Laptele din plante facut in casa este o sursa excelenta de proteine, insa cat de bine stim care sunt, de fapt, variantele cele mai bogate in proteine? De asemenea, la final vei afla si cate putin din cum poti creste continutul de proteine al acestor variante de lapte.
Cand vine vorba despre variante de lapte vegetal, exista cateva tipuri care sunt recunoscute general pentru continutul lor proteic mare – asa cum sunt laptele de soia sau cel de migdale – insa exista si altele care te pot surprinde!
De pilda, stiai ca semintele de floarea soarelui si alunele au mai multe proteine per gram decat migdalele? Chiar si semintele de susan au aceeasi cantitate de proteine!
Cunoasterea acestor valori nutritionale este foarte importanta, pentru ca ea iti va permite sa alegi un tip de lapte potrivit necesitatilor rale, fara sa fie necesar sa depinzi de optiuni trendy la un moment dat! Ceea ce este excelent, pentru ca nu tuturor ne place soia, iar migdalele pot fi destul de scumpe… Iata, asadar, cat de util este sa cunosti continutul proteic al acestora, pentru a sti ce sa alegi.
Iata mai jos cantitatile de proteine per 100 de grame de aliment.
- Soia alba – 35 de grame
- Seminte de floarea soarelui – 28 de grame
- Arahide – 25 de grame
- Canepa – 25 de grame
- Fistic – 21 de grame
- Migdale – 21 de grame
- Susan – 20 de grame
Atentie, insa: nu fiecare gram de proteine merge direct in lapte. Unele studii efectuate cu horchata de tigernut arata ca aproximativ 40% din pulpa de nuca ramane in pulpa. Chiar si dupa cateva calcule facute pornind de la supozitia ca doar 60% din cantitatea totala de proteine ajunge in lapte, obtinem cifre destul de bune.
Tipuri de lapte vegetal si continut proteic
1. Laptele de soia – 21 de grame
2. Laptele din seminte de floarea soarelui – 16.8 grame
3. Laptele de arahide – 15 grame
4. Laptele de canepa – 15 grame
5. Laptele de fistic – 12.6 grame
6. Laptele de migdale – 12.6 grame
7. Laptele de susan – 12 grame
Aceste valori sunt suficient de mari, dar daca vrei mai mult si ai in plan sa adaugi mai multe proteine, exista cateva trucuri usor de utilizat atunci cand ai un aparat de facut lapte vegetal.
1. Poti utiliza cantitate dubla de seminte per litru de apa – 150 sau 200 de grame in loc de 100 de grame. Aceasta cantitate va face ca laptele sa fie si mai placut la gust.
2. O alta optiune pe care o ai la dispozitie este aceea de a adauga o mana din aceste seminte si nuci mai bogate in proteine in tipuri de lapte cu continut proteic mai scazut in mod obisnuit, asa cum sunt variantele de lapte din cereale. In acest fel le vei face si mai gustoase!
3. Daca iti plac smoothie-urile sau shake-urile, poti folosi aceste tipuri de lapte ca baza, combinate cu unele fructe. Este o idee extrem de nutritiva si un mod excelent de a obtine cateva proteine extra din plante. Exista online suficiente resurse care te vor ajuta sa intelegi cum poti mari continutul proteic al smoothie-urilor sau shake-urilor folosind lapte vegetal.
4. Nu in ultimul rand poti adauga unele condimente precum spirulina in laptele vegetal. Aceasta aroma este excelenta, dar poate fi destul de scump de folosit in fiecare zi.
Sursa: https://www.plantmilk.org/top-7-protein-rich-plant-milks/
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.