Sistemele de monitorizare a pacientilor fara contact direct, precum si aplicatiile pentru sanatate destinate telefoanelor smart, joaca un rol extrem de important in razboiul actual impotriva COVID-19. Aceasta este concluzia unui raport recent, dat publicitatii de Frost&Sullivan.
Potrivit analizei Frost&Sullivan, tehnologiile de monitorizare a pacientilor fara un contact direct graviteaza in jurul utilizarii platformelor video si a celor bazate pe mobil, care incorporeaza tehnologii avansate, precum invatarea automata si algoritmii de inteligenta artificiala.
Raportul prognozeaza o indepartare de tehnologia portabila, despre care spune ca poate fi incomoda, scumpa si ca poate avea o utilizare limitata, si o mai mare apropiere de tehologia non – contat, care dispune de avantajele faptului ca este multifunctionala si accesibila.
Device-urile portabile, precum ceasurile si bratarile smart, au beneficiat de o acceptare uriasa la nivelul industriei sanatatii, datorita capacitatii lor de a monitoriza in mod continuu diversi parametri de sanatate, dar si faptului ca pot oferi informatii valoroase furnizorilor de servicii medicale in orice moment, fara sa fie necesare vizitele la cabinet.
Insa chiar si in conditiile adoptarii uriase in piata a acestor device-uri, pacientii continua sa se planga de inconveniente si probleme de confort legate de purtarea pentru o perioada lunga a acestor dispozitive. De asemenea, costurile ridicate ale acestor device-uri restrictioneaza si ele disponibilitatea lor pentru pacientii cu situatii financiare precare… Cercetatorii si companiile din domeniul tehnologiei au incercat, asadar, sa vina cu solutii inovatoare de monitorizare non – contact a pacientului.
Intitulat “Tehnologii avansate de monitorizare fara contact a pacientului: O noua paradigma in urmarirea pacientului in cadrul sistemului sanitar”, raportul este disponibil ca parte a programului global Frost&Sullivan Serviciul de Parteneriat de Dezvoltare TechVision.
Studiul sugereaza ca in vederea oportunitatilor viitoare de venit, jucatorii de pe piata ar trebui sa exploreze domenii noi, precum:
- Tehnologia analizei sunetului, in vederea monitorizarii la distanta a pacientilor cu gripa, in functie de tusea acestora.
- Tehnologia de monitorizare bazata pe video, fara contact direct, care poate diagnostica stresul mental prin detectarea semnelor fiziologice si emotionale ale acestuia, printre care se numara si depresia, furia si nelinistea.
- Tehnologia senzorilor radio, care poate urmari respiratia si ritmul cardiac pentru a depista simptomele unor boli respiratorii precum astmul, boala pulmonara obstructiva cronica – COPD si COVID-19.
- Tehnologia non-contact bazata pe senzori, care poate urmari ritmul cardiac, ritmul respirator, precum si presiunea sanguina, pentru persoanele interesate de sanatate si de fitness.
- Piata tele-medicinei, care va avea parte de o evolutie semnificativa datorita tehnologiei platformelor mobile.
De ce conteaza?
Pandemia COVID-19 a reprezentat o oportunitate pentru tehnologiile avand ca scop monitorizarea pacientilor fara contact direct, ceea ce ar putea facilita depistarea timpurie a complicatiilor respiratorii la pacientii suspecti, reducand in acelasi timp sansele de infectare in randul medicilor si celorlalti angajati din sistemul de sanatate.
“Aceste tehnologii pot fi sustinute, de asemenea, si de catre companiile farmaceutice, in monitorizarea rezultatelor medicamentelor dezvoltate de acestea” este de parere Ashish Kaul, analist cercetator senior tehnic la Frost&Sullivan.
Contextul mai amplu
Tele-medicina a avut parte de un val imens de adoptare in decursul ultimelor luni, in perioada pandemiei provocate de Noul Coronavirus, potrivit fondatorului Digital Health Connector, Aline Noizet. Ea citeaza exemple precum Binah.ai, care foloseste inteligenta artificala si procesarea semnalului pentru a evalua functiile vitale ale pacientilor, prin intermediul unei camere a unui telefon smart, si Tytocare, care a dezvoltat un device pe care pacientii il pot folosi acasa in timpul unei teleconferinte, pentru a masura functiile vitale.
De asemenea, de un val mare de acceptare au avut parte si platformele de sanatate care sunt folosite pentru a combate instalarea unei stari proaste de sanatate mentala in perioada pandemiei. Un astfel de exemplu este startupul suedez Flow, destinat persoanelor preocupate de sanatatea lor mentala, care a lansat o aplicatie pentru persoanele afectate de depresie, inclusa recent in libraria aplicatiei ORCHA, permitand astfel medicilor britanici sa o recomande pacientilor lor.
Oficial
Ashish Kaul este de parere ca “industria medicala incepe sa se concentreze pe solutii de monitorizare la distanta, bazate pe valori, care pun pacientul in prim planul atentiei, oferind un impuls in ceea ce priveste cercetarea tehnologiilor non-contact de monitorizare”. Tehnologiile fara contact direct sunt discrete, eficiente din punct de vedere al costurilor si pot fi folosite pentru a monitoriza mai multi utilizatori, ceea ce le face o solutie eficienta pentru monitorizarea in masa a pacientilor.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.