Ai remarcat ca anumite persoane par sa ajunga pe cea mai inalta treapta in domeniul lor? Te-ai intrebat vreodata de ce unii oameni de afaceri, precum Warren Buffett, devin miliardari, in timp ce altii obtin in mod constant aceleasi rezultate mediocre?

Investitorii ajung sa fie uriasi nu doar prin decizii extrem de bune in ceea ce priveste achizitiile, sau pe baza unui cont de pensii urias sau a unor societati de finantare. Ei au, de asemenea, si inclinatii speciale excelente, profund intiparite in personalitatea lor. Astfel, nu este deloc intamplator ca unii afaceristi descopera triumful, in timp ce altii nu isi ating niciodata obiectivele.
Exista anumite atribute care fara indoiala ii aseaza pe investitorii precum Warren Buffet de cealalta parte a baricadei fata de afaceristii medii… pur si simplu fac lucrurile in alt fel!

Daca vrei sa vezi cum e sa fii in pielea unui investitor de succes, trebuie sa incepi in primul rand sa gandesti si sa actionezi ca el. Asta implica sa ii intelegi obiceiurile si sa le aplici in abordarea ta personala.
Iata mai jos 7 obiceiuri ale investitorilor de mare succes, pe care ai putea sa le urmezi.

1. Fac munca de cercetare

Exista o multime de studii, observatii si analize disponibile peste tot, inclusiv la TV, pe internet, in Wall Street Journal sau oriunde altundeva, cu privire la investitii. Inainte de a investi intr-o companie, foloseste produsele respective companii, studiaza afacerea… Cu cat intelegi mai bine o afacere, cu atat te vei simti mai increzator cu privire la investitia pe care o faci.

Investitorii de succes au motive precise pentru fiecare actiune pe care o cumpara sau pentru fiecare decizie de vanzare, iar asta nu se limiteaza la o simpla discutie la televizor in care un analist incearca sa promoveze un pachet de actiuni ca pe o tranzactie buna.
Pentru a-ti atinge obiectivele legate de o investitie, trebuie sa urmezi aceeasi abordare pentru portofoliul propriu.

2. Inteleg afacerea

Exista o multime de companii si firme in care poti investi, iar multe dintre acestea pot avea potentialul de a fi o optiune buna pentru investitii, dar asta nu inseamna neaparat ca trebuie sa investesti in ele.
De ce ai vrea sa investesti intr-o companie de tehnologie daca nu stii nimic despre acest domeniu? Intelegi cum sa evaluezi urmatoarea aplicatie mobila sau trendurile in materie de tehnologie care vor avea un impact asupra investitiei tale? Daca nu, rezuma-te la ceea ce stii bine!

Daca nu esti apropiat de afacerea respectiva si de produsele sale, ca si de industria in care functioneaza, iti va fi mai greu sa iei decizii inteligente in ceea ce priveste investitia. Afaceristii de succes investesc intotdeauna in ceea ce cunosc si isi concentreaza eforturile pe cercul lor de competente. De pilda Warren Buffet nu investeste in actiuni ale companiilor de tehnologie, pentru ca nu se pricepe la asta.

3. Au o strategie de diversificare

Diversificarea este foarte importanta. Nu poti fi un investitor de succes daca iti investesti banii in doar doua sau trei companii. Pentru a fi un investitor de succes stabileste intotdeauna cat de mult iti doresti sa aloci pentru fiecare categorie si apoi diversifica-ti investitiile, in asa fel incat sa reduci riscurile si sa cresti sansele de succes.

Investitorii de succes sunt foarte buni in ceea ce priveste distribuirea riscurilor. Retine, piatra de temelie pentru a lua decizii bune legate de investitii este cunoasterea si analizarea afacerii si a industriei in care te gandesti sa investesti. Cu cat ai mai multe cunostinte, cu atat vei putea lua decizii mai bune. Fiecare investitor de succes are o strategie bine definita de investitii si ramane la acea strategie.

4. Gandesc pe termen lung

Uneori luam cele mai proaste decizii atunci cand ne implicam emotional si gandim pe termen scurt. Iata de ce atunci cand vine vorba despre investitii, trebuie sa ai intotdeauna rabdare si sa gandesti pe termen lung! Iar asta inseamna sa ai rabdare cateva luni sau ani si nu cateva ore, zile sau saptamani!
Toti investitorii de succes sunt rabdatori sa isi vada triumful. Atunci cand, dupa toate calculele, decid sa faca o investitie sunt gata sa astepte, astfel incat sa fie siguri ca planul lor se materializeaza.

5. Invata rapid din greseli

Atunci cand un investitor vorbeste despre experienta, el vorbeste practic despre problemele cu care s-a confruntat, despre “carpelile” pe care le-a facut, despre greselile simtite pe propria piele, despre lectiile invatate, dar si despre triumfurile obtinute. Nimeni nu poate deveni un investitor de succes fara sa traga si concluzii eronate, fara sa faca calcule gresite si fara sa treaca prin greseli.

Oamenii de succes comit erori, dar nu sunt descurajati de acesti pasi gresiti, pentru ca stiu ca greselile sunt parte a procesului de a deveni un investitor mai bun.
Se intampla adesea ca atunci cand investim la bursa sa ne simtim lipsiti de speranta, ca si cum rezultatele nu ar fi absolut deloc sub controlul nostru… Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa! Prin decizii inteligente bazate pe obiceiurile si pe caracteristicile de mai sus, putem adauga un plus de disciplina deciziilor noastre de afaceri si putem evita astfel catastrofele financiare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *