. Retine, insa, ca pentru a face asta ai nevoie de un anumit nivel de abilitati de gaming.
14. Vinde NFT-uri
Token-urile nefungibile, sau NFT-urile, au parte de multa atentie in ultima vreme, fiind o afacere creativa profitabila pe care o poti incepe de acasa. Daca ai skill-uri artistice sau daca stii pe cineva cu care te-ai putea asocia, crearea si vanzarea de NFT-uri poate fi o modalitate excelenta de a genera venituri de acasa.
Artisti precum Fewocious au reusit sa castige bani vanzandu-si arta ca NFT-uri si castigand milioane. Desi ar putea fi o poveste de succes exceptionala, exista o multime de alti artisti care vand NFT-uri create acasa.
Pentru a incepe, va trebui sa te familiarizezi in primul rand cu procesul de “minting”. De asemenea, va trebui sa ai o idee generala despre cum functioneaza criptomonedele si tehnologia blockchain. Astfel, vei putea crea cu incredere NFT-uri pentru a le vinde pe piete precum OpenSea, SuperRare, HEN si Foundation.
Pentru a trai din vanzarea de NFT-uri, este esential sa ramai activ pe platformele sociale unde se afla si comunitatile NFT. Dupa ce iti vei face un nume prin prezenta in social media, este esential sa creezi conexiuni cu vanzatori si colectionari similari, pentru a te bucura de un succes continuu.
15. Devino organizator de evenimente virtuale
Odata cu instalarea pandemiei si cu trecerea de la evenimente in viata reala la evenimente virtuale, a existat o crestere a nevoii de abilitati de planificare a evenimentelor virtuale, iar companii precum 6Connex au avut parte de o crestere de 1000% a cererii.
Cea mai buna parte este ca poti incepe cu un simplu telefon, un laptop si o conexiune la internet, mentinand cheltuielile relativ scazute cand functionezi de acasa si iti gasesti nisa. Planificarea evenimentelor virtuale acopera multe nevoi diferite, printre care si sa planifici:
- Conferinte corporate
- Intalniri profesionale
- Petreceri virtuale-
- Strangeri de fonduri
- Expozitii comerciale
- Webinarii
- Conferinte educationale
Poate ca te pricepi foarte bine la organizare si iti place sa creezi programe. Poate ca ai o capacitate naturala de a crea retele, de a negocia si de a aduce oamenii laolalta. Daca este asa, aceste skill-uri sunt extrem de valoroase atunci cand incerci sa te marketezi catre potentialii clienti.
Poti incerca sa te familiarizezi cu platforme pentru evenimente virtuale precum Hopin, Cvent sau Whova, care iti pot furniza know-how-ul necesar pentru a castiga primii clienti.
Pentru a ilustra procesul de marketing, afaceri precum Virtual Events Creator utilizeaza Instagramul pentru a arata lumii ce ofera.
Cand afacerea ta in zona de planificare virtuala se dezvolta (si odata cu ea si skill-urile) reimpachetarea serviciilor si vanzarea drept kituri de instrumente pot adauga un flux extra de venit si o mai mare stabilitate financiara.
16. Lanseaza o afacere in domeniul fotografiei
Poti incerca sa vinzi fotografii de stoc, fie deschizandu-ti propriul magazin virtual, fie vanzand fotografii pe site-uri consacrate de fotografii de stoc, precum Adobe Stock, iStock sau Shutterstock. Pentru a reusi sa creezi o afacere buna de pe urma imaginilor, ai nevoie de mai mult decat sa stii pur si simplu cum sa faci o fotografie buna. Trebuie sa stii si cum sa te promovezi, sa iti dezvolti propriul brand si sa alegi o nisa anume de fotografie.
17. Incepe o afacere in industria frumusetii
Pandemia a afectat multe domenii, insa industria sanatatii si frumusetii nu s-a numarat printre acestea. Ca afacere la domiciliu, poti incepe sa vinzi produse destinate sanatatii si frumusetii prin dropshipping sau produse white label.
Pentru o afacere casnica e-commerce, cu cat exista mai multe variante de shipping pentru a raspunde cererii clientilor si cu cat poti oferi o varietate mai mare de produse, cu atat va fi mai bine. Unele dintre articolele de beauty cu cea mai mare cerere recenta sunt:
- Ritualuri spa acasa.
- Produse de ingrijire personala.
- Tehnologie din zona de beauty (pistoale de masaj sau oglinzi inteligente, de pilda).
Atunci cand te gandesti care ar putea fi cele mai bune produse, tine cont de confort ca parte a strategiei de vanzator. Cercetarile privind trendurile de consum arata ca in general clientii sunt mai dornici sa cumpere de la companii care ofera confort sub forma optiunilor multiple de cumparare si livrare, asa cum sunt abonamentele.
Pe langa un produs de beauty, ce oferi astfel incat experienta propusa de tine sa ii determine pe clienti sa revina? Nu uita ca loialitatea clientilor, ca si retentia acestora, constituie o parte esentiala a mentinerii venitului recurent.
18. Lanseaza o afacere affiliate marketing
Marketingul afliat este o idee profitabila si unica de afaceri cand te pricepi la marketingul digital. Afiliatii de produse pot catiga bani de pe tot felul de platforme care permit linkuri partenere. Portalurile pentru afiliati, asa cum sunt ShareASale, RewardsStyle sau LikeToKnowIt, sunt doar cateva dintre numeroasele locuri in care poti gasi produse pentru care sa fii afiliat.
Trebuie sa fii creativ in ceea ce priveste strategia de afiliere: unele afaceri aleg, spre exemplu, sa isi share-uiasca afiliatii prin story-urile de pe Instagram, in timp ce altele aleg sa creeze un website cu continut valoros pe care se afla si linkuri afiliate la produse partenere.
Pinurile afiliate pe Pinterest sunt si ele un “traseu” posibil. Cu cat primesti mai multe repinuri pentru pinul tau affiliate, cu atat vei avea mai multe sanse sa adaugi comisioane.
Industria affiliate vine insa cu propriul set de reguli. Asadar, daca vrei sa faci bani prin linkuri afiliate este important sa anunti public ca esti partener cu brandul respectiv.
19. Deschide o cresa sau o gradinita
Cresele si gradinitele de incredere nu vor fi niciodata prea multe. Daca te pricepi la copii, te poti gandi sa iti deschizi o cresa sau o gradinita. Piata de profil este evaluata in acest moment la peste 50 de miliarde de dolari, iar conform estimarilor, nu va face decat sa creasca in urmatorii ani.
E adevarat ca pentru aceasta afacere vei avea nevoie de o investitie initiala, chiar si daca o faci acasa, pentru ca va trebui sa te gandesti la echipamente si la acte.
Gandeste-te cat de scumpe pot fi cresele si gradinitele private. Faptul ca oferi o alternativa mai accesibila dar fara sa faci rabat la calitate, se poate dovedi o sursa stabila de venit cand vei reusi sa castigi cativa clienti stabili.
20. Vinde produse pe marketplace-uri
Amazon, eBay, Etsy, OfferUp, Facebook Marketplace si Bonanza sunt toate platforme viabile de unde poti obtine un profit din vanzari diverse.
“Diverse” poate insemna orice se cere si orice cauta clientii in mod activ si care are potentialul de a aduce un venit.
Pentru o afacere la domiciliu, postarea unor articole diverse de vanzare pe pietele online este una dintre afacerile cele mai usor de lansat. Dupa ce iti deschizi un cont si intelegi cum sa iti listezi produsele, sa pui preturi si sa incarci imagini, esti pe drumul cel bun catre vanzarea primului articol. Nu ai nevoie de un stoc mare sau de cheltuieli generale mari.
Familiarizeaza-te cu reglementarile pentru vanzatori ale fiecarei platforme, astfel incat contul tau sa ramana in stare buna. Cand afacerea se va mai dezvolta, poti recruta contractori si sa ii trimiti la vanzari de vechituri si la magazine second-hand pentru a procura articole de valoare mai mare, ce merita listate.
21. Devino manager de social media
Platformele de social media au dat nastere unei profesii complet noi: managerul de social media.
Vestea buna este ca nu trebuie sa lucrezi pentru o agentie pentru a te ocupa de acest domeniu. Iti poti deschide propria afacere de gestionare a social media, de acasa, din fata unui laptop, avand nevoie doar de unele instrumente de gestionare a retelelor sociale precum Sprout Social, Hootsuite sau Buffer, de o conexiune la internet si de propria prezenta pe retelele de socializare.
Primul pas dificil pentru o afacere din zona de servicii este obtinerea primului client. Foloseste-ti reteaua si informeaza-i ca oferi servicii in social media. Foloseste platforme sociale precum YouTube si Instagram pentru a-ti demonstra expertiza si pentru a atrage clienti.
22. Devino antrenor personal virtual
Industria antrenamentelor personale are o valoare de 12,9 miliarde de dolari, potrivit estimarilor, beneficiind de o cerere tot mai mare din cauza tendintelor de crestere a obezitatii.
Odata cu depasirea perioadei de pandemie, creste si venitul disponibil al oamenilor, astfel ca poti lua in calcul deschiderea unei afaceri virtuale in trainingul personal.
Daca detii cunostinte in domeniu, sau certificari, vei fi pregatit sa oferi cursuri virtuale de formare personala. Exista o multime de modalitati prin care poti obtine certificarea de antrenor personal, iar printre acestea se numara si cursurile tinute de provideri consacrati. Dupa certificare, nu mai urmeaza decat sa iti marketezi pachetele de servicii catre un public interesat sa se antreneze de acasa.
23. Ofera servicii de contabilitate
Daca te pricepi la cifre, o afacere de contabilitate la domiciliu poate fi calea ideala pentru tine. Exista o multime de resurse gratuite online (chiar pe YouTube multe dintre ele) care te poti invata cum sa obtii primul client.
Exista in principiu trei pasi generali pentru procesul de infiintare a unui business in contabilitatea la domiciliu:
- Inregistrarea SRL-ului
- Promovarea serviciilor pe care le oferi
- Genereaza revenirea clientilor
In ceea ce priveste marketarea serviciilor pe care le oferi, retelele sociale pot fi un punct ideal de start. Afaceri precum Zeal Bookkeeping si Good Cents Bookkeeping sunt exemple excelente pentru modul in care poti folositi platforme precum Instagram pentru a atrage o baza de clienti.
Pe masura ce castigi un numar mai mare de clienti, e important sa nu te lasi prea prins in crearea unui brand sau a unui site prea complex. In etapele initiale ale oricarei afaceri, cel mai mult conteaza veniturile pe care le poti genera pentru a-ti alimenta cresterea.
24. Construieste website-uri
Acum e mai usor ca niciodata sa creezi site-uri web daca iti place designul grafic.
Problema este ca sunt putini cei dispusi sa acorde timp pentru a invata sa foloseasca platforme precum WordPress pentru a face asta singuri. Daca te pricepi la tehnologie, incearca sa iti faci un serviciu de web design de acasa.
Platforme precum Upwork, Fiverr si Dribbble sunt puncte solide de pornire pentru a iesi pe piata si pentru a obtine clienti carora sa le demonstrezi abilitatile de design. Cand reusesti sa atragi atentia prin testimoniale si sample-uri, va deveni mai usor sa obtii un flux constant de clienti.
Cursuri precum “How to Design Your Online Store” de pe Shopify (cu experienta zero in design) poate fi un loc bun pentru a incepe sa-ti perfectionezi abilitatile de design.
Insa platforma Shopify nu e singura cu care poti avea succes: exista cerere si pentru crearea de site-uri prin WordPress sau Squarespace.
Pe de alta parte, Shopify Experts este o piata de servicii digitale in care iti poti lista skill-urile de design pentru a obine joburi.
25. Lanseaza o afacere in domeniul ingrijirii cainilor
Incearca sa oferi servicii de ingrijire a cainilor daca ai spatiu acasa pentru a amenaja o statie de toaletare. Este un serviciu la cerere, cu o piata de peste 10 miliarde de dolari, de care proprietarii de animale de companie ocupati vor avea intotdeauna nevoie.
Poti alege sa intri pe piata de retail si sa vinzi articole de ingrijire a cainilor intr-un magazin, sau poti opta pentru domeniul serviciilor si sa oferi chiar tu servicii de ingrijire.
Partea buna cu o afacere de ingrijire a cainilor este ca nu trebuie sa incepi de la un nivel mare, iar pentru gasirea primilor clienti iti vei putea folosi reteaua de cunostinte. Cel mai probabil cunosti deja 1-2 proprietari de animale de companie care ar putea profita de serviciile pe care le oferi.
Pentru a prelua primii clienti, poti incerca sa oferi servicii la un pret mai mic in schimbul testimonialelor si marketingului “din gura in gura”.
Gaseste ideea perfecta de afacere mica la domiciliu
Modul in care lansezi o afacere mica acasa depinde exclusiv de obiectivele pe care le ai. Iti doresti un job cu jumatate de norma pe care sa il faci cat timp ai grija de copii, sau vrei sa devii proprietar de afacere cu norma intreaga? Cat capital ai pentru a incepe? Ce abilitati personale poti folosi?
Intr-o afacere la domiciliu, tehnologia poate reduce decalajul dintre tine, furnizori, angajati si clienti. Este o oportunitate de a incepe la un nivel mic, de a te dezvolta rapid si de a investi conservator, mai ales atunci cand poti elimina costurile de inchiriere a unui birou.
Intrebari frecvente despre afacerile la domiciliu
Care sunt cele mai de succes afaceri mici?
Cele mai de succes afaceri care au supravietuit pandemiei sunt: companiile din domeniul sanatatii si frumusetii, companiile pe baza de abonament si afacerile care vand B2B si B2C.
Ce afaceri pot lansa acasa?
1. Vanzarea de produse homemade
2. Servicii online
3. Lansarea unei afaceri cu subscription boxuri
4. Vanzarea de NFT-uri
5. Construirea unei audiente pe care sa o monetizezi
6. Lansarea unui magazin dropshipping
7. Lansarea unei afaceri cu imprimari la cerere
8. Redactare freelance
Care sunt afacerile bune pentru incepatori?
1. Dropshipping
2. Printare la cerere
3. Vanzarea produselor pe care nu le mai doresti
4. Produse homemade
5. Servicii
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.