Omenirea nu duce deloc lipsa de provocari. Unele dintre ele sunt printre noi de generatii intregi, ca de pilda foametea si bolile care afecteaza copiii din tarile cu venituri mici si medii.
Altele, asa cum sunt impactul climei aspra sistemului alimentar global si amenintarea potential iminenta a inteligentei artificiale necrutatoare, abia incep sa patrunda in constientul public.
Aceste provocari pot parea coplesitoare pentru observatorii intamplatori, lipsa aparenta de progres in cazul lor fiind deprimanta si demoralizatoare. Insa bezna mascheaza colaborarea tot mai mare dintre comunitatea filantropica si unele dintre cele mai inteligente minti din domeniul tehnologiei si stiintelor vietii. Aceasta colaborare ar putea contribui la rezolvarea unora dintre cele mai presante probleme ale planetei.
Iata mai jos patru domenii in care fundatiile nonprofit sau ONG-urile incheie parteneriate cu leaderii din domeniul tehnologiei chiar in acest moment, pentru a genera schimbare.
1. Lupta cu bolile vechi in tarile cu venituri mici si mijlocii
Bolile copilariei care pot fi prevenite prin vaccinare, cum ar fi rujeola si bolile transmisibile asociate cu saracia, precum tuberculoza, sunt rare in tarile cu venituri mai mari. Insa ele continua sa provoace o nefericire nespusa si moarte in mare parte din lume.
Masurile de sanatate publica simple (consumatoare de resurse intensive) pot reduce semnificativ numarul de boli care ar putea fi prevenite, precum rujeola si poliomielita. Istoricul indelungat al UNICEF in sensul educatiei publice si al campaniilor de acces la vaccinuri in Sudul Global a salvat nenumarate vieti, chiar daca schimbarile climatice si consecintele pandemiei de COVID-19 ameninta o parte din acest progres.
Unitatile de vaccinare si campaniile de constientizare nu pot merge prea departe, din pacate. Iar acolo unde acestea se clatina, parteneriatele inovatoare dintre inovatorii din domeniul tehnologiei si fundatiile filantropice create special pot prelua stafeta.
Institutul de Cercetare Medicala Bill si Melinda Gates (Gates MRI), de pilda, a colaborat recent cu Calibr, o divizie a Scripps Research, pentru a studia si, in cele din urma, pentru a comercializa un compus care ar putea imbunatati tratamentele actuale impotriva tuberculozei. Acest lucru ar schimba totul pentru populatiile vulnerabile din Africa si parti ale Asiei, unde tuberculoza este comuna si tratamentul este disponibil in mod inconsecvent.
2. Recrutarea gamerilor pentru progrese in medicina
In cateva zile de la izolare, oamenii de stiinta au secventiat intregul genom al SARS-CoV-2, virusul responsabil de COVID-19. Cu toate acestea, aceasta performanta impresionanta nu a reusit sa faca foarte multe, la inceput, pentru a favoriza intelegerea de catre comunitatea medicala a modului in care avanseaza boala COVID-19 sau pentru a imbunatati protocoalele de tratament. Imbunatatirea protocoalelor a venit abia dupa luni intregi de incercari si erori tragice in departamentele de urgenta supra-aglomerate.
Dar in primele zile ale pandemiei a aparut o colaborare neobisnuita, care probabil a salvat cateva vieti. Si ar putea avea implicatii semnificative pentru studiile viitoare despre boli virale si despre tulburari ale sistemului imunitar, inclusiv despre unele tipuri de cancer.
In centrul sau s-a aflat Dotmatics, o companie de dezvoltare de software R&D care colaboreaza cu universitati de cercetare precum MIT si Universitatea din Oxford.
Detasandu-se de tariful lor obisnuit pentru laboratoare, oamenii de stiinta de Dotmatics au lucrat cu companiile de gaming pentru a dezvolta un joc video online care a recrutat mii de “cercetatori cetateni” dispusi sa analizeze schimbarile la nivel celular inregistrate la pacientii cu COVID-19 si alte boli ale sistemului imunitar. Acesti cercetatori cetateni au avut nevoie de doar cateva zile pentru a efectua analize care in mod normal ar necesita saptamani. Mai important este ca ei au oferit stive intregi de date care vor fi folosite pentru a antrena urmatoarea generatie de software, care va lucra si mai rapid.
3. Cultivarea de solutii alimentare sustenabile
Agricultura si activitatile inrudite acesteia reprezinta aproape un sfert din emisiile de gaze cu efect de sera la nivel global. Productia de carne este responsabila pentru majoritatea emisiilor legate de agricultura, iar productia de carne rosie (in principal carne de vita) este de vina pentru cea mai mare parte a emisiilor asociate cu productia de carne.
Proteina animala – fie ea provenita de la carne de vita sau porc, pui sau peste – este atat gustoasa cat si importanta cultural. Fara alternative care sa nu fie doar gustoase, ci practic imposibil de distins de varianta originala, omenirea va fi in mod conventional carnivora in viitorul previzibil.
In parteneriat cu dezvoltatori de proteine alternative precum Fishtown Seafood si UPSIDE Foods – al caror pui crescut in laborator este primul produs din carne cultivata, aprobat de FDA – Good Food Institute (GFI) lucreaza pentru a schimba acest lucru. GFI sustine zeci de companii care lucreaza pentru comercializarea si extinderea produselor din carne cultivata sau pe baza de plante in urmatorul deceniu. Nu toate aceste „earthshots” (incercari de a atinge obiective ecologice care sa faca viata mai buna pe Pamant, pana in 2030) vor reusi, dar poate ca vor fi suficiente incat sa poata reduce in mod semnificativ emisiile generate de agricultura, fara perturbari nejustificate la masa.
4. Electrificarea transporturilor in America Latina
In ciuda stoparii progresului catre electrificarea flotei, sectorul transporturilor ramane cel mai mare emitator de poluare cu carbon in mare parte din lume.
Schimbarea acestei situatii nu va fi usoara la scara globala. Stimularea adoptarii vehiculelor electrice prin credite fiscale pentru industrie si consumatori poate functiona in tari si regiuni bogate precum Statele Unite si Europa, insa in tarile cu venituri mici si medii, cu monede volatile si rezerve nationale slabe, cresterea este mai dificila.
Fondul Verde pentru Clima, un finantator major al solutiilor cu emisii scazute de carbon, recunoaste acest lucru mai bine decat majoritatea. Prin urmare, colaboreaza cu guvernele locale si cu alte parti interesate din America Latina intr-un efort la scara larga de a accelera tranzitia regiunii la vehiculele electrice.
Deocamdata, accentul se pune pe asistenta financiara si tehnica pentru dezvoltarea flotelor de autobuze electrice, accesul extins la vehicule comerciale electrice usoare (cum ar fi autoutilitarele) si achizitionarea de infrastructura de incarcare de Nivel 2. Insa aceste parteneriate ar putea duce la schimbari mai fundamentale in mobilitatea electrica – schimbari care pot veni cu lectii pentru alte tari.
Aceste parteneriate profunde si productive intre filantropie si tehnologie ofera o speranta reala in mijlocul a ceea ce poate fi un val necrutator de vesti proaste. Desi lumea se confrunta cu o serie de provocari serioase care nu vor fi rezolvate peste noapte, este incurajator sa vedem ce este posibil atunci cand partile interesate lasa deoparte diferentele dintre ele si lucreaza pentru solutii sustenabile.
Ceea ce este si mai incurajator este faptul ca aceste patru exemple reprezinta o mica mostra a unei astfel de colaborari. Indiferent de domeniul la care te gandesti, vei gasi cu siguranta finantatori si inovatori tehnologici care sa poata lucra mana in mana pentru a face lumea putin mai buna.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.