În lumea vinurilor rose, nu toate sunt făcute la fel și contrar părerilor populare, acestea sunt mult mai complexe decât se crede. Există diferite metode prin care se dă viață vinului rose, însă două sunt cel mai des întâlnite: presarea directă și amestecarea cu vinul alb.
Presarea directă
Aceasta este cea mai comună metodă, iar numele este sugestiv. Procesul presupune presarea strugurilor, iar timpul petrecut de suc în contact cu pielița boabelor determină culoarea vinului. O expunere mai lungă presupune ca vinul va avea nuanțe mai închise. În diferite regiuni din Franța, această metodă se execută fără contact între suc și pielița boabelor, ceea ce dă viață unor vinuri foarte deschise la culoare.
Amestecarea cu vinul alb
Această metodă presupune amestecul vinurilor roșii cu cele albe, astfel încât să se obțină unele rose. Sunt puțini cei care știu că procedura este populară în renumita regiune Champagne din Franța unde condițiile climatice sunt mai puțin prietenoase și este dificil pentru strugurii roșii să ajungă la maturitate. Astfel, în vederea obținerii nuanței dorite, vinificatorii adaugă cantități reduse de vin roșu, de regulă Pinot Noir, și astfel obțin șampania rose.
Nu toate vinurile rose sunt dulci
Sunt mulți cei care consideră că vinurile rose sunt dulci, însă în realitate majoritatea sunt seci. Totuși, acestea sunt fructate și ne poartă cu gândul către citrice, căpșuni, pepene, fructe tropicale și nu numai, fapt care poate da o senzație de dulce. În schimb, vinul dulce este cel care conține mai mult zahăr rezidual, pe când cele seci au o concentrație mai mică de zaharuri și astfel cele două tipuri de vin pot fi deosebite.
Nuanța nu dictează tipul vinului
De asemenea, există o preconcepție conform căreia vinurile rose închise la culoare sunt mai dulci decât cele deschise, iar nuanța nu are nicio legătură cu privire la calitatea vinului.
Comanda un vin rose demisec de înaltă calitate din magazinul online al Cramei Budureasca pentru că aici ai toate șansele să găsești exact ceea ce îți dorești. Vinurile rose demiseci se bucură de o popularitate foarte mare în ultimii ani în România, fiind o alegere excelentă pentru cei care își doresc un vin plin de prospețime, aromat și cu efect răcoritor. Acestea sunt la mare căutare în special în lunile călduroase de vară, dar se pot dovedi a fi excelente și în restul anului. Unul dintre marile plusuri este reprezentat de versatilitatea la capitolul asocieri culinare pentru că vinurile rose își găsesc mereu locul și se potrivesc în nenumărate contexte.
De exemplu, acestea pot fi adiția perfectă unei seri romantice în doi, a unei cine excelente la restaurantul preferat, fie la o sesiune de jocuri de societate în compania prietenilor. Vinurile rose demiseci produse de Crama Budureasca sunt renumite pentru calitatea lor, fiind premium, iar pentru obținerea lor se folosesc doar cei mai buni struguri roșii, fie că vorbim de cupaje, fie de soiuri pure.
Unul dintre cele mai apreciate vinuri rose demiseci este Rose din gama Budureasca Clasic, care a prins viață din amestecul perfect a patru soiuri de struguri, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot si Pinot Noir. Rezultatul este un vin excelent cu o frumoasă culoare roz pal, având arome fructate de fragi, zmeură și cirese completate cu note discrete de trandafir. Gustul fructelor este bine echilibrat, aciditatea fiind proaspătă, iar postgustul lung, curat.
Rose din gama Budureasca Clasic este un vin plin de eleganță, ușor de consumat, care strălucește alături de preparate din fructe de mare, mezeluri, brânzeturi sau salate. Pentru etalarea tuturor calităților sale se recomandă servirea la o temperatură între 7 și 9 grade.
Ce vinuri vrei să încerci?
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.