Refluxul acid este o problema foarte comuna, pe care ne-am obisnuit sa o numim mai simplu “arsuri”. Remediile naturale ofera un mod usor si ieftin de a trata acasa simptomele acestei afectiuni.
Simptomele refluxului acid sau gastro-esofagian includ in general arsuri, sughituri si un gust metalic in gura si sunt o problema cu care fiecare dintre noi s-a confruntat cel putin o data in viata. Daca ai insa parte de un reflux gastro-esofagian persistent sau de aparitia recurenta foarte frecventa a “arsurilor”, trebuie sa mergi la medic. Insa daca problema nu este atat de deranjanta, vei constata ca remediile casnice sunt suficiente pentru reducerea refluxului gastro-esofagian si pentru ameliorarea simptomelor.
Iata mai jos 11 remedii casnice pe care le poti incerca pentru a ameliora aceasta problema.
Ce este refluxul acid?
Refluxul acid cunoscut medical si ca reflux gastro-esofagian, apare atunci cand acidul ajunge din stomac in esofag. Desi cu totii ne-am confruntat cu refluxul acid la un moment dat, exista anumite categorii care sunt mai predispose la refluxul acid: femei insarcinate, pacientii astmatici, persoanele supraponderale. De asemenea, exista anumite diete care pot declansa refluxul acid.
Daca refluxul acid apare frecvent, e posibil sa suferi de boala refluxului gastro-esofagian (GERD), care poate cauza complicatii pe termen lung. Daca te ingrijoreaza simptomele din acest spectru, stai de vorba negresit cu un medic.
Remedii naturale pentru refluxul acid
Iata cele cateva remedii casnice pe care le poti incerca pentru a trata sau ameliora simptomele refluxului acid.
1. Lasa-te de fumat
Foarte multe cercetari au confirmat ca fumatul este daunator pentru sanatate, insa e foarte posibil sa nu fi stiut pana acum ca fumatul, chiar si cel pasiv, poate accentua si refluxul acid.
Sfincterul esofagian inferior (LES) este valva dintre esofag si stomac ce impiedica acidul gastric sa ajunga inapoi in esofag.
Potrivit unui review din 2015, fumatul reduce presiunea LES, facand posibil refluxul acid. Renuntarea la fumat ar trebui sa normalizeze aceasta presiune, reducand probabilitatea refluxului acid.
2. Tehnici de calmare
Concentrarea pe disconfortul cauzat de refluxul acid poate duce la anxietate si poate inrautati modul in care te simti. Daca resimti o stare de anxietate, poti incerca tehnici de respiratie in cutie pentru a gestiona respiratia rapida si ameteala ce pot aparea odata cu anxietatea.
Desi faptul ca iti mentii calmul nu va stopa refluxul acid, te poate ajuta sa eviti simptome mai grave.
Un articol publicat in 2013 in Cognitive Behaviour Therapy sugereaza ca tehnicile de relaxare aplicate sunt printre cele mai eficiente moduri de a combate anxietatea.
3. Evita ingredientele care cauzeaza refluxul
Cercetarile arata ca anumite alimente reduc tonifierea sfincterului esofagian inferior si pot cauza iritare. Poti incerca sa elimini din dieta alimentele care declanseaza refluxul, pentru a vedea daca in acest fel vei reduce simptomele refluxului acid.
Printre alimentele responsabile pentru acest efect se numara: cafeaua, alcoolul, menta, rosiile, alimentele grase si alimentele picante.
4. Include ghimbirul in dieta
Exista cercetari care sugereaza ca ghimbirul poate fi benefic pentru stari de greata, voma si alte simptome, desi numarul limitat de dovezi existente inseamna ca va fi nevoie de mai multe cercetari pentru a confirma aceste beneficii.
Pornind de la dovezile existente, cercetarile sugereaza o doza zilnica de 1500 de miligrame. Este posibil ca un aport mai mare sa aiba efecte adverse.
Ghimbirul este un ingredient usor de inclus in dieta. Iata cateva idei pe care le poti incerca:
- Adauga ghimbir in apa fierbinte pentru a face ceai de ghimbir.
- Adauga ghimbir intr-un amestec stir-fry.
- Fierbe ghimbirul in supa.
- Razuieste ghimbirul crud peste salate sau cereale.
Daca nu iti place gustul ghimbirului, il poti masca incluzandu-l in retete alaturi de alte arome puternice.
5. Mananca mai devreme
Potrivit unui studiu din 2013, persoanele care au mers la somn in decurs de trei ore de la ultima masa au avut un risc mai mare de GERD recurent. Lasand insa o pauza mai mare intre cina si ora de culcare, vei da corpului tau mai mult timp sa digere mancarea. In plus, daca stai in picioare iti vei ajuta organismul sa digere mancarea in mod adecvat.
Digestia sanatoasa a alimentelor poate reduce probabilitatea refluxului acid.
6. Mentine o greutate moderata
O dieta echilibrata este esentiala pentru sanatatea generala si te poate ajuta sa iti gestionezi greutatea.
Recomandarile de Dieta pentru Americani pentru 2020-2025 arata ca 74% dintre toti adultii din SUA sunt supraponderali sau obezi.
Potrivit Coalitiei pentru Actiune impotriva Obezitatii din SUA, refluxul acid apare mai frecvent in randul adultilor care au un indice de masa corporala mare sau obezitate. Motivul pare sa fie excesul de grasime din jurul zonei abdominale, care pune presiune pe stomac, facand organismul sa munceasca mai mult pentru a mentine acidul in partea de jos a abdomenului.
Persoanele cu un indice de masa corporala mare pot constata ca obtinerea si mentinerea unei greutati moderate le poate ajuta sa reduca frecventa refluxului acid.
Este important sa te concentrezi intotdeauna pe moduri sigure de a slabi, pentru ca slabind prea rapid te vei confrunta si cu probleme de sanatate.
7. Mesteca guma fara zahar dupa mese
Un studiu mai vechi, din 2005, a aratat ca guma de mestecat poate creste frecventa de inghitire, imbunatatind astfel rata de eliminare a refluxului. In plus, mestecarea stimuleaza si productia de saliva, care te ajuta sa neutralizezi acidul gastric.
Cu toate acestea, este important sa eviti guma cu zahar, care poate inrautati simptomele sau poate cauza carii dentare.
Evita guma cu aroma de menta, pentru ca menta poate agrava simptomele refluxului acid.
8. Poarta haine mai largi
Hainele stramte, asa cum sunt curelele, jeansii sau alte haine mulate in zona abdomenului si taliei pot pune o presiune suplimentara pe abdomen. Aceasta presiune cunoscuta sub denumirea de presiune intragastrica poate declansa refluxul acid.
Poti incerca sa porti haine mai lejere pentru a elibera presiunea de pe zona abdominala.
9. Incearca ceaiul din plante
Unele bauturi, inclusiv cafeaua si alcoolul, pot agrava simptomele refluxului acid. Inlocuind aceste bauturi cu ceai din plante fara cafeina vei reusi sa reduci probabilitatea refluxului acid.
Ceaiurile din plante pot imbunatati, de asemenea, digestia si pot ameliora simptome precum ameteala sau greata.
Printre ceaiurile populare se numara ceaiul de musetel, ceaiul de lemn dulce, ceaiul de fenicul si ceaiurile de fructe. E mai bine sa eviti ceaiurile de menta, care pot declansa refluxul acid.
10. Introdu in dieta alimente bogate in fibre
Fibrele sunt o parte importanta a oricarei diete sanatoase. Ele te pot ajuta sa te simti plin si pot sustine digestia, ameliorand simptomele refluxului acid.
Alimentele bogate in fibre pe care le poti include in dieta sunt: cereale din faina integrala pentru micul dejun, porridge, paine din grane, paste din faina integrala, faina de bulgur, orez brun, coaja de cartofi (de la cartofii copti, de pilda), fasole, linte, naut, broccoli.
11. Tine un jurnal
Tinand un jurnal si urmarind momentele in care apare refluxul acid vei simti ca detii controlul asupra corpului tau.
Alaturi de simptome poti nota in jurnal alimentele pe care le-ai mancat si orice alte schimbari ce tin de comportamente sau obiceiuri. Aceasta abordare te poate ajuta sa identifici factorii declansatori ai refluxului acid, astfel incat sa ii poti evita pentru a preveni o noua aparitie a refluxului acid.
Cu toate acestea, factorii declansatori ai refluxului acid variaza de la o persoana la alta si pot sa nu fie intotdeauna evidenti.
Daca nu poti identifica si elimina factorii care cauzeaza sau inrautatesc refluxul acid, sau daca iti faci griji cu privire la alte simptome, mergi la medic. Poti avea GERD sau alta problema de sanatate. Un medic iti poate diagnostica problema si te poate ajuta cu un plan de tratament.
Concluzie
Remediile naturale pot fi un mod rapid, ieftin si eficient de a trata refluxul acid. Micile schimbari ce tin de dieta sau de obiceiurile zilnice pot ameliora simptomele fara a mai fi nevoie sa mergi la medic.
Cu toate acestea, este important sa fii constient de agravarea sau persistenta refluxului acid, ceea ce poate fi un indiciu ca ai GERD sau o alta afectiune. Daca iti faci griji cu privire la simptomele cu care te confrunti, mergi la medic cat mai curand.
Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/natural-remedies-for-acid-reflux#summary
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.