Orele de cooking sunt o ocazie foarte buna pentru a invata, pentru ca mancarea este ceva la care toti ne putem raporta, de care cu totii ne putem bucura si ceva ce putem aplica in vietile noastre. Cursurile de gatit sunt de asemenea la indemana si gustoase! Insa ele pot fi si o provocare, atat pentru chefii cei care tin aceste cursuri, cat si pentru cei care le urmeaza. Tocmai de aceea venim in cele ce urmeaza cu doua seturi de ponturi, atat pentru chefii profesionisti, cat si pentru cursantii acestora, astfel incat primii sa se poata bucura de un curs de succes cu feedback pozitiv, iar ceilalti sa poata obtine maximul din cursul la care merg.
10 ponturi pentru chefii instructori
1. Planificarea e totul. Ea te poate ajuta sa nu uiti niciodata de materiale importante, mai ales atunci cand cursul de gatit se desfasoara intr-o alta locatie decat cea cu care esti obisnuit. Briosele nu sunt chiar briose daca nu ai o tava pentru briose, desi pana la urma si o tava de prajitura briosa poate fi destul de buna… Atunci cand iti faci lista cu tot ce necesar incearca sa prepari reteta in minte, pentru a rememora exact pasii pe care trebuie sa ii parcurgi si sa vezi tot ce ai nevoie. Asigura-te, de asemenea, ca ai un prelungitor in locul in care vei tine cursul. De asemenea, ia cu tine suficiente servetele de hartie. Folosesti mancare la conserva si ai nevoie de un desfacator de conserve? Pune unul in kitul pe care il vei lua cu tine.
2. Prepararea retetelor din cadrul cursului va dura mai mult decat atunci cand le faci singura. Atunci cand predai cursuri de gatit pentru incepatori inseamna sa adaugi un timp suplimentar pentru demonstratii, pentru exersarea skill-urilor si pentru multe intrebari pe care le vei primi. De asemenea, spalatul mainilor pentru toti cursantii ia mult mai mult decat ai crede, indiferent ca sunt copii sau adulti.
3. Fa din curatenie o parte a lectiei. Asigura-te ca acorzi putin timp, la finalul cursului, pentru curatenie si decide din timp cum te pot ajuta si cursantii. Poti ruga cursatii sa te ajute cu vasele.
4. Alege retete care permit cat mai multa pregatire din avans. Smoothie-urile sunt excelente, dar vei avea un singur blender si 30 de cursanti. Daca lasi, insa, 30 de cursanti sa faca un parfait, fiecare va apuca sa faca cate ceva. Cand lucrezi cu elevi de scoala sau de liceu, de pilda, poti alege sa faci gnocchi, si astfel fiecare elev poate modela dintr-un aluat.
5. Concentreaza-te pe un skill nou sau maxim doua, la fiecare curs. Concentrarea pe un numar mai redus de skilluri permite incepatorilor sa ajunga sa stapaneasca aceste skill-uri in loc sa fie coplesiti. Inainte de a incepe sa pregatesti o reteta, identifica 1-2 skilluri noi pe care sa te concentrezi, scriindu-le pe o table si facand o demonstratie scurta sau o lectie pentru aceste skill-uri.
6. Treci prin siguranta cursului si siguranta alimentelor la fiecare curs. Nu presupune dinainte ca toti cursantii stiu sa foloseasca aparatura, iar daca au varste mai mici nu presupune ca stiu sa foloseasca un cutit sau o plita, sau ca stiu cat de important este sa se spele pe maini sau sa nu bage lingura din nou in mancare dupa ce au gustat. Daca vei aloca doar cateva minute la fiecare curs pentru informatiile importante legate de siguranta, te vei asigura ca nu apar probleme si ca impiedici raspandirea microbilor.
7. Totul poate fi o ocazie de invatare. Poti arde din greseala toti mugurii de pin de care aveai nevoie pentru o reteta de piure de fructe. Dar daca faci totul cu zambetul pe buze, le vei arata cursantilor ca este normal sa faci si greseli atunci cand gatesti si ca si greselile sunt o parte a procesului de invatare.
8. Daca ai o gradina, cultiva lucrurile de care ai nevoie la ore. Daca iti vei cultiva busuiocul pentru pesto-ul de casa sau rosiile pentru un sos de tomate de casa, sau kale pentru o o salata, va fi cu atat mai gustos si mai sanatos.
9. Alege retete care imbina sanatatea cu partea practica. Piure-ul de fructe plin de quinoa poate fi extrem de sanatos si de gustos, insa probabilitatea ca cei care participa la curs sa mai repete aceasta reteta este foarte redusa. In schimb, poti alege sa faci o supa de legume cu taitei, folosind ingrediente cu care cursantii sunt obisnuiti si adaugand cateva elemente sanatoase in reteta.
10. Nu uita de distractie. E imposibil ca lucrurile sa nu ajunga sa mearga prost la un moment dat si sa nu ai parte si de incidente. Poti varsa uleiul sau poti varsa apa, la fel cum te poti stropi cu ingredientele din blender cand nu esti atent. Insa daca razi de tine si te distrezi, cursantii se vor distra si ei alaturi de tine.
5 ponturi pentru participantii la un curs de gatit
Esti un gurmand auto-proclamat? Daca da, poate ca esti interesat de un curs de gatit, cu prietenii, sau chiar de niste cursuri de gatit pentru cupluri.
Odata ce te inscrii, invata cum poti obtine maximum din cursurile tale de gatit, in asa fel incat sa fii pregatit sa inveti, sa gatesti si sa mananci. Desi cursurile de gatit sunt o oportunitate excelenta de a invata noi tehnici de gatit de la un instructor experimentat, ele te pot ajuta sa te relaxezi si sa te distrezi. Cursurile de gatit pot fi tinute si in locuri neasteptate.
Alege un curs adecvat nivelului tau de pricepere
Pentru a obtine maximul din cursul tau de gatit va trebui sa alegi un curs adecvat nivelului tau de pricepere. Asta inseamna ca daca esti un bucatar novice, te vei simti mai in largul tau alaturi de incepatori entuziasti, la fel ca si tine. De asemenea, daca esti un bucatar experimentat, in cautare de noi tehnici, va trebui sa alegi un curs de gatit avansat, in asa fel incat sa nu te plictisesti.
Intreaga idee in a urma un curs de gatit este sa iti testezi limitele si sa inveti lucruri noi. Retine ca exista mai multe feluri de cursuri de gatit, printre care si cele de decorat torturi, sau de paste. Alege cursul care se potriveste cel mai bine preocuparilor si intereselor tale.
Vino pregatit
Vei obtine mai mult dintr-un curs daca vii la ora pregatit. Instructorul iti va spune din timp de ce anume ai nevoie. De pilda, poate ca va trebui sa aduci propriul sort sau setul de cutite. Exista cursuri de gatit unde primesti toate echipamentele de care ai nevoie si cursuri unde va trebui sa vii cu ele de acasa. Afla exact ce tip de curs vei urma.
Oamenii vin la cursuri pentru a invata, ceea ce inseamna ca va fi o idee buna sa aduci cu tine un carnetel si ceva de scris. Ia notite in timpul cursului de gatit, cu lucrurile pe care le gasesti utile si pe care nu vrei sa le uiti. Daca vrei sa faci poze sau sa inregistrezi clipuri video cu anumite tehnici de gatit, va trebui sa ceri acordul instructorului inainte. Concentreaza-ti atentia pe ceea ce se intampla, nu pe cum poti face cea tare poza sau clip. Poti vedea intotdeauna tutoriale de gatit pe YouTube. Cat de des ajungi, insa, sa vezi personal la lucru un chef experimentat?
Exerseaza siguranta alimentara si in bucatarie
Cutitele ascutite si tigaile incinse pot face din bucatarie un loc foarte periculos pentru incepatori. Insa daca vei exersa cateva ponturi simple vei reusi sa iti tii cursantii si chiar pe tine la adapost de pericole in timpul lectiilor. Daca trebuie sa mergi cu un cutit in mana, tine-l indreptat in jos si lipit de coapsa, pentru a evita sa ranesti pe cineva din greseala. De asemenea, asigura-te ca anunti atunci cand mergi in spatele cuiva. Asa se face si in bucatariile restaurantelor mari, in asa fel incat oamenii sa nu se intoarca brusc si sa dea peste tine.
Daca te trezesti bolnav in ziua cursului, nu veni la curs. Pentru ca vei lucra cu mancare, poti transmite foarte usor microbii colegilor si instructorului. Obiceiurile igienice sanatoase atunci cand lucrezi cu mancare includ spalatul pe maini inainte de gatit, strangerea parului lung intr-o coada sau coc si folosirea unei linguri curate de cate ori vrei sa gusti.
Participa
Intreaga esenta a inscrierii la un curs este sa inveti. Nu iti fie rusine sa pui intrebari, chiar daca ti se pare ca suna stupid. Instructorii sunt pregatiti sa ajute oamenii ca tine sa invete noi tehnici de gatit, in timp ce va distrati. Daca te-ai inscris la un curs de gatit demonstrativ, e bine sa te oferi cat de des posibil sa lucrezi, pentru ca nu vor fi multe ocazii in care vei putea invata facand efectiv.
Distreaza-te
Nu uita niciodata sa te distrezi. Un curs de gatit este o ocazie foarte buna de a invata de la un chef experimentat, alaturi de oameni la fel de entuziasti ca si tine in ale gatitului. In timpul cursului de gatit vei putea pune intrebari, vei putea incerca tehnici noi si vei merge acasa cu o pasiune reinnoita pentru gatit.
Surse: https://foodcorps.org/10-tips-for-a-successful-cooking-class/
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.