In ultimele doua decenii, omenirea a facut progrese enorme in sfera tehnologiei, care a ajuns astfel sa influenteze multe aspecte ale vietii umane. Sanatatea dentara a beneficiat si ea de progrese tehnologice, periuta de dinti inteligenta, realitatea virtuala, tehnologia laser si imprimarea 3D fiind cateva dintre inovatiile care au schimbat fundamental peisajul stomatologic. Urmatorul pas in domeniul stomatologiei va fi utilizarea inteligentei artificiale in diagnosticare si tratament.
Utilizarile actuale ale AI in domeniul stomatologic
Inteligenta artificiala este folosita in acest moment in stomatologie pentru o varietate larga de aplicatii, printre care si comenzile vocale precum DEXvoice.
DEXvoice, creat de Simplifeye si DEXIS este un fel de „ Alexa” in domeniul sanatatii dentare, fiind capabil sa ofere acces radiografii, fise ale pacientilor si grafice. Solutia DEXvoice creeaza o abordare „hands-free” si poate accelera munca unui stomatolog, deoarece tehnicianul sau asistentul vor fi scutiti de vesnica sarcina de a gasi documente, radiografii si fise pe computer. De asemenea, face zona de lucru mai curata si mai sigura, pentru ca personalul medical nu va mai avea nevoie sa isi scoata si sa isi puna manusile pentru a utiliza computerul.
Interpretarea radiografiilor
Interpretarea radiografiilor si planificarea corecta a tratamentului sunt unele dintre cele mai importante abilitati pe care trebuie sa le stapaneasca un medic stomatolog.
Si totusi, ele raman unele dintre cele mai dificile de dezvoltat, mai ales ca multe dintre imagini nu sunt clar vizibile cu ochiul liber. In acest moment, AI poate fi de folos in detectarea cariilor.
ParallelDots, o companie AI, a lansat o aplicatie bazata pe cloud pentru detectarea cariilor in radiografiile dentare. Noul instrument poarta numele Dentistry AI si contine mii de imagini cu raze X care servesc ca seturi de date.
Algoritmul AI este instruit sa recunoasca tiparele din aceasta cantitate mare de date.
O alta tehnologie Industry 4.0, blockchain, garanteaza caracterul imediat si corectitudinea datelor, pentru toti participantii la sistem.
AI permite o mai buna identificare a cariilor dentare prin analiza densitatii osoase.
Interpretarea corecta a radiografiilor si a imaginilor 3D necesita multa experienta, iar asistentul AI faciliteaza munca, intrucat milioane de imagini au fost deja evaluate. Algoritmul de inteligenta artificiala, instruit cu mii de imagini cu raze X, atinge un grad ridicat de precizie in predictiile legate de cariile dentare.
Tot datorita AI avem astazi si un asistent inteligent – programul ChairFill, dezvoltat de MMG Fusion – care poate contribui la optimizarea programului de practici dentare, contactand pacientii pentru a coordona tratamentele care nu au fost inca finalizate.
Programul functioneaza ca un asistent inteligent si, in plus, poate fi conectat la sistemul de marketing, pentru a demara noi campanii de marketing pentru pacienti.
AI este deja un aliat pentru ingrijirea sanatatii dentare?
Desi astfel de progrese in sfera ingrijirii dentare ofera o perspectiva asupra unui viitor posibil in acest domeniu, unii experti in domeniu sunt de parere ca progresele au inca multe dezavantaje si provocari de depasit. Iar unul dintre acestea este reprezentat, desigur, de costurile investitionale initiale ridicate.
AI recunoaste cariile mai bine decat oamenii
In unele cazuri, sistemele bazate pe inteligenta artificiala depasesc deja performanta oamenilor. In cadrul unui studiu recent, un grup de medici stomatologi au gasit cu aproximativ 50% mai putine carii analizand radiografiile, decat AI. De asemenea, AI a dovedit ca este mai capabila decat oamenii sa detecteze repere ortodontice pe radiografii..
Si chiar atunci cand oamenii au fost la fel de buni ca si AI, viteza tehnologiei inteligente a fost cu mult mai mare.
Numai daca ne gandim la reducerile in materie de costuri si de timp, nu putem sa nu opinam ca sistemele AI vor juca un rol din ce in ce mai important in stomatologia viitorului.
Stomatologi asistati de AI
Pe langa dobandirea de cunostinte concrete despre boli, ar trebui sa se puna un accent puternic pe utilizarea sistemelor bazate pe inteligenta artificiala pentru sprijinirea procesului decizional in stomatologie.
Scopul ar trebui sa fie pregatirea urmatoarei generatii de medici stomatologi in sensul invatarii elementelor de baza ale modului in care functioneaza sistemele de sprijinire a deciziilor pentru a le putea intelege deciziile si, daca este indicat din punct de vedere medical, pentru a le contracara.
O privire catre viitor
Utilizarea inteligentei artificiale in stomatologie are potentialul de a introduce mai rapid solutii cu diagnostice personalizate. Acest avantaj va imbunatati comunicarea dintre medici si pacienti si va permite o evaluare exacta a analizelor pacientilor.
Platforma AI ofera alternative mult mai potrivite pentru diagnosticarea pacientilor. In timp ce CAD-ul ortodontic existent este efectuat manual de catre un operator, in conformitate cu instructiunile ortodontului si poate implica erori umane, analiza bazata pe AI va avea o configurare precisa, cu un diagnostic si pronostic clar, inainte si dupa tratamentul ortodontic.
Concluzie
Chiar daca sistemele de inteligenta artificiala fac din ce in ce mai mult parte din traiul nostru de zi cu zi si reprezinta un plus semnificativ si omogen pentru viata, ele vin la pachet si cu unele provocari.
Oamenii se tem de schimbare – inclusiv de inteligenta artificiala. In acest context, este esential ca utilizatorii sa stie intotdeauna de ce a fost luata o anumita decizie. Intelegerea motivelor unei decizii aduce cu sine transparent si acceptare.
O alta provocare a viitorului se refera la „denaturarea” datelor.
In ceea ce priveste aspectele etice si juridice, mai avem drum lung de parcurs pana sa putem conta pe utilizarea unei inteligente artificiale puternice.
Sursa: https://readwrite.com/2020/10/07/the-future-of-artificial-intelligence-in-dentistry/
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.