Avem la dispozitie o multime de tipuri diferite de farfurii, indiferent daca luam masa la restaurant sau cumparam un set de vesela pentru bucatarie.
Cand participati la un eveniment sau cand luati masa la restaurant, exista, de obicei, multe feluri si tipuri de farfurii, de tacamuri si vesela. Este important pentru tine sa fii constient de diferitele tipuri si functii ale ustensilelor ceramice. Acest lucru este deosebit de important pentru a preveni jena in evenimente speciale sau formale in care vesela este diferita de ceea ce utilizati de obicei zilnic. Spre exemplu o Alege oala horeca poate fi o alegere perfecta pentru momentele in care ai nevoie sa gatesti in cantitati mari, dar in acelasi timp vei avea nevoie si de farfuriile potrivite.
Exista destul de multe tipuri de feluri de mancare sau seturi de tacamuri care sunt utilizate in mod obisnuit pentru a servi mancarea. In acest articol vom trece in revista 6 tipuri de vesela si functiile acestora:
- Farfurie pentru cina
Farfuria pentru cina este un tip de farfurie folosita pentru felurile principale. Farfuria medie masoara 11 sau 12 inci. Aceasta farfurie este cea mai folosita farfurie pe toata durata mesei si de obicei iese dupa salata. Multi aleg sa foloseasca aceleasi farfurii atat pentru pranz, cat si pentru cina.
- Farfurie pentru desert
Farfuriile de desert sunt de obicei folosite la banchetele formale si informale. Farfuria de desert este de obicei numita farfuria de pranz de catre producatori. Functia acesteia este destul de diversa. O poti folosi pentru gustari, aperitive si deserturi. Aceasta farfurie are aproximativ 18 cm in diametru. Poate fi folosita de obicei si la petreceri, nunti si altele.
- Farfurie pentru paine si unt
BnB inseamna paine si unt. Farfuria BnB, este o farfurie folosita pentru a pune paine si unt. Aceasta farfurie se mai numeste si “sfert de farfurie” sau farfurie laterala, deoarece de obicei este plasata langa furculita. Farfuria BnB este rotunda. Diferenta este ca are o dimensiune mica, care are aproximativ 15 cm in diametru.
- Farfurie/bol de supa
Farfuriile de supa au o forma diferita fata de alte tipuri deoarece este folosita pentru a contine alimente apoase precum supa. Forma urmeaza functia principala ca recipient pentru supa. Partea superioara a placii are un arc ca un castron.
Cu toate acestea, exista diferente intre tipurile de farfurii de ciorba pentru mesele formale si mesele informale. Pentru cine formale, farfuria de ciorba este de obicei mai scurta in inaltime.
- Bol de salata
Aceasta farfurie este de obicei folosita special pentru servirea salatelor. Farfuria de salata in sine are o forma rotunda cu doua tipuri de dimensiuni diferite. Primul tip este mai mare, avand o dimensiune de aproximativ 22 cm, iar al doilea tip mai mic, este de aproximativ 20 cm.
- Farfurie pentru aperitiv
Farfuria pentru aperitiv este un tip de farfurie care este disponibila in dimensiuni destul de diverse. Dimensiunea incepe de la 17 cm. Caracteristica acesteia este ca are de obicei un varf curbat, dar fara adancitura. Aceasta farfurie este aproape similara cu farfuria pentru paine si unt, si este doar putin mai mare decat farfuria BnB.
Istoria farfuriilor
Farfuriile sunt obiecte de uz casnic utilizate pentru servirea si consumul alimentelor. De-a lungul istoriei, farfuriile au evoluat si au devenit din ce in ce mai rafinate si mai variate in functie de cultura si perioada istorica. In acest eseu, vom explora istoria farfuriilor si cum acestea au evoluat de-a lungul timpului.
Primele farfurii erau facute din lut si au fost descoperite in siturile arheologice din zona Mesopotamiei si Egiptului Antic. Acestea erau mai degraba o forma de placi sau boluri, decat farfurii propriu-zise si erau utilizate pentru a servi alimentele, cum ar fi supele si cerealele.
In Grecia si Roma antice, farfuriile au evoluat si au devenit mai sofisticate, adesea decorate cu desene si motive artistice. Aceste farfurii erau facute din teracota sau argila si erau utilizate pentru a servi o varietate de alimente, de la fructe si legume la carne si peste.
In perioada medievala, farfuriile erau facute din lemn, iar acestea erau adesea decorativ sculptate si finisate cu ulei pentru a le face mai durabile. Aceste farfurii erau utilizate pentru a servi alimente la mesele de banket si la curtile nobililor.
In secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, farfuriile au evoluat intr-o varietate de stiluri si modele. Portelanul, ceramica si sticla au devenit materiale populare pentru fabricarea farfuriilor, iar acestea au devenit din ce in ce mai elaborate si mai decorative. In aceasta perioada, farfuriile erau adesea decorate cu imagini sau modele complexe si erau utilizate pentru a servi mancaruri rafinate in casele aristocratilor si in restaurantele de lux.
In secolul al XX-lea, farfuriile au devenit mai accesibile pentru toate clasele sociale, iar designul acestora s-a modernizat. Farfuriile din portelan si sticla colorata erau produse in serie, iar designul acestora se concentra mai mult pe functionalitate si mai putin pe decor.
Astazi, farfuriile sunt disponibile intr-o varietate de stiluri si modele si sunt produse dintr-o gama larga de materiale, inclusiv plastic, sticla, ceramica, portelan si metal. Farfuriile pot fi simple si functionale sau elaborate si decorative, iar acestea sunt utilizate in gospodarii, restaurante si alte institutii de servire a mesei.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.