Materialele textile sunt fabricate din cele mai fine si mai lungi fibre posibile. Folosind diverse tehnici, aceste fibre pot fi conectate pentru a forma o suprafata stabila, un „material textil”, un material care ulterior poate fi folosit pentru confectionarea diferitelor produse.
Probabil ca cea mai veche tehnica este impaslirea. Firele de animale care sunt fin descuamate la suprafata (in principal din oi) sunt incurcate pana cand sunt strans legate.
De obicei insa, mai intai aveti nevoie de un fir pentru productia de textile. Acest lucru este realizat din fibre individuale care au de obicei doar cativa centimetri lungime, adica filate.
Firele pot fi realizate din par de animal (lana), fibre vegetale (de exemplu, bumbac) sau plastic (de exemplu, poliester). Unele fire nu sunt filate din fibre scurte, ci constau intr-un material practic nesfarsit. Exemple sunt matasea sau unele fibre sintetice.
Pentru a crea suprafata dorita, firele sunt fie incrucisate alternativ in diferite modele (aceasta practica se numeste tesut), fie impletite (aceasta tehnica se numeste tricotat). Majoritatea textilelor sunt realizate din tesaturi sau tricotate.
In functie de utilizare, textilele sunt denumite ca artucole de imbracaminte (purtate pe corp) sau textile pentru casa (lenjerie de pat, perdele, huse de mobilier etc.).
Exista de asemenea o multitudine de alte aplicatii: de la baloane cu aer cald la corturi si centuri de siguranta in masini; toate acestea fiind facute din materialele textile care mai sunt de asemenea, utilizate pentru o gama larga de scopuri tehnice solicitante.
Ce tipuri de fibre exista?
In principiu, se poate face o distinctie intre fibrele naturale si fibrele sintetice. Pentru o lunga perioada de timp, consumatorii au asimilat fibrele sintetice cu calitatea slaba. Este clar ca astazi nu mai este cazul. Camasa de nailon ingalbenita care se lipeste de piele nu mai este de mult timp pe piata.
Fibrele sunt de asemenea diferentiate in functie de faptul ca sunt scurte sau nesfarsite. Cu exceptia matasii, toate fibrele naturale sunt relativ scurte, adica lungimea lor este de doar cativa centimetri. Fibrele sintetice sunt de obicei facute “fara sfarsit”. Cu toate acestea, acestea sunt apoi taiate in fibre discontinue si filate.
Recent, asa-numitele microfibre au fost oferite din ce in ce mai mult. Microfibrele sunt intotdeauna fibre sintetice. Sunt mai fine decat cele mai fine fibre naturale (adica matasea) si prin urmare, au proprietati foarte speciale, de exemplu, sunt foarte confortabile de purtat pe piele.
Cea mai comuna si cunoscuta fibra naturala este bumbacul. In plus, exista mai presus de toate inul, care este placut rece vara, dar exista de-asemnea si lana care este termoizolanta, si care este predispusa la sifonare.
Diferite tipuri de animale produc lana. Cea mai comuna este lana de oaie. Cu cat fibra de lana este mai fina (mai subtire), cu atat este mai buna calitatea. Exista si alte exemple cum ar fi angora (iepuri), mohair sau casmir (ambele capre speciale).
In ceea ce priveste fibrele sintetice, poliesterul, nylonul (poliamida) si de asemenea, poliacrilicul sunt lideri. Ca o fibra elastica, poliuretanul sintetic (elastanul) este combinat cu fibre sintetice si naturale daca imbracamintea trebuie sa se potriveasca perfect.
Pentru a produce vascoza, celuloza naturala a plantelor este dizolvata chimic, apoi „regenerata” si filata ca o fibra sintetica. Prin urmare, microfibrele pot fi fabricate si din vascoza.
Provoaca alergii aceste tesaturi?
Daca va intrebati acest lucru, exista si situatii in care aceste tesaturi pot provoca alergii cum ar fi pielea inrosita de exemplu sau iritatiile. Ele pot fi cauzate de suprafete dure, rigide, de cusaturi nefavorabile sau de fibre abrazive, cum ar fi lana de oaie. Astfel de fenomene pot fi severe, dar nu sunt cauzate de declansatorii de alergii chimice.
Nici pericolul suspectat de reziduuri de detergenti nu poate fi confirmat in practica. Cu toate acestea, daca sunteti deja alergic la un parfum, ar trebui sa il evitati si in detergenti si agenti de curatare. Cel mai bine este sa folositi detergenti care nu contin parfumuri sau coloranti.
De ce trebuie sa spal textile diferit?
Exista diferite detergenti si programe de spalare pentru textile. De exemplu, detergentii de matase sau lana nu contin enzime de descompunere pentru proteine (proteaze), deoarece matasea si lana constau in proteine. Detergentii pentru rufele colorate nu contin nicio inalbitor care dauneaza culorii. Este foarte recomandat sa utilizati si detergentii furnizati pentru diferitele tipuri de rufe.
Programele de spalare difera in doua lucruri principale: temperatura de spalare si clasificarea ca „normala” sau „usor de intretinut”. Temperatura de spalare este importanta, de exemplu, pentru lana care simte peste 30 ° C. Fibrele sintetice precum nylonul (poliamida) se inmoaie din ce in ce mai mult la temperaturi ridicate si se pot colora.
Asadar, in momentul in care vine vorba despre tesaturi care pot fi folosite in diferite scopuri, acestea sunt cateva informatii de baza pe care este recomandat sa le cunoasteti inainte de a face o alegere.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.