Oamenii care dorm cu lumina aprinsa isi pot mentine sistemul nervos in stare de alerta fara sa vrea, sugereaza un studiu de dimensiuni mici.
Studiul, efectuat pe un esantion de 20 de adulti sanatosi a constatat o singura noapte de somn cu luminile aprinse a determinat schimbari in ceea ce priveste functionarea indivizilor: ritmul cardiac a ramas crescut in timpul somnului, comparativ cu o noapte cu luminile stinse. In plus, in dimineata urmatoare ei au produs mai multa insulina – hormonul care regleaza nivelul zaharului din sange.
Efectele nu au fost dramatice. Insa este foarte normal sa credem ca efectele mici, noapte de noapte, ar putea afecta in cele din urma sanatatea unei persoane, spune cercetatorul principal, Dr. Phyllis Zee. „Studiul nu dovedeste acest lucru, si tocmai de aceea e nevoie de mai multe cercetari pentru a analiza cronicitatea”, atrage atentia Zee, sefa departamentului de Medicina Somnului la Facultatea de Medicina Feinberg, de la Universitatea Northwestern din Chicago.
Ea a mai adaugat, insa, ca exista putine dezavantaje ale reducerii luminii inainte de a merge la culcare. “Nu cred ca oamenii trebuie sa doarma intr-un intuneric total” a spus Zee, care noteaza ca pana si stramosii nostri, care erau lipsiti complet de tehnologie, erau expusi la lumina lunii
Asadar, daca e nevoie de o lumina de veghe pentru siguranta, ea poate fi pastrata. “Doar sa fie mai putin intensa, si sa o pui mai aproape de podea. O lumina la capatul rosu/chihlimbar al spectrului este mai benefica decat o lumina alba sau albastra, pentru ca este mai putin excitanta pentru creier” a adaugat Zee.
Se stie foarte bine ca oamenii au nevoie de expunere la lumina soarelui in timpul zilei si de intuneric noaptea, pentru a mentine ritmurile circadiene ale organismului in stare optima de functionare. Aceste ritmuri – care sunt ca niste ceasuri interne – contribuie la reglarea proceselor din organism – inclusiv somn, metabolism si productia de hormoni.
Dar indivizii moderni sunt expusi la tot felul de lumini artificiale in cursul noptii, iar cercetarile au indicat tot felul de pericole. Expunerea la lumina albastra produsa de device-urile electronice poate fi extrem de problematica: ea suprima secretarea hormonului somnului, melatonina, facandu-ne sa ne simtim mai alerti cand ar trebui sa ne relaxam.
Cercetarile pe marginea potentialelor efecte ale luminii artificiale in timpul somnului sunt destul de putine. Tocmai de aceea, Zee si colegii sai au recrutat 20 de adulti tineri sanatosi pentru un studiu de laborator cu privire la somn. Zece dintre participantii la studiu au petrecut doua nopti la rand dormind doar cu o lumina slaba. Ceilalti 10 au avut parte de o lumina slaba pentru o noapte, dar in a doua noapte au dormit cu luminile de sus aprinse – suficient cat sa creeze o lumina moderata in toata camera.
Cercetatorii au descoperit ca aceasta stare a luminilor a determinat in medie o crestere mica a ritmului cardiac al voluntarilor, precum si o scadere a variabilitatii ritmului cardiac (un efect negativ). De asemenea, ea a marit rezistenta organismului la efectele insulinei in dimineata urmatoare. Daca persista, rezistenta la insulina poate fi un precursor al diabetului de tip 2.
„Aceste rezultate ne fac sa credem ca, biologic vorbind, expunerea la lumina in timpul noptii ar putea creste riscul de diabet si de afectiuni cardiovasculare”, spune fostul presedinte al consiliului de administratie al Academiei Americane de Medicina a Somnului, dr. Kannan Ramar.
Ramar a subliniat insa ca studiul amintit nu dovedeste acest lucru. Cu toate acestea, el a fost de acord ca este mai intelept sa mentii luminile din dormitor la o intensitate redusa, si televizoarele si telefoanele cat mai departe de pat.
Trebuie precizat insa ca participantii voluntari la studiu nu au fost deranjati de prezenta luminii, ei considerand chiar ca au dormit destul de bine, precizeaza Zee.
De asemenea, lumina nu a perturbat nici nivelul de melatonina al participantilor la studiu. Zee spune inca ca “efectele asupra ritmului cardiac si insulinei sugereaza ca lumina activeaza sistemul nervos simpatic, care ne mentine in alerta si care este de obicei activ in timpul zilei.
Studiul, publicat pe 14 martie in “Proceedings of the National Academy of Sciences” (Lucrarile Academiei Nationale de Stiinte) nu este primul care sugereaza efectele negative ale dormitului cu luminile aprinse.
Un studiu din 2019 efectuat in randul femeilor din SUA a constatat ca persoanele care au dormit cu lumina sau televizorul aprins au avut tendinta de a castiga mai mult in greutate in timp si mai multe sanse sa devina obeze, in comparatie cu cele care au dormit cu lumina stinsa.
Insa au fost putine cercetari de laborator care sa caute mecanisme potentiale, este de parere Matt Lehrer, profesor asistent la Universitatea din Pittsburgh, care studiaza somnul si ritmurile circadiene. Acesta a spus despre noul studiu ca este “un pas benefic inainte”.
Lehrer mai spune ca cercetarile viitoare ar putea include persoane care au deja rezistenta la insulina si un nivel ridicat al glicemiei, pentru a vedea daca somnul cu lumina aprinsa (sau cu televizorul aprins) le agraveaza sau nu problema.
In comparatie cu alti factori ce tin de stilul de viata (precum dieta si exercitiile fizice), se cunosc putine lucruri cu privire la efectele pe care le are expunerea la lumina asupra sanatatii, a subliniat Lehrer. Insa, chiar si asa, el atrage atentia oamenilor ca ar trebui sa constientizeze importanta acesteia.
Zee a fost de acord si a subliniat ca expunerea la lumina soarelui in timpul zilei este la fel de importanta ca si limitarea luminii artificiale noaptea.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.