In multe ramuri ale industriei, masurarea nivelului este o parte integranta a controlului procesului. Senzorii de nivel utilizati pentru aceasta cauza pot fi impartiti in doua categorii principale. Senzorii pentru masurarea nivelului punctului sunt folositi pentru a monitoriza nivelul unui container la inaltimea dorita.
Astfel de senzori sunt utilizati in principal pentru a declansa o alarma de indata ce nivelul maxim prescris este depasit sau nivelul minim scade. Senzorii pentru masurarea continua a nivelului pe de alta parte, sunt mai exigenti si permit monitorizarea nivelului pe intreaga inaltime a containerului.
Acestia determina nivelul continuu in intregul domeniu de masurare, in loc de doar la o singura inaltime specificata. Semnalul analogic de iesire corespunde direct nivelului curent al containerului.
Pentru a configura un sistem pentru gestionare a nivelului, semnalul de iesire este integrat in bucla de control a controlului procesului si valoarea respectiva este de asemenea, afisata pe un afisaj.
Mai multe informatii despre masurarea nivelului
Comutator plutitor
Cu acesti senzori Sensodata pentru monitorizarea nivelului spotului, un flotor magnetic se misca cu nivelul lichidului in sus sau in jos, si in acest fel, activeaza un comutator reed inchis ermetic situat in componenta stationara a sistemului.
Aceasta versiune simpla, cu intretinere redusa, poate fi instalata cu usurinta, minimizeaza influenta socurilor, vibratiilor si schimbarilor de presiune; si este, de asemenea se potriveste pentru diverse medii. Comutatorul reed poate fi proiectat ca un contact NC / NO unipolar (SPST) sau un contact de comutare unipolar (SPDT).
Senzori cu ultrasunete fara contact pentru masurarea nivelului
Reprezentantii tipici ai acestui tip de senzor constau intr-un procesor de semnal pentru semnalele analogice, microprocesorul, un comutator BCD pentru setarea intervalului si un driver de iesire.
Pentru a emite semnalul ultrasonic pe suprafata lichidului, semnalele de transmisie sunt alimentate impreuna cu un semnal de ceas de la microprocesor la senzor prin intermediul procesorului de semnal.
Senzorul preia semnalul reflectat de la suprafata lichidului si transmite acest semnal inapoi catre microprocesor, care il foloseste pentru a calcula distanta dintre senzor si nivelul lichidului. Prin actualizarea regulata a semnalelor receptionate, microprocesorul poate determina apoi valorile medii pentru nivelul de umplere.
In cazul unui senzor care a fost special creat pentru masurarea continua a nivelului, microprocesorul converteste valoarea medie liniar intr-un semnal analog intre 4 si 20 mA care corespunde nivelului lichidului. Daca ecoul de la nivelul lichidului nu revine la senzor in opt secunde, semnalul analog scade la o valoare sub 4 mA.
Acest lucru semnaleaza ca nivelul de umplere a scazut sub minim sau ca conducta este goala. In cazul unui senzor pentru masurarea selectiva a nivelului, microprocesorul compara valoarea medie cu setarea comutatorului de gama BCD si actioneaza un releu de iesire pentru a indica daca este depasit nivelul maxim sau minim. O pierdere de semnal mai mare de opt secunde va anula functionarea releului si o va readuce la starea initiala.
Senzori cu ultrasunete pe baza de contact pentru masurarea nivelului
Un dispozitiv cu ultrasunete de economisire a energiei integrat in astfel de senzori permite masurarea nivelului lichidului in puncte specifice. Deoarece senzorii cu ultrasunete pe baza de contact sunt instalati permanent si au propriul amplificator cu tranzistor, nu necesita piese in miscare sau calibrare.
De asemenea, acesti senzori Sensodata sunt echipati de obicei cu conexiuni pentru sursa de alimentare si comenzi externe. In interiorul senzorului, semnalul ultrasonic traverseaza un spatiu de 12,7 mm (1/2 inch).
Daca acesta este umplut cu lichid, releele sunt activate corespunzator. Punctul relevant pentru masurarea nivelului lichidului este situat la jumatatea distantei in cazul senzorilor montati orizontal, dar la capatul superior al decalajului in cazul senzorilor montati vertical.
Astfel de senzori sunt utilizati pentru actionarea automata a pompelor si electrovalvelor, precum si pentru iesirea semnalelor de alarma atunci cand nivelurile limita specificate in rezervoare si conducte sunt depasite sau nu sunt atinse.
Doi dintre acesti senzori ar fi necesari pentru umplerea si golirea rezervoarelor si pentru dozarea lichidelor. Sunt potriviti pentru majoritatea lichidelor, deoarece sunt insensibili la depozite, picaturi, spuma si vapori. Cu toate acestea, lichidele cu un continut ridicat de aer si lichidele care, datorita vascozitatii lor pot infunda spatiul din senzor, pot cauza probleme.
Sonda poate fi facuta rigida sau flexibila, iar firul conductor are adesea o izolatie PTFE. Utilizarea unei sonde din otel inoxidabil ofera sensibilitatea suplimentara necesara pentru masurarea lichidelor cu lipsa de conductivitate electrica, consistenta granulara sau permitivitate scazuta (numarul de permitivitate mai mic de 4).
Sondele flexibile intra in joc atunci cand nu exista suficient spatiu pentru sondele rigide sau aplicatia respectiva necesita sonde extrem de lungi. Sondele rigide ofera avantajul unei stabilitati mai mari, in special in sistemele cu turbulenta, deoarece miscarile inainte si inapoi ale unei sonde flexibile pot duce la fluctuatii ale semnalului.
Cu ajutorul unor astfel de senzori Sensodata pe care i-am amintit in randurile anterioare ale acestui articol, se poate masura nivelul.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.