Manusile de protectie chimica fac parte din echipamentul individual de protectie sau EIP. Sunt accesorii, in general reglementate de diferite standarde, si utilizate intr-un cadru profesional pentru a nu expune lucratorii la riscuri pentru sanatatea lor.
Ca parte a acestor manusi speciale, protejeaza utilizatorul de ranile care pot aparea ca urmare a contactului cu pielea cu substante chimice periculoase si/sau iritante.
Astfel, in industria farmaceutica, in laboratoare, in industria auto sau alimentara, este recomandabil sa portii manusi de protectie chimica pentru a evita otravirea, arsurile, iritatiile sau bolile de piele.
Ce standarde se aplica manusilor de protectie chimica?
Manusile de protectie chimica trebuie supuse testelor standardului EN 374 care urmeaza sa fie comercializate. Este o obligatie legala de care producatorii nu pot deroga. Astfel, standardul EN 374 permite in special:
• Testarea manusilor pentru a evalua rezistenta lor impotriva patrunderii microorganismelor si a substantelor chimice.
• Pentru a testa manusile pentru a evalua rezistenta lor la contactul cu 18 substante chimice cunoscute ca fiind periculoase, toxice sau iritante.
Datorita acestor numeroase teste, manusile de protectie chimica sunt acum clasificate in 3 categorii:
• Categoria de tip A: acestea sunt cele mai rezistente manusi, capabile sa protejeze purtatorul de patrunderea a cel putin 6 substante chimice pentru o durata minima de 30 de minute.
• Categoria de tip B: manusile sunt capabile sa reziste patrunderii a cel putin 3 substante chimice, pentru o perioada de cel putin 30 de minute.
• Categoria de tip C: Manusile sunt capabile sa reziste la patrunderea a cel putin o substanta chimica, pentru o perioada minima de 10 minute.
Atentie: In ceea ce priveste manusile de protectie chimica de tip B si C, acestea sunt de obicei manusi de unica folosinta pe care nu le poti reutiliza fara a risca contaminarea cu o substanta chimica periculoasa sau iritanta.
In orice caz, trebuie sa iti verifici manusile inainte de fiecare utilizare, chiar daca acestea sunt noi. In cazul manipularii substantelor chimice, chiar si o micro-rupere ar putea pune in pericol utilizatorul. Daca ai dubii, nu ezita sa il modifici si sa raportezi defectul de fabricatie.
Ce materiale sunt preferate pentru manusile de protectie chimica?
Daca esti in cautarea unor manusi de protectie chimica de inalta performanta, se recomanda sa alegi urmatoarele materiale:
• PVC (numit si „vinil”): se stie ca acest material protejeaza impotriva alcoolului, acizilor si bazelor.
• Butil: material foarte rezistent care protejeaza purtatorul impotriva produselor agresive si toxice.
• Latex: daca acest material nu este recomandat pentru substantele chimice grase si uleioase, este totusi foarte eficient impotriva altora, pe langa rezistenta la rupere. Poti alege un set manusi de unica folosinta din latex nepudrate.
• Nitril: este utilizat la proiectarea multor manusi de protectie si este deosebit de rezistent la hidrocarburi.
• Neopren: la fel ca PVC-ul, neoprenul este un material rezistent la alcool si baze.
Inainte de a face alegerea, sfatul este sa afli pe larg despre rezistenta fiecarei perechi de manusi de protectie chimica, pentru a alege cea mai buna optiune. Nu ezita sa intrebi furnizorul in caz de indoiala.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.